• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 25. jūnija lēmums Nr. 69 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1386/08/06/11 Par TKM Shoes OÜ un ABC King AS apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2008., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Precizējums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumā Nr.220

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Lattelecom" tarifiem. Atkārtota precizētā publikācija. Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

02.07.2008., Nr. 100

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 69

Pieņemts: 25.06.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.69

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 25.jūnijā (prot. Nr.31, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1386/08/06/11

Par TKM Shoes OÜ un ABC King AS apvienošanos

Konkurences padome 20.05.2008. saņēma ziņojumu par TKM Shoes OÜ un ABC King AS apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Konkurences padome konstatēja, ka Ziņojums neatbilst Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām. Pēc nepieciešamo papildinājumu saņemšanas par pilnīga Ziņojuma saņemšanas datumu uzskatāms 02.06.2008.

TKM Shoes OÜ ir Igaunijas komercsabiedrība, reģistrācijas Nr.11496257, juridiskā adrese – Igaunija, Riia 1, Tartu, 51013.

ABC King AS ir Igaunijas komercsabiedrība, reģistrācijas Nr.007011542, juridiskā adrese – Igaunija, Vaike-Karja 5, Tallina.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

Apvienošanās dalībnieki

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju TKM Shoes OÜ ir dibināts Igaunijā 28.04.2008. un tā pašreizējie un plānotie darbības veidi ir holdingkompāniju darbība. Latvijas Republikas teritorijā TKM Shoes OÜ saimniecisko darbību neveic. Arī Tartu Kaubamaja AS, kurai pieder 100% TKM Shoes OÜ daļu un kura nodarbojas ar tirdzniecību Igaunijas Republikas teritorijā, saimniecisko darbību Latvijas Republikas teritorijā neveic.

Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju Tartu Kaubamaja AS realizē netiešu izšķirošu ietekmi arī pār SIA “Suurtuki”, kura veic komercdarbību apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā. Līdz ar to pēc uzņēmumu apvienošanās gan SIA “ABC King”, gan SIA “Suurtuki” būs uzskatāms par vienu tirgus dalībnieku.

2. ABC King AS veic komercdarbību apa­vu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības jomā Igaunijas Republikas teritorijā un tas ir tiešais apvienošanās dalībnieks, bet saimniecisko darbību Latvijas teritorijā neveic. ABC King AS pieder 100% SIA “ABC King” daļu.

SIA “ABC King” veic komercdarbību apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības jomā Latvijas Republikas teritorijā.

Apvienošanās veids

3. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju plānotais darījums starp TKM Shoes OÜ un ABC King AS ir uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, jo apvienošanās rezultātā TKM Shoes OÜ iegūs izšķirošu ietekmi pār ABC King AS. (*).

Ziņojuma iesniegšanas pienākums

4. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Latvijas teritorijā 2007.gadā TKM Shoes OÜ apgrozījums, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL (*). Minēto apgrozījumu galvenokārt to veido AS Tallina Kaubamaja meitasuzņēmumi, kas darbojas Latvijas Republikas teritorijā: SIA “Selver Latvia”, SIA “TKM Latvija”, SIA “KIA Automobiles”, SIA “Margota”, SIA “L.I.O.N. & Ko”, AS “Suurtuki” un SIA “Suurtuki”.

Savukārt SIA “ABC King” apgrozījums, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL (*).

Līdz ar to apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums 2007.gadā, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL (*). Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu par 2007.gadu, atbilstoši Noteikumu prasībām, tas pārsniedza 25 miljonu latu slieksni – LVL (*) un izpildās Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā paredzētais kritērijs un TKM Shoes OÜ pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu Konkurences padomē.

Konkrētie tirgi

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma - piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības.

Netiešie apvienošanās dalībnieki SIA “ABC King” un SIA “Suurtuki” veic komercdarbību apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā. Līdz ar to Konkurences padome uzskata, ka ietekmētais preces tirgus lietā ir apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgus.

Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus norāda uz tirgus dalībnieku ģeogrāfisko izvietojumu, tas ir, teritoriju, kurā attiecīgie tirgus dalībnieki ir iesaistīti preču piegādē un realizācijā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikto konkrētais ģeogrāfiskais tirgus – ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Konkurences padome uzskata, ka izvērtējamā lietā ietekmējamā apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgū konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir nosakāms kā Latvijas Republikas teritorija.

Tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu šīs lietas ietvaros kā konkrētais tirgus tiek noteikts: apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgus Latvijas Republikas teritorijā.

Apvienošanās izvērtēšana

6. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās mērķis ir Igaunijā reģistrētās sabiedrības TKM Shoes OÜ darbības paplašināšana, it īpaši attiecībā uz ģeogrāfisko tirgu paplašināšanu. TKM Shoes OÜ neplānojot veikt būtiskas izmaiņas ABC King AS darbībā, tā arī turpmāk nodarbosies ar ādas un apavu izstrādājumu mazumtirdzniecību.

Saskaņā ar Ziņojuma pielikumā Nr.12 sniegto informāciju, salīdzinot 14 Latvijā lielāko apavu mazumtirgotāju 2006. gada tirgus daļas rādītājus, SIA “ABC King” un SIA “Suurtuki” kopējā tirgus daļa bija 4,46%.

Kā lielākais apavu tirdzniecības tīkls tiek norādīts SIA “Danbalt Riga” (ieņēma 14,9% lielu tirgus daļu), tad seko SIA “Euroskor Latvija”(14%). Kā nākamie lielākie tiek atzīmēti SIA “Eiropas Apavi”(13,6%), SIA “ECCO Baltija” (9,5%), SIA “Nittis” (9,3%).

Saskaņā ar lietā papildus TKM Shoes OÜ pilnvarotās pārstāves iesniegto informāciju Latvijā darbojas aptuveni 215 apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecības uzņēmumi.

TKM Shoes OÜ rīcībā nav datu attiecībā par situāciju 2007.gadā. Tomēr, ņemot vērā ievērojamo tirgus dalībnieku skaitu konkrētajā tirgū, Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka situācija attiecībā uz konkrētu tirgu 2007.gadā būtu strauji izmainījusies un SIA “ABC King” un SIA “Suurtuki” tirgus daļas būtu ievērojami pieaugušas.

Izvērtējot Ziņojumā un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut TKM Shoes OÜ un ABC King AS apvienošanos, kas paredzēta, TKM Shoes OÜ iegūstot izšķirošu ietekmi pār ABC King AS.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!