• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 18. jūnija rīkojums Nr. 343 "Par Programmu vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2008., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.344

Par Rezultātu un rezultatīvo rādītāju sistēmas pamatnostādnēm 2008.–2013.gadam

Vēl šajā numurā

20.06.2008., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 343

Pieņemts: 18.06.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.343

Rīgā 2008.gada 18.jūnijā (prot. Nr.42 28.§)

Par Programmu vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.gadam

 

1. Atbalstīt Programmā vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.ga­dam (turpmāk – programma) ietvertos rīcības virzienus un uzdevumus.

2. Noteikt Bērnu un ģimenes lietu ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā un koordinēšanā.

3. Programmas īstenošanu 2008.gadā nodrošināt piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai 2009.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

4. Bērnu un ģimenes lietu ministrijai sagatavot un bērnu un ģimenes lietu ministram iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā šādus informatīvos ziņojumus par programmas izpildi un novērtējumu:

4.1. starpposma informatīvo ziņojumu – līdz 2010.gada 1.maijam;

4.2. gala informatīvo ziņojumu – līdz 2012.gada 1.maijam.

Ministru prezidents I.Godmanis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

 
 

(Ministru kabineta

2008.gada 18.jūnija rīkojums Nr.343)

Programmas vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.gadam
kopsavilkums

1. Risināmā jautājuma būtība

Saskaņā ar Ministru kabineta 2007.gada 5.jūnija sēdes protokollēmuma (prot. Nr.33  44.§) “Par priekšlikumiem, lai nodrošinātu ar vardarbību ģimenē saistīto problēmu kompleksu risināšanu” 2.punktā doto uzdevumu Bērnu un ģimenes lietu ministrija sadarbībā ar Labklājības ministriju, Iekšlietu ministriju, Tieslietu ministriju, Veselības ministriju un Ģenerālprokuratūru izstrādājusi Programmu vardarbības ģimenē mazināšanai 2008.–2011.gadam (turpmāk – programma).

Programma ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments, un tā izstrādāta četriem gadiem. Programmā iekļautie uzdevumi saistīti ar Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2007.–2013.gadam noteikto uzdevumu īstenošanu, aktualizēto Bērnu un ģimenes lietu ministrijas darbības stratēģiju 2008.–2010.gadam un citiem Bērnu un ģimenes lietu ministrijas izstrādātajiem rīcībpolitikas plānošanas dokumentiem.

Pētījumi un statistikas dati liecina, ka daudz cilvēku Latvijā un pasaulē cieš no fiziskas, emocionālas vai seksuālas vardarbības ģimenē. Programmas vispārējais mērķis ir panākt, lai mazinātos ar vardarbību ģimenē saistīto noda­rījumu skaits. Jēdziens “vardarbība ģimenē” (domestic violence) programmā definēts kā vardarbīgs nodarījums (fiziska, seksuāla vai emocionāla vardarbība) starp kopdzīvē esošām personām. Par vardarbību ģimenē uzskatāms vardarbīgs nodarījums neatkarīgi no tā, vai nodarījuma izdarīšanas brīdī puses ir vai nav noslēgušas laulību, kā arī vai puses turpina vai neturpina dzīvot kopīgā māj­saimniecībā. No vardarbības ģimenē cieš arī bērni, izjūtot pieaugušo ģimenes locekļu vardarbību, kā arī esot par lieciniekiem vardarbībai starp pieaugušajiem.

Kaut arī Latvijā pastāv daļa nepieciešamo priekšnoteikumu efektīvas valsts politikas īstenošanai vardarbības novēršanai ģimenē, tomēr pastāv arī būtiski kavējoši faktori, kas ietekmē šīs politikas īstenošanu:

1) problēmas, kas saistītas ar vardarbības atklāšanu ģimenē, jo sabiedrībā valda atšķirīga izpratne par vardarbību; speciālistu nepietiekamais zināšanu līmenis; daži vardarbības veidi ir sabiedrībā pieņemti;

2) iestāžu darbības koordinācijas un sadarbības mehānisma trūkums.

Programma ir pirmais politikas plānošanas dokuments, kas sagatavots, lai risinātu jautājumus par vardarbību ģimenē. Programmā iekļautie pasākumi ir vērsti uz vardarbības mazināšanu dažādās jomās.

Programmā ir iekļauti šādi prioritāri rīcības virzieni:

1) vardarbības ģimenē atpazīšana (rīcības virziena mērķis ir apzināt vardarbības ģimenē izplatību Latvijā, nodrošināt pietiekamu zināšanu līmeni problēmas risināšanā iesaistītajiem speciālistiem un pilnveidot tiesisko regulē­jumu efektīvas politikas īstenošanai, kas saistīta ar vardarbības ģimenē mazināšanu);

2) vardarbības ģimenē profilakse (rīcības virziena mērķis ir aktualizēt problēmas, kas saistītas ar vardarbību ģimenē, un informēt par tām sabiedrību, kā arī informēt par iespējām novērst vardarbību ģimenē un ziņot par nodarījumiem, kas radušies tās dēļ);

3) institūciju sadarbība palīdzības un rehabilitācijas pakalpojumu snieg­šanā (rīcības virziena mērķis ir izveidot vienotu palīdzības un rehabilitācijas sistēmu no vardarbības ģimenē cietušajiem un vardarbības veicējiem un koordi­nēt iesaistīto institūciju sadarbību, īstenojot profilakses pasākumus, identificējot vardarbības gadījumus un īstenojot pasākumus, lai novērstu negatīvās sekas, kas saistītas ar vardarbību ģimenē).

2. Piedāvātais risinājums

Lai sasniegtu programmā noteiktos mērķus, ir apzināta situācija un nepieciešamo pasākumu kopums un programmā paredzēts tikai viens risinājuma variants. Programmā izvirzītie rīcības virzieni un uzdevumi programmas rezultātu sasniegšanai ir saskaņoti ar situācijas analīzi. Lai tie būtu efektīvi, vienlaikus nepieciešams īstenot citos politikas plānošanas dokumentos iekļautos pasākumus vardarbības ģimenē mazināšanai.

3. Programmas īstenošanai nepieciešamais papildu finansējums un paredzētais finansēšanas avots

Programmā noteikto mērķu sasniegšanai paredzēts izmantot valsts institū­ciju tiešo funkciju veikšanai kārtējam gadam piešķirtos valsts budžeta līdzekļus.

Programmā izvirzīto uzdevumu īstenošanai nepieciešami 503 172 lati, tajā skaitā esošais finansējums – 139 007 lati (2008.gadā), kā arī papildu finansējums – 66 000 latu (2009.gadā), 159 605 lati (2010.gadā) un 138 560 latu (2011.gadā).

Programmas informatīvās daļas 6.nodaļā “Uzdevumiem atbilstošs piešķir­tā un papildus nepieciešamā finansējuma plānojums” ir iekļauts indikatīvs nepie­ciešamo papildu līdzekļu aprēķins. Programmas pasākumu īstenošana 2008.gadā tiks nodrošināta piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu programmas īstenošanai 2009.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa prioritāšu pieteikumiem likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!