• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 3. jūnija noteikumi Nr. 404 "Svaigpiena kvalitātes kontroles laboratoriju atzīšanas un uzraudzības kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2008., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.448

Kārtība, kādā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm aprēķina, piešķir un izmaksā izdienas pensiju

Vēl šajā numurā

03.07.2008., Nr. 101

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 404

Pieņemts: 03.06.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.404

Rīgā 2008.gada 3.jūnijā (prot. Nr.37 26.§)

Svaigpiena kvalitātes kontroles laboratoriju atzīšanas un uzraudzības kārtība

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta četrpadsmito daļu un likuma “Par atbilstības novērtēšanu” 7.pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā atzīst un uzrauga laboratorijas, kas veic svaigpiena kvalitātes kontroles laboratoriskos izmeklējumus (turpmāk – labora­torija).

2. Noteikumi attiecas uz laboratorijām, kas veic svaigpiena paraugu laboratoriskos izmeklējumus, lai noteiktu Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulas Nr.853/2004/EK, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.853/2004/EK), III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļā noteiktos rādītājus svaigpiena kvalitātei.

3. Laboratoriju atzīst Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests).

II. Laboratorijas atzīšanas kārtība

4. Dienests laboratoriju atzīst, ja tā ir akreditēta atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības” un šo noteikumu 9.punkta prasībām un ja akreditācijas sfērā iekļautas metodes, kas minētas Eiropas Komisijas 2005.gada 5.decembra Regulas Nr.2074/2005/EK, ar ko nosaka ieviešanas pasākumus noteiktiem produktiem saskaņā ar Regulu Nr.853/2004/EK un oficiālās kontroles organizēšanu saskaņā ar Regulu Nr.854/2004/EK un Nr.882/2004/EK, izņēmumus Regulai Nr.852/2004/EK un groza Regulu Nr.853/2004/EK un Nr.854/2004/EK, VI A pielikuma I nodaļā (turpmāk – Eiropas Komisijas Regula Nr.2074/2005/EK).

5. Ekonomikas ministrija divu nedēļu laikā pēc akreditācijas pabeigšanas un lēmuma pieņemšanas par akreditācijas piešķiršanu laboratorijai, kura akreditēta šo noteikumu 4.punktā noteiktajā jomā, publicē par to paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

6. Dienests akreditētajai laboratorijai piešķir atzīšanas numuru, iekļauj laboratoriju atzīto pārtikas uzņēmumu reģistrā, informē laboratoriju par atzīšanu un izsniedz tai atzīšanas apliecību. Reģistrā un atzīšanas apliecībā norāda šādu informāciju:

6.1. laboratorijas nosaukumu, juridisko adresi un atrašanās vietas adresi;

6.2. akreditētās reglamentētās sfēras nosaukumu, par ko tiek piešķirta atzīšana;

6.3. piešķirto atzīšanas numuru.

7. Laboratorija 10 darbdienu laikā informē dienestu, ja:

7.1. mainījies kāds no laboratorijas rekvizītiem;

7.2. laboratorija izbeidz darbību;

7.3. laboratorija zaudējusi akreditāciju šo noteikumu 4.punktā noteiktajā jomā.

8. Laboratorijas atzīšanas numuru norāda uz testēšanas pārskata, kas izsniegts par veiktajiem obligātajiem svaigpiena kvalitātes laboratoriskajiem izmeklējumiem (svaigpiena kvalitātes laboratoriskie izmeklējumi, kas veikti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par svaigpiena aprites veterinārajām, higiēnas un kvalitātes prasībām).

9. Valsts aģentūra “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” novērtē, vai:

9.1. laboratorijā ir iekārtas un aprīkojums, kas nodrošina svaigpiena paraugu kvalitātes laboratoriskos izmeklējumus saskaņā ar Eiropas Komisijas Regulas Nr.2074/2005/EK VI A pielikuma I nodaļas prasībām;

9.2. laboratorijā analīžu veikšanai ir nepieciešamie reaģenti un tiek uzskaitīts to izlietojums;

9.3. laboratorija piedalās normatīvajos aktos par references laboratorijas statusa piešķiršanu noteiktajā kārtībā akreditētas piena un piena produktu references laboratorijas organizētajā:

9.3.1. starplaboratoriju salīdzinošajā testēšanā par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr.853/2004/EK IX sadaļas I nodaļas III daļā noteikto svaigpiena kvalitātes rādītāju noteikšanu un šo noteikumu 4.punktā noteiktajām metodēm ne retāk kā reizi gadā;

9.3.2. mācību seminārā ne retāk kā reizi gadā;

9.3.3. iekārtu kalibrēšanā ne retāk kā divas reizes mēnesī;

9.4. laboratorija testēšanas datus katru dienu elektroniski vai pa faksu nosūta valsts aģentūrai “Lauksaimniecības datu centrs”;

9.5. laboratorija testēšanas pārskatus un analīžu datus glabā ne mazāk kā piecus gadus.

III. Laboratorijas uzraudzības kārtība

10. Laboratorijas darbību dienests uzrauga, veicot kontroli ne retāk kā reizi gadā. Dienests veic kontroles, ja ir saņemtas sūdzības par laboratorijas darbu izpildi, kā arī izlases veidā vērtē un salīdzina datus par veiktajiem obligātajiem svaigpiena kvalitātes laboratoriskajiem izmeklējumiem.

11. Ja tiek atcelta akreditācija:

11.1. dienests anulē piešķirto atzīšanu;

11.2. laboratorijai aizliedz izmeklēt šo noteikumu 8.punktā minētos obligātos svaigpiena paraugus;

11.3. laboratorijai aizliedz izmeklēt oficiālos svaigpiena paraugus (paraugi, kurus svaigpiena kvalitātes kontroles nodrošināšanai laboratoriskai izmeklēšanai sūta dienests).

IV. Noslēguma jautājums

12. Laboratorijas, kas ir akreditētas pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, dienests atzīst līdz 2009.gada 1.janvārim.

Ministru prezidents I.Godmanis

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 4.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!