• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2008., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

08.07.2008., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmu

Sākot ar 4.jūniju, Valsts zemes dienesta (VZD) uzturētajā Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir nodrošināta datu par fiziskām personām – nekustamo īpašumu vai to objektu īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājiem vai nomniekiem – saņemšana tiešsaistē no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) uzturētā Iedzīvotāju reģistra, ieviešot atbilstošu tiešsaistes programmatūru.

Par šo datu saņemšanu VZD ar PMLP 2008.gada 14.martā noslēdzis starpresoru vienošanos.

Atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumiem Nr.953 “Noteikumi par kadastra informācijas sistēmas uzturēšanai nepieciešamās informācijas sniegšanas kārtību un apjomu” no PMLP Iedzīvotāju reģistra tiks saņemti šādi aktuālie dati par fiziskām personām: personas kods; uzvārds, vārds, citi vārdi; deklarētā dzīvesvietas adrese; valstiskā piederība (pilsonība) un personas statuss (dzīvs/miris/bezvēsts prombūtnē).

Līdz šim fiziskās personas Kadastra informācijas sistēmā tika reģistrētas, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem. Ņemot vērā fizisko personu datu mainību, VZD nevarēja nodrošināt šo datu aktualitāti, piemēram, sekot līdzi personu uzvārda maiņai un deklarētajām adresēm.

Ieviešot tiešsaistes programmatūru, VZD nodrošina Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 84.panta pirmajā un trešajā daļā noteikto, kas paredz Kadastra informācijas sistēmas uzturēšanai nepieciešamo informāciju saņemt tieši no valsts informācijas sistēmas (šajā gadījumā – Iedzīvotāju reģistra) turētāja elektroniskā veidā. Turklāt šajos gadījumos informācija Kadastra informācijas sistēmā tiks reģistrēta, nepieprasot tās apliecinošu dokumentu.

Jaunā kārtība dos iespēju VZD Kadastra informācijas sistēmā uzturēt kvalitatīvus un aktuālus datus par fiziskām personām, kas atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam ir nekustamo īpašumu vai to objektu īpašnieki, tiesiskie valdītāji, lietotāji vai nomnieki, un līdz ar to VZD varēs nodrošināt sabiedrību un citas valsts institūcijas un vietējās pašvaldības ar aktuālu kadastra informāciju. Saņemot datus par fiziskām personām tiešsaistē no Iedzīvotāju reģistra, VZD varēs nodrošināt korektu informāciju par nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju adresēm nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju un ar nodokli apliekamo objektu sarakstos, kas vietējām pašvaldībām atvieglos nodokļa administrēšanas veikšanu. Tāpat, izsniedzot informāciju zemes kadastrālajai uzmērīšanai, VZD varēs nodrošināt zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētās un licencētās personas (mērniekus) ar aktuālu informāciju par pierobežnieku adresēm.

Jaunajā tiešsaistes programmatūrā Iedzīvotāju reģistra datu par fiziskām personām saņemšana un izmantošana Kadastra informācijas sistēmā ir paredzēta divos veidos: pirmkārt, saņemot datus par atsevišķu fizisko personu, un, otrkārt, masveidā sinhronizējot Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto fizisko personu datus ar Iedzīvotāju reģistru un veicot šo datu izmaiņu monitoringu.

Šobrīd Kadastra informācijas sistēmā jau ir realizēta iespēja saņemt datus par atsevišķu fizisko personu, t.i., veicot datu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā par līdz šim nereģistrētu fizisko personu, pēc personas koda ievades ir nodrošināta iespēja tiešsaistē saņemt datus no Iedzīvotāju reģistra. Savukārt par Kadastra informācijas sistēmā iepriekš reģistrētām fiziskām personām nodrošināta iespēja tiešsaistē iegūt aktuālos datus no Iedzīvotāju reģistra.

Kadastra informācijas sistēmā ir sākta arī datu par fiziskām personām sinhronizēšana ar Iedzīvotāju reģistra datiem, kas, ņemot vērā lielo datu apjomu, notiek pakāpeniski. Uz 2008.gada 1.jūliju Kadastra informācijas sistēmā reģistrētas 996 095 fiziskās personas. Sinhronizācijas rezultātā Kadastra informācijas sistēmā tiks iegūti aktuālie Iedzīvotāju reģistra dati (t.i., ja šobrīd pastāv nesakritība starp Kadastra informācijas sistēmā un Iedzīvotāju reģistrā reģistrēto informāciju, tā tiks novērsta) un katra sinhronizētā persona tiks pievienota monitoringa kopai, lai turpmāk Kadastra informācijas sistēmā nodrošinātu regulāru automātisku datu aktualizāciju no Iedzīvotāju reģistra (piemēram, izmaiņas par deklarēto adresi, uzvārdu, pilsonību).

Valsts zemes dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!