• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par mobilo satelītsakaru pakalpojumu operatoru atlasi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.2008., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

13.08.2008., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par mobilo satelītsakaru pakalpojumu operatoru atlasi

 

Eiropas Komisija 7.augustā izsludināja konkursu operatoriem, kas sniedz satelītsakaru pakalpojumus visā Eiropā.

Pirmo reizi vēsturē satelītsakaru operatori varēs piedāvāt šādus pakalpojumus – liela ātruma datu pārraidi, mobilo TV, palīdzību katastrofu seku likvidēšanā un medicīniskos pakalpojumus no attāluma –, piedaloties vienotā Eiropas atlases procedūrā (nevis saskaņā ar 27 dažādu valstu sistēmām).

Šādu iespēju sniedz jaunais Eiropas Savienības lēmums par mobilo satelītsakaru pakalpojumiem, kas stājās spēkā šā gada jūlijā. Mobilo satelītsakaru sistēmas izmanto radiofrekvenču spektru, lai nodrošinātu pakalpojumus starp mobilo zemes staciju un vienu vai vairākām stacijām, kas atrodas vai nu kosmosā vai fiksētās vietās uz zemes. Tās var pārklāt lielu teritoriju un sasniegt zonas, kurās līdz šim šādi pakalpojumi nebija ekonomiski dzīvotspējīgi. Jaunā Eiropas atlases procedūra varētu uzņēmumiem sniegt iespēju tiem īpaši atvēlētā radiofrekvenču spektrā no 2009.gada visā Eiropā piedāvāt novatoriskus bezvadu pakalpojumus.

“Mobilo satelītsakaru pakalpojumiem piemīt tā milzīgā priekšrocība, ka tie var pārklāt lielāko daļu Eiropas Savienības teritorijas, tādējādi pāri robežām sasniedzot miljonus Eiropas Savienības iedzīvotāju,” paziņoja ES telekomunikāciju komisāre Viviena Redinga. “Tomēr, tā kā šādi satelītsakaru pakalpojumi prasa ievērojamas investīcijas, ir vajadzīgas vienkāršas un ātras procedūras, kā arī ilgtermiņa juridiskā skaidrība. Tāpēc Komisija ciešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu un Ministru padomi rekordīsā laikā (tikai desmit mēnešos) izstrādāja vienotu ES procedūru, kas paredzēta ieinteresēto mobilo satelītsakaru pakalpojumu operatoru atlasei. No šā brīža Eiropā vairs nav divdesmit septiņi atsevišķi mobilo satelītsakaru pakalpojumu tirgi, bet ir viens tirgus.”

Satelītsakaru nozare pasaulē ir 77 miljardus eiro vērts tirgus, kurš 2007.gadā palielinājās par 16%. Tikai no satelītpakalpojumiem gūtā peļņa visā pasaulē sasniedza apmēram 38 miljardus eiro. Eiropas uzņēmumi šajā tirgū ir vērā ņemams spēks: Eiropas kosmosa nozares tirgus daļa ir 40% no visa pasaules satelītu ražošanas, palaišanas un ekspluatācijas tirgus. Turklāt Eiropā atrodas trīs no pieciem pasaulē lielākajiem satelītsakaru sistēmu operatoriem.

Konkurss satelītsakaru operatoriem, ko 7.augustā izsludināja Eiropas Komisija, ir pirmais šāda veida konkurss, jo tas notiek saskaņā ar vienotu Eiropas atlases procedūru. Līdz šim, neraugoties uz to, ka satelītsakaru pakalpojumi nepārprotami sniedzas pāri robežām, spēkā esošie valstu noteikumi traucēja vienota mobilo satelītsakaru pakalpojumu tirgus izveidi, atstājot operatoru atlasi katras dalībvalsts ziņā. Valstu atšķirīgās pieejas radīja dažādu procedūru līdzāspastāvēšanu, juridisku neskaidrību un ļoti neizdevīgus konkurences apstākļus Eiropas satelītsakaru nozarei.

Lai likvidētu šos šķēršļus, Komisija, pamatojoties uz tās vienotā tirgus jomā gūto pieredzi, 2007.gada 22.augustā ierosināja pieņemt jaunu ES lēmumu, saskaņā ar kuru Eiropas mērogā var organizēt vienotu atlases procedūru mobilo satelītsakaru pakalpojumu nodrošināšanai. Eiropas Parlaments un Padome pieņēma šo lēmumu, un tas stājās spēkā 2008.gada 5.jūlijā. Tas nosaka vienotus Eiropas Savienības noteikumus 2 GHz frekvenču joslas izmantošanai mobilo satelītsakaru pakalpojumiem.

Ieinteresētajiem uzņēmumiem līdz 2008.gada 7.oktobrim ir jāiesniedz pieteikumi Eiropas Komisijai. Atlases procedūras pirmajā posmā tiks novērtētas kandidātu tehniskās un komerciālās iespējas palaist sistēmas paredzētajā laikā. Otrajā atlases posmā cita starpā tiks izvērtēti šādi kritēriji: ātrums, kādā dalībvalstis tiks pārklātas, sniegto pakalpojumu klāsts (tostarp lauku apvidos) un apkalpoto galalietotāju skaits, kā arī piedāvātās sistēmas spēja sasniegt sabiedriskās politikas mērķus un radiofrekvenču spektra izmantošanas efektivitāti. Katrai dalībvalstij ir jāpārliecinās par to, lai izvēlētajiem kandidātiem būtu tiesības sniegt pakalpojumus attiecīgajā valstī. Atkarībā no kandidātu skaita Komisija paredz, ka atlases procedūra varētu tikt pabeigta 2009.gada pirmajā pusē. Pirmo satelītu palaišana varētu notikt 2009.gadā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!