• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts sektora informācijas atkalizmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2008., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.07.2008., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts sektora informācijas atkalizmantošanu

 

Valsts sektora iestādes iegūst, vāc un izplata milzīgu daudzumu informācijas, piemēram, meteoroloģiskos, satiksmes un finanšu datus, digitālās kartes un tūrisma informāciju.

Šo valsts sektora iestāžu rīcībā esošo vērtīgo informāciju var izmantot jauniem pakalpojumiem ar pievienoto vērtību, tomēr bieži vien uzņēmumiem un privātpersonām rodas grūtības ar tās atkalizmantošanu. ES 2003.gadā pieņemtā Direktīva par valsts sektora informāciju visā ES veicina šīs informācijas atkalizmantošanas paplašināšanos.

Tagad, kad Eiropas Komisija ir pabeigusi pārkāpuma procedūru pret Beļģiju par šīs direktīvas netransponēšanu valsts tiesību aktos, tā ir ieviesta visā, 27 ES dalībvalstīs. Gatavojoties direktīvas pārskatīšanai par valsts sektora informāciju, kas jāveic līdz 2008.gada beigām, Komisija patlaban novērtē attiecīgos valstu tiesību aktus. Šim nolūkam tā sākusi arī publisku apspriešanu, kas notiek līdz 2008.gada 31.jūlijam. 

“Savā automobilī lietojot navigācijas sistēmu, jūs saņemat pakalpojumus, kuri izveidoti, izmantojot valsts sektora rīcībā esošo informāciju. Tas ir tikai viens no daudziem piemēriem. Valsts sektora informācija Eiropas digitālā satura nozarei ir ļoti svarīgs resurss,” teica ES komisāre informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu jautājumos Viviena Redinga. “Tagad, kad šis tiesību akts ieviests visās dalībvalstīs, mums jānodrošina, ka tas patiešām darbojas.”

Valsts sektora informācija ir ES digitālā satura nozarei ārkārtīgi svarīgs resurss. Saskaņā ar 2006.gadā veiktā pētījuma datiem Eiropas Savienībā valsts sektora informācijas kopējā tirgus vērtība ir aptuveni 27 miljardi eiro.

ES valsts sektora informācijas direktīvas mērķis ir pārvarēt tādas tirgus barjeras kā konkurences netaisnīgas priekšrocības, kuras pretēji privāto uzņēmumu interesēm izmanto tās valsts organizācijas, kuras pašas komercializē informāciju, ko tās iegūst, paredzot sarežģītas licencēšanas procedūras vai nosakot augstu maksu par pakalpojumiem. Ekskluzīvas tiesības, kuras valsts sektora iestādes piešķīrušas vienam uzņēmumam izmantot šo iestāžu rīcībā esošo informāciju, līdz 2008.gada beigām tiks izbeigtas, tādējādi šo svarīgo informācijas resursu padarot pieejamu daudziem atkalizmantotājiem.

Ar šo direktīvu dalībvalstīm tiek noteikts arī pienākums novērst nepietiekamu informētību par valsts sektora rīcībā esošās informācijas pieejamību un precīzi noteikt tās atkalizmantošanas nosacījumus. Šie pasākumi ir nepieciešami, lai izveidotu vienotu informācijas tirgu un Eiropas uzņēmumiem paredzētu vienotus noteikumus.

Tagad šo direktīvu savos tiesību aktos ir transponējušas visas 27 ES dalībvalstis. Pēc Eiropas Tiesas 2007.gada 13.decembra sprieduma Beļģija kā pēdējā paziņojusi, ka tā direktīvu transponējusi 2008.gada 8.maijā.

Eiropas Komisija nesen internetā publicējusi sabiedriskās apspriešanas dokumentu tiešsaistē informācijas vākšanai no visiem interesentiem par valsts sektora informācijas direktīvas ieviešanu, ietekmi un darbības jomu.

Apspriešana notiek līdz 2008.gada 31.jūlijam, un tās rezultātus izmantos direktīvas pārskatīšanā. 

 

Vispārīga informācija

Direktīvu par valsts sektora informāciju Eiropas Parlaments un Ministru Padome pieņēma 2003.gada novembrī. Tās mērķis ir valsts sektora iestādēm dot iespējas paplašināt to rīcībā esošo informācijas resursu atkārtotu izmantošanu, paredzot prasības atkalizmantošanas pieprasījumu apstrādei un noteikumus par dokumentu pieejamību. Dalībvalstīm direktīva 18 mēnešu laikā (līdz 2005.gada 1.jūlijam) bija jātransponē valsts tiesību aktos.

Eiropas Komisija uzrauga direktīvas īstenošanu dalībvalstīs. Beļģijas lietas pabeigšana, ko Komisija ierosināja 2005.gada 12.oktobrī un 2006.gada 12.decembrī iesniedza izskatīšanai Eiropas Tiesā, paver plašākas iespējas tajā paredzētos noteikumus efektīvāk īstenot visā ES.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!