• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par e-veselības iniciatīvu cilvēkam ceļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2008., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177930

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniešu brīvprātīgo darbu

Vēl šajā numurā

09.07.2008., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par e-veselības iniciatīvu cilvēkam ceļā

Eiropas Komisija 2.jūlijā sāka īstenot projektu, kura mērķis ir uzlabot veselības aprūpes drošību un kvalitāti cilvēkiem, kam vajadzīga medicīniskā palīdzība, ceļojot vai uzturoties ārvalstīs: Ieteikumu par elektronisko pacienta veselības karšu (EVK) sistēmu pārrobežu sadarbspēju un “Smart Open Services” (SOS) projektu.

Ieteikuma mērķis ir nodrošināt dalībvalstis ar pamatprincipiem un pamatnostādnēm, lai ārsti varētu piekļūt svarīgai informācijai par pacientu, kurš atrodas to aprūpē, lai kur Eiropā arī šī informācija būtu ievadīta sistēmā. SOS projektu, kuru līdzfinansē Eiropas Komisija, atbalsta divpadsmit dalībvalstis un šo valstu attiecīgās nozares pārstāvji, lai pierādītu šādas sadarbības pozitīvus rezultātus.

Tas ļaus veselības aizsardzības jomā strādājošiem profesionāļiem piekļūt specifiskiem datiem, piemēram, ārsta izrakstītām zāļu receptēm pacientiem no citām ES valstīm. Kritiskos gadījumos medicīnisku datu apmaiņa varētu glābt daudzu pacientu dzīvības.

“Ceļošana Eiropas Savienībā tiek uzskatīta par pašsaprotamu, līdz notiek negadījums,” teica Eiropas Savienības informācijas sabiedrības un saziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “Tāpēc Eiropas Savienības “eHealth” (e-veselība) iniciatīvas mērķis ir atbrīvoties no valodas un tehniska rakstura administratīvajām barjerām, atvieglojot cilvēkiem iespēju saņemt medicīnisko aprūpi, tiem atrodoties ārpus savas valsts. Ceru, ka mūsu ieteikumi un SOS projekts kritiskos gadījumos palīdzēs glābt daudzu pacientu dzīvības.”

Nākamo trīs gadu laikā SOS projekts finansējumā saņems vairāk nekā 22 miljonus eiro, 11 miljoni eiro no šīs summas tiks segti no Eiropas Komisijas Konkurētspējas un jauninājumu pamatprogrammas (KJP) līdzekļiem. Šis projekts ir pirmais solis, lai risinātu tās problēmas, ar kurām saskaras ārsti, kad pie viņiem vēršas pacienti, kam, atrodoties ārvalstīs, nepieciešama veselības aprūpe. Šādi problemātiski gadījumi ietver situācijas, kad pacients pazaudējis veselībai būtiskas zāles un tās jāizraksta no jauna, slimības vēstures aprakstīšanu ārvalstu ārstiem, slimības diagnosticēšanu un precīzu zāļu izrakstīšanu, sīkāk nezinot pacienta slimības vēsturi. Lai arī vairākas dalībvalstis jau ir izstrādājušas elektronisku slimības vēsturu reģistra sistēmu, daudzas no šīm (valstu) sistēmām nav saistītas cita ar citu.

Jaunais projekts centīsies nodrošināt medicīnisko datu elektronisku atbilstību, neraugoties uz atšķirīgām valodām vai tehnoloģiju attīstību līmeni, vienlaikus visā Eiropā neieviešot vienotu sistēmu. Tas medicīnas jomā strādājošiem profesionāļiem sniegs iespēju (tiem saprotamā valodā) elektroniski piekļūt datiem par pacientu no citas valsts, izmantojot atšķirīgas tehnoloģijas un sistēmas.

Projekts arī nodrošinās iespēju aptiekās elektroniski apstrādāt zāļu receptes, ko ārsts izrakstījis citā dalībvalstī, lai pacienti, ceļojot Eiropas Savienībā, varētu atjaunot tieši viņiem vajadzīgo zāļu krājumus.

SOS projekts balstās uz valstu iniciatīvām, un tajā tieši piedalās Austrija, Čehija, Vācija, Dānija, Francija, Grieķija, Itālija, Nīderlande, Spānija, Slovākija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste. Elektroniski ieraksti būs pilnībā brīvprātīgi un tos izveidos vienīgi, pamatojoties uz attiecīgās personas pieprasījumu, ievērojot tās tiesības uz privātumu. Vēl ir jāpieņem kopīgs lēmums par informāciju, kas tiks ietverta šajās slimības vēsturēs, taču tā noteikti ietvers pamatinformāciju par personas veselības stāvokli, piemēram, asins grupu, konstatētajām alerģijām un diagnozēm un sīkāku informāciju par ārstu izrakstītām zālēm, kuras pacients lieto.

Ieteikums par elektronisko pacienta veselības karšu (EVK) sistēmu pārrobežu sadarbspēju ir pirmais Kopienas dokuments, kurš vērsts uz to, lai visaptveroši aplūkotu soļus, kas dalībvalstīm jāveic, lai izveidotu tādu EVK sistēmu, kas būtu saderīga ar sistēmām citās dalībvalstīs. Tā pamatmērķis ir sniegt pacientam iespēju jebkurā brīdī un, lai kur tas arī atrastos, piekļūt viņai/viņam svarīgai informācijai, kas glabājas elektronisko pacienta veselības karšu sistēmā. SOS projekts būs šā ieteikuma tieša īstenošana praksē, kurš sniegs iespēju to atjaunināt ar nākotnes pieredzi un, projektu realizējot, gūtām mācībstundām.

Šī “eHealth” iniciatīva ietilpst atjauninātajā sociālajā programmā.

Vispārīga informācija

“Konkurences un jauninājumu pamatprogrammas” (KJP) nolūks ir veicināt ES uzņēmumu konkurētspēju. IKT politikas atbalsta programma, kas atbalsta SOS projektu un ir viena no trim KJP darbības programmām, veicina inovācijas un konkurētspēju, panākot to, ka iedzīvotāji, uzņēmumi un valsts iestādes plašāk un labāk izmanto informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sniegtās iespējas.

SOS projekts ir klasificēts kā plaša mēroga pilotprojekts: to pārvalda valstis, kas tajā piedalās, un tā nolūks ir ļaut starptautiski nodrošināt tādus uz IKT balstītus pakalpojumus, kas jau darbojas valsts, reģionālā vai vietējā mērogā.

Plaša mēroga pilotprojekti pamatoti uz šiem pakalpojumiem, lai rastu kopīgas specifikācijas, kuras var tikt tālāk izstrādātas, lai panāktu plašāku vienprātību. Tas sniegs iespēju dažādām valstu sistēmām sazināties un savstarpēji apmainīties ar datiem, lai iedzīvotāji un uzņēmumi varētu pilnībā izmantot vienotā tirgus sniegtās iespējas.

Šā e-veselības plaša mēroga pilotprojekta rezultāti plašākai Eiropas veselības aprūpes kopienai tiks darīti zināmi CALLIOPE tīklā (“Call for Interoperable eHealth services in Europe”), lai arī citas dalībvalstis varētu piedalīties.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!