• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropadome: Par līdzvērtīgu konkurenci Eiropas ekonomiskajā telpā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2008., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177149

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par zivsaimniecības pārvaldību 2009.gadā

Vēl šajā numurā

20.06.2008., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropadome: Par līdzvērtīgu konkurenci Eiropas ekonomiskajā telpā

 

Latvijas viedoklis par nepieciešamību nodrošināt līdzvērtīgus konkurences nosacījumus vienotajā Eiropas ekonomiskajā telpā un primāri tiešo maksājumu izlīdzināšanu starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm 19.jūnijā atkārtoti tika pausts Eiropadomē jeb visaugstāko ES dalībvalstu amatpersonu sanāksmē Briselē. Kopīgo Zemkopības ministrijas (ZM) un valdības viedokli šajā forumā pauda ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Latvijas pozīcijai pievienojušās arī Bulgārija, Ungārija, Lietuva, Igaunija, Slovākija, Čehija un Rumānija.

Sanāksmē tika norādīts, ka pēdējā gadā tiek novērots ievērojams pārtikas cenu kāpums visā pasaulē un tam pamatā ir gan īslaicīgie un strukturālie faktori, tai skaitā pieprasījuma un piedāvājuma izmaiņas, gan arī energoresursu cenu pieaugums, kas dažās valstīs īpaši būtiski sadārdzina pārtikas ražošanu. Līdz ar to straujš ir bijis arī lauksaimniecībā izmantojamo resursu cenu kāpums Latvijā. Tā rezultātā trīs gados resursu izmaksu un cenu ziņā ir sasniegts veco dalībvalstu līmenis.

Ņemot vērā šo situāciju, Latvija joprojām un nemainīgi uzskata: lai sasniegtu kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) izvirzītos mērķus, nepieciešams konkurētspējīgs lauksaimniecības sektors, kas balstīts uz vienlīdzīgiem konkurences nosacījumiem ES iekšējā tirgū. Tāpat papildus jādomā par ES lauksaimniecības sektora turpmāku modernizēšanu un darbības efektivitātes paaugstināšanu, uzsverot investīciju lomu.

Straujo cenu pieaugumu Latvijā veicinājuši arī atsevišķi iekšējie faktori, no kuriem būtiskākais – viszemākie tiešā atbalsta maksājumi Latvijas lauksaimniekiem. Tāpēc ES iekšienē nekavējoties jārisina lauksaimniecības atbalsta maksājumu izlīdzināšanas jautājums un līdz ar to arī jāveic atbilstošas darbības, lai KLP kļūtu par tādu, kas stimulē sabiedrībai vajadzīgo pakalpojumu finansēšanu caur konkurenci nekropļojošiem pasākumiem.

Latvija neatkāpjas no sava uzskata, ka pēc iespējas drīzāk ir jāatsakās par pamatu tiešajiem maksājumiem izmantot pagājušā gadsimta 80. un 90.gadu ražošanas rādītājus. Turpmāk atbalsta apjomam ir jābūt adekvātam ieguldījumiem, pamatojoties uz pašreizējiem, nevis vēsturiskiem ražošanas rādītājiem.

Latvija Eiropadomes sanāksmē aicina jautājumu par tiešmaksājumu izlīdzināšanu pienācīgi atspoguļot Eiropadomes secinājumu tekstā.

Tāpat sanāksmes gaitā, atsaucoties uz Latvijas iniciatīvu un aicinot šim jautājumam pievērst vislielāko uzmanību, astoņu dalībvalstu premjerministri iesniedz sanāksmes vadītājiem – ES prezidējošas valsts Slovēnijas premjerministram Janešam Jansam un Eiropas Komisijas prezidentam Žozē Manuelam Barrozu – kopīgu vēstuli ar aicinājumu nodrošināt līdzvērtīgus konkurences nosacījumus visām dalībvalstīm, tajā skaitā nekavējoties pārskatīt tiešo maksājumu nosacījumus un tos izlīdzināt, nebalstot uz vēsturiskajiem rādītājiem, bet gan par pamatu ņemot katras valsts attīstības radītājus patlaban.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!