• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodarbinātības veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1999., Nr. 319/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības sakārtošanu

Vēl šajā numurā

29.09.1999., Nr. 319/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodarbinātības veicināšanu

Piektdien, 24.septembrī, Ekonomikas ministrijā notika Tautsaimniecības padomes sēde, kuras laikā tika apskatīti divi jautājumi — Latvijas Nacionālais attīstības plāns un Latvijas Nacionālais nodarbinātības plāns 2000. gadam.

Lai būtu pieejami ES pirmsstrukturālo fondu līdzekļi, Latvijai, tāpat kā pārējām ES kandidātvalstīm, ir jāizstrādā Nacionālais attīstības plāns (NAP). Tautsaimniecības padomes locekļi tika informēti par plāna izstrādes gaitu, tā vadlīnijām un ES pirmsstrukturālo fondu piedāvātajām iespējām.

Pavisam no 2000.gada būs pieejami trīs pirmsstrukturālie fondi:

Pirmsiestāšanās strukturālās politikas instruments (ISPA— Instrument for the Structural Policies for Pre—accession ); fonda mērķis — finansiāli atbalstīt nākotnes dalībvalstu pasākumus transporta un vides aizsardzības sektoros, tādējādi palīdzot nākotnes dalībvalstīm izpildīt "Acquis" prasības vides aizsardzībā;

Īpašie pirmsiestāšanās perioda pasākumi lauksaimniecībā un lauku attīstībā (SAPARD— Special Action for the Pre—accession for Agriculture and Rural Development ); fonda prioritārās atbalsta sfēras būs: tirgus efektivitātes paaugstināšana, kvalitātes un veselības standartu uzlabošanas pasākumi, kas sekmētu jaunu darbavietu radīšanu laukos. Fonds atbalstīs arī šādus pasākumus: fermu efektivitātes veicināšana, lauksaimniecības produkcijas pārstrāde un izplatīšana, kvalitatīvo produktu veicināšana, ekonomiskās aktivitātes dažādošana laukos;

PHARE; nākotnes dalībvalstis turpinās saņemt palīdzību PHARE programmas ietvaros, līdzekļi tiks koncentrēti šādiem pasākumiem: mazo un vidējo uzņēmumu attīstība, rūpniecības attīstība, investīciju piesaistīšana, eksporta veicināšana, atšķirību izlīdzināšana reģionu starpā.

Pirmsstrukturālo fondu līdzekļi tiks piešķirti pēc kopfinansējuma principa: 75% — ES un 25% — kandidātvalsts ieguldījums.

Sēdes laikā notika diskusija par Nacionālā nodarbinātības plāna sadaļu "Uzņēmējdarbības attīstība", ko izstrādā Ekonomikas ministrija. EM valsts sekretāra vietniece Ilga Preimate un citi ministrijas speciālisti iepazīstināja ar EM piedāvāto pasākumu shēmu, kas ietver sevī biznesa uzsākšanas sekmēšanu, jaunu darbavietu radīšanu un labvēlīgu nodokļu politikas izveidi nodarbinātības veicināšanai sadarbībā ar Finansu ministriju.

Tautsaimniecības padomes locekļi izteica vairākus ieteikumus šīs nodarbinātības plāna sadaļas izstrādei. Kā galvenais priekšnoteikums uzņēmējdarbības attīstībai tika minēts cilvēku resursu kvalitātes uzlabošana. Lai arī valstī ir daudz bezdarbnieku, tomēr liela daļa nevar atrast darbu nevis brīvu darbavietu trūkuma, bet gan savas zemās kvalifikācijas dēļ, tāpēc padomes locekļi ieteica īpašu uzmanību pievērst darba tirgus pieprasījuma analīzei un profesionālās izglītības un pārkvalificēšanās iespēju atbalstīšanai atbilstoši šim tirgus pieprasījumam. Tika izteikts arī priekšlikums uzņēmēju izdevumus savu darbinieku izglītošanai atskaitīt pirms nodokļu aprēķināšanas.

Kaspars Paupe, Ekonomikas ministrijas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!