• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmējdarbības uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1999., Nr. 319/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente - tiekoties ar Luksemburgas ministri

Vēl šajā numurā

29.09.1999., Nr. 319/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmējdarbības uzlabošanu

Lai pārrunātu, kādi pasākumi veicami, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi Latvijā un novērstu nepamatotos birokrātiskos šķēršļus uzņēmējdarbībai, ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs, Latvijas Attīstības aģentūras un Ārvalstu investoru padomes pārstāvji trešdien, 22.septembrī, tikās ar īpašu uzdevumu ministru valsts pārvaldes un pašvaldību reformu lietās Jāni Bunkšu.

Svarīgākais sarunas temats bija nepieciešamība panākt vienotus standartus inspekciju darbā, saskaņojot reglamentus un padarot pārskatāmas procedūras, kā arī attīstot apelācijas kārtību. Pārrunāta arī nepieciešamība panākt pašvaldību nodevu un maksas pakalpojumu nodalīšanu pēc būtības.

Jau agrāk uzņēmēji izteikuši neapmierinātību ar neprognozējamo inspekciju darbu, standartu trūkumu pārbaudes procedūrās, biežumu, pārbaužu nemotivēšanu, sodu gradācijas trūkumu. "Bieži vien uzņēmēji sūdzas, ka viņiem nav pieejami pārbaužu atzinumi, nav skaidra pārsūdzības kārtība," tikšanās laikā teica V.Makarovs. Arī Ārvalstu investoru padomes pārstāvji kā vienu no galvenajām problēmām minēja nepilnības pārsūdzības mehānismā — tiklīdz kāds uzņēmējs sāk iebilst pret inspekcijas lēmumu, seko atriebība — viena formālas "piekasīšanās" pārbaude pēc otras, kas ievērojami apgrūtina uzņēmēju darbu un rada motivāciju kukuļdošanai.

"Mēs redzam, ka ir nepieciešamība par noteiktu inspekciju darbu atbildīgajās ministrijās veidot strīdu izskatīšanas komisijas, kas operatīvi izskatītu uzņēmēju sūdzības par inspekciju atzinumiem, un, ja komisijas lēmums uzņēmēju neapmierinās, tas varēs griezties tiesā, bet, ja apmierinās, inspekcijām tas būs jārespektē," sēdes laikā atzina V.Makarovs. Vienlaikus tika akcentēta nepieciešamība ieviest vienotus procedūru reglamentus inspekciju darbā, lai nepieļautu atriebību, par ko regulāri sūdzas uzņēmēji. Tiem, kas grib investēt līdzekļus Latvijā, jājūtas droši, atzina sēdē klātesošie.

Tika ierosināts, lai pašvaldību lietu pārvalde plašāk izmantotu iespējas pārskatīt un apturēt tos pašvaldības lēmumus, kuru darbība neatbilst likumam. Nereti gadās, ka, mainoties likumiem, nav attiecīgi grozīti pašvaldību darbu reglamentējošie dokumenti. Nepareizi tiek piemērotas nodevas kā obligātie maksājumi un maksas pakalpojumi kā brīvprātīgie maksājumi.

Ārvalstu investoru padomes pārstāvji arī norādīja, ka, saņemot licenci uzņēmējdarbībai, pašvaldību amatpersonas bieži vien atzīst, ka samaksa par licenci ir pārāk maza, un uzspiež uzņēmējam veikt iemaksu pašvaldības attīstības fondā, kas, kā atzina V.Makarovs, līdzinās savdabīgam pašvaldību pārstāvju reketam un jūtami traucē uzņēmējdarbības attīstību.

J.Bunkšs apliecināja, ka ir gatavs uzklausīt visas uzņēmēju sūdzības par šādiem gadījumiem un rūpēties, lai uzņēmēji netiktu aplikti ar papildu maksājumiem. Viņš arī aicināja Ārvalstu investoru padomes pārstāvjus piedalīties ministra tikšanās reizēs ar pašvaldību vadītājiem, kas notiek reizi mēnesī.

Ekonomikas ministrs, noslēdzot tikšanos, pauda: "Tiekoties ar visiem ministriem, kuru pārziņā esošajās jomās ir nepieciešamība novērst uzņēmējdarbību traucējošas normas, es gribu dot jūtamu virzību uzņēmējdarbības vides sakārtošanai Latvijā, lai mūsu valsts atkal atgūtu labo slavu investoru vidū."

V.Makarovs šonedēļ jau ir ticies ar labklājības, finansu un iekšlietu ministru. Piektdien paredzēta ekonomikas ministra tikšanās ar Rīgas domes vadību, lai pārrunātu ar uzņēmējdarbības vides sakārtošanu saistītos jautājumus, kas skar Rīgas pašvaldību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!