• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par vienotu un augstāku ceļu infrastruktūras drošību Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2008., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177151

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta darbību un vietu

Vēl šajā numurā

20.06.2008., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par vienotu un augstāku ceļu infrastruktūras drošību Eiropā

 

Ceļu drošības standarti, jo īpaši no ceļu uzbūves, pārvaldes un kārtībā uzturēšanas viedokļa, starp dalībvalstīm būtiski atšķiras. Eiropas Parlaments 18.jūnijā atbalstīja direktīvas projektu, kuras mērķis ir uzlabot drošības pārvaldi infrastruktūrās, kas veido daļu no Eiropas ceļu tīkliem.

Direktīva liek dalībvalstīm veikt pasākumus, lai uzlabotu ceļu infrastruktūru drošību, bet nenosaka standartus, kas obligāti jāpilda.

Tiesību akts paredz novērtējumus par ceļu izbūves ietekmi uz drošību, revīzijas un kontroles. Tajā ietilpst pasākumi, kas uzlabo drošību jau izbūvētajos ceļos, nosaka paaugstināta riska posmus, kā arī viedo ceļa zīmju un viedo transporta sistēmu izmantojumu ārkārtas situācijās un signalizācijai.

Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komiteja reiz jau direktīvu noraidīja, uzskatot, ka tā rada nevajadzīgu administratīvu slogu. Deputāti pauda viedokli, ka no tā varētu izvairīties, ja likumprojektā iekļautos jautājumus risinātu dalībvalstu, nevis visas ES mērogā.

EP pārstāvji sarunās ar ES Padomi, ar ko Parlamentam likumprojekts jāpieņem kopīgi, panāca kompromisa vienošanos. To 18.jūnijā apstiprināja Eiropas Parlaments ar 498 balsīm par, 8 pret un 6 atturoties.

Līdz ar to direktīvas prasības dalībvalstīm nebūs saistošas: tās kalpos kā vadlīnijas, kā uzlabot ceļu infrastruktūras drošību.

Direktīvu par ceļu infrastruktūras drošības pārvaldību Transporta un tūrisma komiteja 2008.gadā noraidīja, uzskatot, ka tā pārkāpj subsidiaritātes principu. Proti, komiteja uzskatīja, ka rezultāti, ja plānoto īstenotu visas ES līmenī, nebūtu labāki kā tad, ja tos veiktu dalībvalsts mērogā. Tomēr deputāti piekrita, ka uzlabojumi ik gadu uz Eiropas ceļiem palīdzētu samazināt negadījumu skaitu par 7000 un glābt 600 dzīvības.

Arī ES transporta ministri 2007.gada 2.oktobrī vienojās par labu nesaistošiem pasākumiem, ko iekļautu kā vadlīnijas direktīvas pielikumos. Turklāt direktīva attiektos tikai uz Eiropas Ceļu tīklu.

Lai direktīva atbilstu ar ES Padomi panāktajam kompromisam, 18.jūnijā Parlaments balsoja par grozījumiem, kas papildina likumprojektu ar nosacījumiem par ceļu novērtējumu un revīziju, pietiekamu daudzumu ceļmalas stāvvietu, lai novērstu noziedzību, un vienādām zīmēm, kas brīdina ceļa lietotājus par remontdarbiem un nedrošākajiem ceļa posmiem.

Direktīva attiecas arī uz Latviju, jo vairāki tās ceļi veido daļu no Eiropas Ceļu tīkla.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!