• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par iespēju iepazīties ar medikamentu cenām aptiekās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta izveidotās komisijas atzinums par KNAB priekšnieka atbilstību amatam

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par iespēju iepazīties ar medikamentu cenām aptiekās

 

Lai informācija par zāļu cenām būtu pieejama pacientiem, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) mājaslapā (www.zva.gov.lv) ir pieejams Latvijā reģistrēto zāļu un to mazumtirdzniecības (aptiekas) cenu saraksts. Šajā sarakstā norādītas maksimāli iespējamās cenas, un pacienti var sekot līdzi, vai aptiekas nepamatoti nav paaugstinājušas medikamentu cenas.

Sākot zāļu izplatīšanu Latvijā, ražotājam Zāļu valsts aģentūrai jādeklarē cena, par kādu zāļu ražotājs paredzējis konkrētās zāles izplatīt. Zāļu aptiekas cena veidojas, ražotāja realizācijas cenai pievienojot vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumu (atkarīgs no ražotāja cenas) un pievienotās vērtības nodokli 5% apmērā.

Ne zāļu vairumtirgotājs, ne aptieka nedrīkst piemērot augstāku uzcenojumu par noteikto. Vidēji Latvijas aptiekās zāļu ražotāja cena sastāda apmēram 70% no zāļu realizācijas cenas aptiekā.

Iemesli, kādēļ aptiekas cena var pārsniegt ZVA aprēķināto, var būt vairāki. Augsto cenu var izskaidrot ne tikai ar aptiekas patvaļīgu cenu paaugstinājumu, bet arī ar ražotāja pārkāpumu, kurš nav deklarējis realizācijas cenas izmaiņas, vai to, ka noteikto uzcenojumu neievēro zāļu vairumtirgotājs.

Tomēr, ņemot vērā, ka ne visi zāļu ražotāji pilda prasību par zāļu ražotāja realizācijas cenas deklarēšanu, uzsākot izplatīšanu Latvijā, tuvākajā laikā plānots sarakstu papildināt, lai varētu sniegt pilnīgu pārskatu par Latvijā pieejamo zāļu cenām.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!