• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas ombudsmaņa piekļuvi informācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2008., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

26.06.2008., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas ombudsmaņa piekļuvi informācijai

 

Eiropas Parlaments 18.jūnijā pieņēma ziņojumu par grozījumiem Eiropas ombudsmaņa nolikumā, lai skaidrāk noteiktu Eiropas tiesībsarga piekļuvi ES iestāžu un amatpersonu rīcībā esošajai informācijai. Izmaiņu galvenais mērķis ir veicināt iedzīvotāju uzticību ombudsmaņa darbam.

Iniciatīva pieder Eiropas ombudam Nikiforam Diamanduram, kas priekšlikumu izteica savā vēstulē Eiropas Parlamenta priekšsēdētājam Hansam Gertam Pēteringam.

Saskaņā ar grozījumiem Kopienas iestādēm un struktūrvienībām ir jāsniedz ombudsmanim visa informācija, ko viņš tām pieprasa. Tas novērstu trūkumus, ko rada pašreizējā iespēja informāciju atteikt, pamatojoties uz slepenību.

Vienlaikus ombudsmanim un viņa personālam būtu pienākums neizpaust slepenu informāciju, kas iegūta izmeklēšanas gaitā, kā arī neizplatīt jebkādus dokumentus, uz kuriem attiecas ES tiesību akti par personas datu aizsardzību.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu, ka jāgroza noteikumi par ES ierēdņu liecību sniegšanu ombudsmanim. Nolikums pašlaik paredz, ka ierēdņi liecina “savas administrācijas vārdā un saskaņā ar tās instrukcijām”. Vēstulē Parlamenta priekšsēdētājam ombudsmanis apgalvoja, ka sabiedrība šādu nosacījumu var interpretēt kā pieļāvumu, ka “lieciniekam ne vienmēr prasa teikt patiesību”, un tas var iedragāt pilsoņu ticību ombuda spējai veikt pamatīgu izmeklēšanu. Tādēļ šī norma svītrota.

Eiropas ombudsmaņa galvenais pienākums ir izmeklēt sūdzības par ES iestāžu pieļautām kļūdām pārvaldē. Savā darbībā ombudsmanis ir pilnīgi neatkarīgs un objektīvs. Lai nolikuma grozījumi stātos spēkā, tie jāpieņem ES Padomei.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!