• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Apturot saistošos noteikumus par kuģošanas līdzekļu satiksmi Rīgas pilsētas kanālā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.08.2008., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atrodoties ārpus valsts robežām

Vēl šajā numurā

06.08.2008., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Apturot saistošos noteikumus par kuģošanas līdzekļu satiksmi Rīgas pilsētas kanālā

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns izdevis rīkojumu, ar kuru apturēta Rīgas pilsētas domes 2008.gada 27.maija saistošo noteikumu par kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā darbība.

Iepriekš ministrs aicināja Rīgas domi atcelt saistošos noteikumus, bet Rīgas pilsētas dome nav sniegusi oficiālu atbildi un nav arī izrādījusi vēlēšanos pārskatīt saistošos noteikumus pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) atzinuma saņemšanas.

RAPLM ir izvērtējusi saistošos noteikumus, konstatējot, ka to normas neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normām. Izvērtējot normatīvo regulējumu, ministrija norāda, ka domei nav tiesiska pamata regulēt kuģošanas līdzekļu satiksmi pilsētas kanālā, izdodot saistošos noteikumus.

Visu kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtību Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja pienākumus, kā arī ūdens satiksmes un drošības noteikumus iekšējos ūdeņos nosaka Ministru kabineta noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos.

Pašvaldības lomu Ministru kabineta noteikumu piemērošanā regulē norma, kas nosaka: vadītājam ir aizliegts izmantot kuģošanas līdzekli vietās, kur to aizliedzis iekšējo ūdeņu īpašnieks vai valdītājs, kā arī pašvaldības noteiktās, apzīmētās un aizliegtās akvatorijās un peldvietās.

Šai tiesību normai ir ierobežojošs raksturs, un tā paredz pašvaldībai tiesības noteikt tikai vietas, kurās kuģošanas līdzekļu vadītājiem ir aizliegts vadīt kuģošanas līdzekli, skaidro RAPLM. Minētie Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos neparedz citus jautājumus, kurus būtu tiesīgas regulēt pašvaldības.

Rīgas domes izdoto saistošo noteikumu 12.punkts nosaka, ka pilsētas kanālā atļauts kuģot ar kuģošanas līdzekļiem ar motoru tikai tiem vadītājiem, kam ir Rīgas domes izveidotas komisijas izsniegta atļauja.

Saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir izsniegt atļaujas un licences komercdarbībai, ja tas paredzēts likumos. Likums neparedz pašvaldībām tiesības izsniegt atļaujas (licences) personām, kas veic vai plāno veikt saimniecisko darbību saistībā ar kuģošanas līdzekļu pārvadājumu nodrošināšanu pašvaldības akvatorijā.

Arī attiecībā uz atļaujas izsniegšanu nekomerciāliem kuģošanas pasākumiem pilsētas kanālā normatīvie akti šādas tiesības pašvaldībām neparedz.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos iekšējo ūdeņu īpašnieka vai valdītāja saskaņojums ir nepieciešams sporta sacensību vai citu publisko pasākumu organizēšanai akvatorijā, kā arī kuģošanas līdzekļu satiksmes kārtības organizēšanai šo pasākumu laikā.

Ministrija akcentē, ka saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu valsts pārvalde, tai skaitā pašvaldība, ir pakļauta likumam un darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Atbilstoši likumam “Par pašvaldībām” pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei, likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem.

Ministra E.Zalāna rīkojums par Rīgas pilsētas domes saistošo noteikumu darbības apturēšanu sagatavots, ņemot vērā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atzinumu par saistošo noteikumu normu neatbilstību augstāka juridiska spēka tiesību normām, Latvijas Jūras administrācijas atzinumu, kā arī ievērojot to, ka Rīgas pilsētas dome nav sniegusi oficiālu atbildi par RAPLM atzinumā konstatēto un nav arī izrādījusi vēlēšanos pārskatīt saistošos noteikumus.

Ministra E.Zalāna rīkojums par saistošo noteikumu darbības apturēšanu tiks publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un nosūtīts Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Jānim Birkam.

 

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!