• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2008., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ukrainas pateicību Latvijai

Vēl šajā numurā

12.08.2008., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

 

 

Latvijas Valsts prezidents (8.augustā Pekinā):

Valsts prezidents Valdis Zatlers pauž bažas par situācijas eskalāciju Dienvidosetijā, Gruzijā, un nosoda militāra spēka lietošanu reģionā. Vērtējot Dienvidosetijā notiekošo, Valsts prezidents pauž bažas par situācijas saasināšanos, uzsverot, ka Latvija vienmēr ir stingri atbalstījusi Gruzijas teritoriālo vienotību, un arī šobrīd cer, ka vardarbības eskalāciju Dienvidosetijā izdosies nekavējoties pārtraukt. Vardarbība nedrīkst kļūt par domstarpību risināšanas līdzekli. Tādēļ Valsts prezidents pozitīvi vērtē Gruzijas puses vairākkārtējos centienus ieviest pamieru, kā arī vienpusēju uguns pārtraukšanu.

Diemžēl šie centieni nav vainagojušies ar panākumiem un vēl joprojām Dienvidosetijā turpinās apšaudes. Tāpēc V.Zatlers mudina starptautisko sabiedrību uz aktīvāku iesaisti, lai nodrošinātu uguns pārtraukšanu un konflikta noregulējumu sarunu ceļā. Valsts prezidents arī aicina Krievijas Federāciju nekļūt par vienu no militārajā darbībā iesaistītajām pusēm, bet gan izmantot tās ietekmi, lai veicinātu konflikta mierīgu noregulējumu.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas Ministru prezidents (8.augustā Rīgā):

Ministru prezidents Ivars Godmanis, tiekoties ar ārlietu ministru Māri Riekstiņu un Ārlietu un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem, pārrunājis konflikta eskalāciju Dienvidosetijā. Panākta vienošanās, ka Latvija ieņem aktīvu pozīciju un atbalsta operatīvu rīcību no ES puses, kas būtu vērsta uz situācijas normalizāciju, pirmkārt, lai panāktu konfliktā iesaistīto pušu atgriešanos pie tiešām sarunām.

Ārlietu ministrija veic konsultācijas ar Gruzijas ārlietu ministri, Gruzijas vēstniecību Latvijā, Krievijas vēstniecību Latvijā, kā arī saskaņo pozīciju par ES iesaisti ar ES prezidējošās valsts Francijas un ASV vēstniecībām. Tāpat ir notikušas sarunas ar EDSO prezidējošās valsts Somijas ārlietu ministru A.Stubu.

Tikšanās laikā pieņemts lēmums, ka Latvijas vēstnieks Gruzijā nekavējoties atgriežas Tbilisi no atvaļinājuma, kā arī ar Latvijas vēstniecības Gruzijā starpniecību tiek saņemta aktuālākā informācija no Gruzijas Ārlietu ministrijas un citām Gruzijas valdības institūcijām.

Edgars Vaikulis, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Latvijas ārlietu ministrs:

Izsakot nosodījumu un aicinot uz savstarpējām sarunām (9.augustā)

Ņemot vērā militārā konflikta eskalāciju Gruzijā, Dienvidosetijas reģionā, pieaugošo sadursmju intensitāti un cietušo skaitu civiliedzīvotāju vidū, kā arī Krievijas bruņoto spēku uzbrukumus objektiem Gruzijas teritorijā, kas atrodas ārpus konflikta zonas, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš Latvijas Republikas valdības vārdā paudis nosodījumu šādiem Krievijas aktiem.

“Starptautiskajai sabiedrībai adekvāti jānovērtē notikumi Dienvidosetijā, un uzskatu, ka nepieciešama koordinēta un operatīva rīcība visos formātos – ES, NATO, EDSO un ANO ietvaros, izmantojot gan valstiskā, gan nevalstiskā sektora rīcības iespējas dialoga veicināšanai un situācijas stabilizēšanai. Esmu uzdevis Latvijas pārstāvim NATO uzrunāt ģenerālsekretāru ar aicinājumu jau tuvākajā laikā sasaukt NATO Pastāvīgās padomes sēdi, lai izvērtētu šā konflikta ietekmi uz aliansi un tās dalībvalstu drošības interesēm. Aicinu Krievijas pusi pārtraukt jebkādas militārās darbības, kas var vēl vairāk destabilizēt situāciju reģionā, un, atsaucoties uz Gruzijas puses izteiktiem vairākkārtējiem aicinājumiem, pusēm atgriezties pie sarunām, lai mazinātu spriedzi un risinātu konfliktu,” norāda ārlietu ministrs.

Sakarā ar šā brīža nestabilo drošības situāciju Gruzijā ārlietu ministrs aicina Latvijas cilvēkus rūpīgi izvērtēt apstākļus un lietderību šobrīd doties braucienos uz Gruziju.

 

Pārrunājot situāciju ar Gruzijas ārlietu ministri (10.augustā)

Ārlietu ministra Māra Riekstiņa un Gruzijas ārlietu ministres Ekaterines Tkešelašvili kārtējā telefonsarunā tika pārrunāta aktuālā situācija Gruzijā, kā arī starptautiskās sabiedrības iesaiste. Gruzijas ārlietu ministre atzinīgi novērtēja Latvijas un citu Baltijas valstu pausto atbalstu.

Savukārt ārlietu ministrs M.Riekstiņš informēja par Latvijas aktivitātēm Gruzijas atbalstam un sadarbību ar citām partnervalstīm, kā arī plānotajām sanāksmēm dažādos starptautiskos formātos, tostarp gaidāmo ES ārlietu ministru ārkārtas sanāksmi.

Gruzijas un Latvijas ārlietu ministri bija vienisprātis, ka būtiska nozīme ir Eiropas Savienības prezidējošās valsts Francijas ārlietu ministra un EDSO prezidējošās valsts Somijas ārlietu ministra plānotajai vizītei uz Tbilisi.

 

Tiekoties ar Krievijas vēstnieku Latvijā un paužot nosodījumu (11.augustā)

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzaicināja uz Ārlietu ministriju Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, lai paustu Latvijas nosodījumu Krievijas militārajiem uzbrukumiem Dienvidosetijā, kā arī ārpus konflikta zonas.

Ārlietu ministrs izteica Krievijas vēstniekam aicinājumu pārtraukt Krievijas militāro ofensīvu un pauda cerību, ka Krievijas Federācija atsauksies Gruzijas puses gatavībai uzsākt sarunas. “Uzskatu, ka šobrīd būtiskākais abām pusēm ir sākt sarunas,” uzsvēra ārlietu ministrs M.Riekstiņš.

Ārlietu ministrs M.Riekstiņš pozitīvi novērtēja Eiropas Savienības prezidējošās valsts Francijas ārlietu ministra un EDSO prezidējošās valsts Somijas ārlietu ministra vizīti Tbilisi 11.augustā un plānu doties uz Maskavu, lai sekmētu konflikta risināšanu.

Krievijas vēstnieks A.Vešņakovs informēja, ka Latvijas pozīciju darīs zināmu savas valsts pusei.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!