• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par administratīvi teritoriālās reformas gaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1999., Nr. 305/307 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17747

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Līvānu vietu reformas ceļā

Vēl šajā numurā

17.09.1999., Nr. 305/307

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par administratīvi teritoriālās reformas gaitu

Otrdien, 14.septembrī, Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) padomes kārtējā sēdē īpašu uzdevumu ministrts valsts pārvaldes un pašvaldību reformu lietās Jānis Bunkšs informēja ATR padomi par reģionālā administratīvi teritoriālā iedalījuma reformas koncepciju un uzklausīja padomes locekļu priekšlikumus reģionālo pašvaldību likumprojekta izstrādei.

Ministrs informēja ATR padomi, ka par reģionālo pašvaldību likumprojekta izstrādi viņš jau konsultējies ar četru reģionu rajonu padomju un lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem un izpilddirektoriem. Ministrs jau ir ticies ar Ziemeļlatgales, Dienvidlatgales, Rīgas un Rietumvidzemes reģionu rajonu un lielo pilsētu pašvaldību vadītājiem. Ministrs teica, ka Limbažu rajona padomes priekšsēdētājs Jānis Bakmanis piedalījies gan Rīgas reģiona, gan Rietumvidzemes reģiona sanāksmē. Arī Tukuma rajona padomes priekšsēdētāja Dagnija Staķe piedalījusies Rīgas reģiona sanāksmē un šodien, 16.septembrī, piedalīsies Ziemeļkurzemes reģiona sanāksmē. Arī Kuldīgas rajona padomes vadītāji izteikuši vēlēšanos piedalīties gan Ziemeļkurzemes, gan Dienvidukurzemes sanāksmē. Limbažu, Tukuma un Kuldīgas rajonam jau pašlaik iezīmējas iespēja dalīties starp diviem reģioniem.

Ministrs informēja ATR padomi, ka pašlaik tiek saskaņots konsultāciju grafiks arī ar ministrijām, lai apspriestu funkciju un to finansējuma nodošanu reģionālajām pašvaldībām. Viņš arī atgādināja, ka skaidrības labad ir jāturpina informēt sabiedrība, ka ir divas reformas: vietējo pašvaldību reforma, par kuru Administratīvi teritoriālās reformas likums Saeimā ir pieņemts jau 1998.gada 21.oktobrī, un reģionālā reforma, par kuru likumprojekts tiek izstrādāts pašlaik.

Sēdes dalībnieki apsprieda reģionālo pašvaldību funkcijas. Saldus rajona padomes priekšsēdētājs Zigmunds Fīrers ierosināja reģionālo pašvaldību funkcijās iekļaut arī reģionālās attīstības fondu administrēšanu. Jelgavas domes priekšsēdētājs Uldis Ivans ierosināja reģionālo pašvaldību funkcijās iekļaut arī rūpes par reģionālo bibliotēku un citām reģionālajām kultūras iestādēm.

J.Bunkšs informēja ATR padomi arī par prognozētajiem reģionālo pašvaldību budžetu avotiem.

ATR padomes sēdes dalībnieki apsprieda arī 4+1 un 9 reģionu priekšrocības. Ministrs J.Bunkšs teica, ka, nosakot reģionu robežas, jābūt katras pašvaldības viedoklim par tām.

Apspriežot priekšlikumus reģionālo pašvaldību vēlēšanu likumprojektam, Rīgas rajona Mālpils pagasta padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs aicināja atbalstīt principu, ka reģionālās pašvaldības tiek vēlētas pēc teritoriālās pārstāvniecības principiem — ievēlot noteiktu skaitu deputātu no katra vēlēšanu apgabala teritorijas.

Dace Zvirbule,

ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!