• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Moldova. Sadarbības sākotne. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1999., Nr. 312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17870

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Moldova. Sadarbības sākotne (turpinājums)

Vēl šajā numurā

23.09.1999., Nr. 312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Moldova. Sadarbības sākotne
S1.JPG (29165 BYTES)

Moldovas Republikas premjerministrs Jons Sturza un Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle vakar, 22.septembrī, Rīgā

Vakar, 22.septembrī, Rīgā turpinājās Moldovas Republikas valdības delegācijas darba vizīte premjerministra Jona Sturzas vadībā

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

Vakar, 22.septembrī, Ministru prezidents Andris Šķēle tikās ar Moldovas Republikas premjerministru Jonu Sturzu. Tikšanās gaitā pārrunāta abu valstu sadarbība, īpašu vērību veltot ekonomiskās sadarbības aktivizēšanas problēmām.

A.Šķēle informēja par Latvijas valdības politiku attiecībā uz transportu un satiksmi, piedāvājot Moldovai izmantot Latvijas transporta un ostu infrastruktūru tirdznieciskajiem sakariem ar Ziemeļeiropas valstīm. Tika pārrunātas iespējas paplašināt tirdzniecību ar tradicionālajiem Moldovas lauksaimniecības ražojumiem. A.Šķēle uzsvēra, ka Moldovas parlamentā konvencija par nodokļu dubultās aplikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, kas veicinātu abu valstu līgumattiecību bāzes sakārtošanu un ekonomisko attiecību aktivizēšanu. Moldovas premjerministrs apsolīja, ka šis jautājums tiks atrisināts vistuvākajā laikā.

A.Šķēle uzaicināja Moldovas pārstāvjus piedalīties 2001.gadā paredzētajos Rīgas astoņsimtgades jubilejas pasākumos.

Pārrunājot jautājumus, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) politiku, J.Sturza uzsvēra, ka viņa vizīte Baltijas valstīs ir saistīta ar Moldovas centieniem aktivizēt ES politiku. Baltijas valstis, tajā skaitā Latvija, ir pozitīvs piemērs Moldovai attiecībā uz veiksmīgu ES integrācijas politiku. A.Šķēle izteica piedāvājumu Moldovas premjerministram izmantot Latvijas pieredzi ES politikas veidošanā, piemēram, ES integrācijas biroja izveide, likumdošanas saskaņošana ar ES prasībām, ierēdņu apmācība. Šis piedāvājums ar pateicību tika pieņemts.

Moldovas premjerministrs informēja Latvijas pārstāvjus par situāciju Piedņestras reģionā. Pēc abu valstu valdību vadītāju un delegāciju tikšanās tika parakstīti šādi līgumi:

"Latvijas Republikas valdības un Moldovas Republikas valdības līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību". Līgumu parakstīja Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle un Moldovas Republikas premjerministrs Jons Sturza;

"Latvijas Republikas valdības un Moldovas Republikas valdības nolīgums par Latvijas Republikas ostu izmantošanu Moldovas Republikas kravu apstrādei un transportēšanai". Nolīgumu parakstīja Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle un Moldovas Republikas premjerministrs Jons Sturza;

"Nolīgums starp Latvijas Republikas Zemkopības ministriju un Moldovas Republikas Lauksaimniecības un pārstrādājošās rūpniecības ministriju par ekonomisko un zinātniski tehnisko sadarbību". Nolīgumu parakstīja Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Jānis Lapše un Moldovas Republikas lauksaimniecības un pārstrādājošās rūpniecības ministrs Valeriu Bulgars.

Valdības preses departaments

Sarunā ar Saeimas priekšsēdētāja biedru

Vakar, 22. septembrī, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar Moldovas Republikas premjerministru Jonu Sturzu.

S3.JPG (19326 BYTES) Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja biedrs un Moldovas premjerministrs pārrunāja abu valstu iekšpolitisko situāciju un parlamentu darbu.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs interesējās par Piedņestras konflikta noregulēšanas gaitu, un augstais viesis informēja, ka konflikts pašlaik neizpaužas aktīvā darbībā.

Tikšanās laikā runāts par ekonomisko krīzi Krievijā, kas atstājusi pēdas Moldovas un Latvijas ekonomikā. Abas puses atzina, ka nav ļaunuma bez labuma — samazinoties tirdzniecībai ar Krieviju, paplašinājies tirgus uz Rietumiem, kas prasa jaunu ražojumu kvalitāti.

R.Pīks un I.Sturzs izteica cerību, ka turpmākā starpvalstu sadarbība būs daudz dinamiskāka. Abas puses ir ieinteresētas informācijas apmaiņā un ekonomiskajā sadarbībā.

Moldovas premjerministrs Jons Sturza un Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks

Saeimas preses dienests

Parakstot līgumu par sadarbību lauksaimniecībā

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Vakar, 22.septembrī, tika parakstīta vienošanās starp Moldovas Republikas Lauksaimniecības un pārstrādājošās rūpniecības ministriju un Latvijas Republikas Zemkopības ministriju par ekonomisko un zinātniski tehnisko sadarbību. No Latvijas puses dokumentu parakstīja Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Jānis Lapše, no Moldovas puses — Moldovas S7.JPG (21214 BYTES) Lauksaimniecības un pārstrādājošās rūpniecības ministrs Valeriu Bulgars.

Parakstītā vienošanās paredz sadarbību vairākos virzienos: augkopībā, lopkopībā, lauksaimnieciskās ražošanas mehanizācijā un automatizācijā, pārstrādes rūpniecībā, dažādos konsultāciju pakalpojumos, kā arī zinātniskajā pētniecībā. Lai veicinātu abu valstu ekonomisko un zinātniski tehnisko sadarbību, ir nepieciešams apmainīties ar informāciju, svarīgākajiem normatīvajiem dokumentiem, zinātniskajiem pētījumiem. Dokumentā uzsvērti arī vairāki citi būtiski savstarpējo sadarbību veicinoši faktori, piemēram, mūsdienīgas tehnoloģijas ieviešana augkopībā, lopkopībā un pārstrādes rūpniecībā, kopuzņēmumu veidošana, kopīgi organizēta personāla sagatavošanas programma, lauksaimniecības speciālistu pieredzes apmaiņa.

Moldovas Republikas lauksaimniecības un pārstrādājošas rūpniecības ministrs Valeriu Bulgars un Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Jānis Lapše

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!