• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2008., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas svētki 2008 – ar dziesmām, ziediem, atrakcijām, torņu mūziku, uguņošanu, agrāko laiku refleksijām

Vēl šajā numurā

19.08.2008., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

 

Sestdien, 16.augustā, Gruzijas vēstniecībā: (pirmajā attēlā) Valsts prezidents Valdis Zatlers, tiekoties ar Gruzijas vēstnieku Konstantīnu Korkeliju (pa labi) un izsakot līdzjūtību militārajā konfliktā bojāgājušo piederīgajiem un visai Gruzijas tautai; (otrajā attēlā) Valsts prezidents, parakstoties Līdzjūtību grāmatā
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

Valsts prezidents: parakstoties Līdzjūtību grāmatā Gruzijas vēstniecībā

Sestdien, 16.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers parakstījās Līdzjūtību grāmatā Gruzijas vēstniecībā Latvijā un tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Konstantīnu Korkeliju.

Tikšanās gaitā Valsts prezidents pozitīvi novērtēja Gruzijas un Krievijas parakstīto pagaidu vienošanos par uguns pārtraukšanu, izteica cerību, ka abas puses ievēros šīs vienošanās noteikumus un ka nekavējoties tiks sākta šajā dokumentā paredzētā Krievijas karaspēka izvešana no Gruzijas teritorijas. V.Zatlers norādīja, ka Latvija strādā, lai pēc iespējas ātrāk uz Gruziju tiktu nosūtīti starptautiski novērotāji, kas pārraudzītu šīs vienošanās nosacījumu izpildi.

Tāpat sarunas gaitā Valsts prezidents izteica līdzjūtību vēstniekam sakarā ar militārā konflikta rezultātā bojāgājušajiem un apliecināja Latvijas gatavību arī turpmāk sniegt iespējamo humāno palīdzību konflikta radīto seku novēršanai.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Valsts prezidents: apspriežot situāciju Gruzijā ar citu valstu, arī ASV, vadītājiem

Valsts prezidents Valdis Zatlers situāciju Gruzijā un militārā konflikta starptautiskās sekas telefonsarunās pārspriedis ar vairāku valstu vadītājiem. Valsts prezidents ir kontaktējies ar Igaunijas, Ukrainas, Gruzijas un ASV prezidentiem, lai pārrunātu tālākos soļus Krievijas–Gruzijas kara pārtraukšanā un situācijas normalizēšanā. Valsts prezidents uzsvēra, ka pozitīvi vērtējams parakstītais pagaidu pamiers, taču būtiski, lai tas tagad tiktu ievērots, īpaši punkts par Krievijas armijas izvešanu no Gruzijas teritorijas, kas pagaidām netiek īstenots.

Telefona sarunā ar ASV prezidentu Džordžu Bušu V.Zatlers pārrunājis turpmāko starptautiskās sabiedrības reakciju uz situāciju Gruzijā un iespējamos diplomātiskos soļus, kas sekmētu Krievijas armijas izvešanu no neatkarīgās Gruzijas teritorijas. Valsts prezidents uzsvēra, ka pašlaik būtiskākais ir nodrošināt starptautisku novērotāju un miera uzturētāju klātbūtni Gruzijas teritorijā, kas uzraudzītu pagaidu pamiera ievērošanu. Lai to sasniegtu, Latvija un tās sabiedrotie aktīvi strādās Eiropas Savienībā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā, Apvienoto Nāciju Organizācijā un NATO.

Valsts prezidents Valdis Zatlers arī informēja, ka Latvija ir gatava nosūtīt savus novērotājus un miera uzturētājus, tiklīdz būs panākts mandāts starptautiskai misijai.

V.Zatlers un ASV prezidents vienojās, ka nepieciešama stingra nostāja 19.augustā paredzētajā NATO ārkārtas ārlietu ministru sanāksmē, ņemot vērā NATO Bukarestes samita lēmumus, kur sabiedrotie panāca vienošanos, ka Gruzija būs NATO dalībvalsts. Tāpat V.Zatlers uzsvēra, ka šā bruņotā konflikta gaismā jāpārskata sadarbība ar Krieviju starptautiskajās organizācijās.

Līdzīgu viedokli Valsts prezidents pauda arī telefona sarunās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko un Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, uzsverot nepieciešamību pēc saskaņotas starptautiskās sabiedrības reakcijas.

Sarunās ar valstu vadītājiem Valsts prezidents uzsvēra arī nepieciešamību sniegt Gruzijai visu nepieciešamo palīdzību un apstiprināja Gruzijas prezidentam Mihailam Saakašvili, ka Latvija savu iespēju robežās sniegs Gruzijai visu iespējamo humāno palīdzību, lai mazinātu civiliedzīvotāju un bēgļu ciešanas.

Situāciju Gruzijā un militārā konflikta radītās konsekvences Valsts prezidents pārrunās arī ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku, ar kuru darba vizītes ietvaros tiksies trešdien, 20.augustā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!