• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par narkotiku apkarošanu starptautiskā līmenī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2008., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par pārtikas bagātinātāju reģistrāciju un marķēšanu

Vēl šajā numurā

09.07.2008., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par narkotiku apkarošanu starptautiskā līmenī

Starptautiskās narkotiku lietošanas un tirdzniecības apkarošanas dienas ietvaros ir sākts izvērtēt starptautiskos centienus narkotiku apkarošanas jomā. Tas notiek saskaņā ar politisko vienošanos, ko 1998.gadā šajā jomā panāca Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijas laikā (UNGASS).

Tagad, pēc desmit gadiem, jaunais novērtējums ļaus atkārtoti noteikt starptautiskos mērķus narkotiku apkarošanas jomā, kā arī valstu politiskās saistības. Eiropas Savienība šajā novērtējumā piedalās kā globālo procesu dalībniece. Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un par brīvību, drošību un tiesiskumu atbildīgais komisārs Žaks Baro sniedza paziņojumu šajā saistībā.

Komisija apzinās, cik būtiska būs tās loma ES kopējās nostājas izstrādē. Pastiprināta sadarbība Eiropas Savienības un tās dalībvalstu līmenī ir obligāts nosacījums, lai Eiropas klātbūtne starptautiskajā līmenī būtu vairāk jūtama un lai tās balss tiktu sadzirdēta. Paturot prātā, ka pasaules mēroga narkotiku problēma ir visu valstu dalīta atbildība, Eiropas Savienība plāno rīkoties starptautiskā līmenī, lai apkarotu narkotiku lietošanu un nelegālu tirdzniecību.

 “Lai efektīvi cīnītos ar narkotiku problēmu, ir nepieciešamas stratēģijas, kas pamatojas uz faktiem un kuras iespējams pielāgot, ņemot vērā jauno situāciju; tas nav politiskas ideoloģijas vai dogmas jautājums, bet gan ir jāizvēlas pasākumi, kas darbojas praksē,” uzsver priekšsēdētāja vietnieks Žaks Baro.

Jau gadiem ilgi Komisijas nostājas pamatā ir līdzsvarota pieeja starp preventīviem pasākumiem un atkarības ārstēšanu, no vienas puses, un narkotisko vielu nelegālas tirdzniecības apkarošanu, no otras puses. Eiropa kopš 2004.gada ir īstenojusi stratēģiju narkotiku apkarošanai šajā laikposmā (2005.–2012.gads). Šo stratēģiju veido divi viens otram sekojoši četru gadu rīcības plāni. Tie paredz precīzu rīcības plānu, skaidri noteiktu atbildības sadalījumu un grafiku mērķu īstenošanai. Lai varētu pareizi novērtēt situāciju, ir paredzēti novērtējuma instrumenti, kas pamatojas uz skaidriem un izmērāmiem rādītājiem.

Tādējādi Komisija pievērš īpašu uzmanību pirmā četrgadu rīcības plāna (2004.–2008.gads) nobeiguma novērtējumam un jaunā rīcības plāna (2009.–2012.gads) sākšanai, konkretizējot 2005.–2012.gada stratēģiju narkotiku apkarošanas jomā. Šī stratēģija tiks izklāstīta paziņojumā 2008.gada rudenī.

Komisijas 26.jūnijā publicētais “Eirobarometra” trešais ziņojums par jauniešu attieksmi pret dažāda veida narkotikām tātad ir nācis īstajā brīdī. Priekšsēdētāja vietnieks pauž gandarījumu par jauniešu izrādīto interesi attiecībā uz Eiropas politisko pieeju šajā jomā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!