• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2008. gada 12. jūnija sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.2008., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieteikšanos pasta balsošanai ārvalstīs tautas nobalsošanā

Vēl šajā numurā

19.06.2008., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2008. gada 12. jūnija sēdes stenogramma (sākums)

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labrīt, cienījamie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Cienījamie kolēģi! Sāksim Saeimas 2008.gada 12.jūnija sēdi.

Pirms mēs sākam skatīt darba kārtībā apstiprinātos jautājumus, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem darba kārtībā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Juridiskā komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai lēmuma projektu “Par Līgas Hāzenfuses iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz šodienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu “Par Valda Vazdiķa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu darba kārtībā? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Sociālo un darba lietu komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtības sadaļā “Prezidija ziņojumi” Sociālo un darba lietu komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu darba kārtībā? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, cienījamie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību. Pirmā darba kārtības sadaļa – “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Zaķa, Bendrātes, Āboltiņas, Reira un Ziedones-Kantānes iesniegto likumprojektu “Grozījumi Saeimas kārtības rullī” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret” šā likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātei Solvitai Āboltiņai, kura acīmredzot runās “par”.

S.Āboltiņa (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Satversmes 5.pants nosaka to, ka Saeima sastāv no simts tautas priekšstāvjiem. Mēs visi, strādājot šajā Saeimā jau otro gadu, redzam, ka mums situācija ir citādāka un ka simts priekšstāvji šajā sasaukumā šeit nav bijuši, tāpēc ka ir īpašs gadījums, jo no partijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ievēlēts deputāts izrādījās apsūdzēts smagā vai sevišķi smagā nodarījumā.

Satversmē ir noteikts, ka mums šeit ir jābūt simts deputātiem. Turklāt visā normālā demokrātiskā, civilizētā pasaulē gadījumos, ja pret amatpersonu, tik augstu amatpersonu, kuru ievēlē tauta, parādās kaut kāda veida aizdomas par viņas nelikumīgu darbību – kur nu vēl reāla apsūdzība! –, tad parasti šī amatpersona – un tā ir vienkārši normāla tradīcija – atkāpjas pati.

Kā mēs zinām, mūsu valstī nekas tāds nenotiek. Tāpēc mēs esam nonākuši situācijā, ka lietas, kuras citur notiek pašas no sevis un kuras varbūt vairāk ir attiecināmas nevis uz juridiskiem terminiem, bet gan varbūt uz morāli un ētiku, būtu regulējamas likumā.

Un tieši tāpēc mēs jau trešo reizi šajā Saeimā piedāvājam iekļaut Saeimas kārtības rullī normas, kas šādus gadījumus regulētu, kas panāktu to, ka tiek ievērots šis Satversmes 5.pants. Tātad gadījumos, ja kāds deputāts uzskata, ka viņa vaina vai nevainība ir jāpierāda tikai tiesā, un viņam ir pilnīgi vienalga, ko par viņu domā vēlētāji un kādas tam visam ir morāli ētiskās sekas, lai tad mums būtu šis likuma regulējums, kādā veidā ir jārisina šie jautājumi, lai Saeimā tiešām būtu pārstāvēti simts tautas priekšstāvji.

Šīs likuma normas ir precizētas Juridiskajā komisijā, un, tās skatot, tām praktiski bija atbalsts, bet, tā kā mēs iepriekšējā reizē skatījām Saeimas kārtības rulli pēc Ministru prezidenta ierosinājuma jautājumā par to, lai viņš varētu nākt un uzstāties Saeimā, un šīs normas bija pieņemamas ātrāk, tad, ļoti iespējams, mums pašreiz ir nepieciešams šīs normas juridiski precizēt bez steigas. Šīs ir tās likuma normas, kuras mēs varētu precizēt un tomēr pieņemt, lai mēs varam strādāt pilnā sastāvā – simts deputātu sastāvā.

Aicinu atbalstīt “Jaunā laika” iesniegtos likuma grozījumus.

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Es vēlētos jūs informēt par situāciju, kāda ir izveidojusies saistībā ar Saeimas kārtības rulli. Un, proti, mēs jau pagājušajā nedēļā atbalstījām Juridiskajai komisijai nodotos grozījumus Saeimas kārtības rullī, kurus ir iesniegusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Līdz ar to jau tiks atvērts Kārtības rullis un sāksies darbs pie šā projekta.

Es lūdzu deputātus tomēr ievērot labu likumdošanas praksi un iesniegt priekšlikumus pie likumiem, lai mēs šos visus jautājumus varētu skatīt kopā, jo Juridiskā komisija patiešām vienmēr ļoti rūpīgi skata visus ierosinājumus. Tāpēc mums būtu lūgums tomēr to ņemt vērā.

Sēdes vadītājs.

Es saprotu, ka deputāte Muižniece aicina nenodot šo likumprojektu komisijai. Līdz ar to mums ir jābalso par likumprojekta nodošanu vai nenodošanu komisijai. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Zaķa, Bendrātes, Āboltiņas, Reira un Ziedones-Kantānes iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Saeimas kārtības rullī” nodošanu Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 33, pret – 20, atturas – 33. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija.

Vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekti, kas šodienas darba kārtībā ir ietverti no 3. līdz 19.punktam, 19.punktu ieskaitot, attiecas uz administratīvi teritoriālo reformu, ko valdība ir nodevusi Saeimas izskatīšanai. Ir lūgums šiem likumprojektiem Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju noteikt par atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Tātad es sapratu, ka deputāta Spurdziņa priekšlikums ir nodot šo likumprojektu gan Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, gan arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, bet mainīt šā likumprojekta atbildīgo komisiju. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu priekšlikumu? (No zāles: “Nav!”)

Tātad vēlreiz atgādinu, ka likumprojekts “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” tiek nodots Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Teritorijas plānošanas likumā” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš .

Es lūdzu arī šim likumprojektam Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju noteikt par atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Tātad par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos”” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Arī šā likumprojekta virzībai parlamentā lūdzu noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju par atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai kādam ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Es lūdzu arī šim likumprojektam Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju noteikt par atbildīgo komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai kādam ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Tātad arī šim likumprojektam par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās”” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu mainīt iepriekš pieņemto viedokli un arī šā likumprojekta virzībai Saeimā par atbildīgo komisiju noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret atbildīgās komisijas maiņu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par zemes komisijām”” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Arī šim likumprojektam lūdzu par atbildīgo komisiju noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai kāds iebilst pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Tātad atbildīgā komisija tiek mainīta un par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Arī šim likumprojektam lūdzu par atbildīgo komisiju noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai kādam ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Tātad arī šim likumprojektam par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Oskaram Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu par atbildīgo noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Oskaram Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu noteikt, ka atbildīgā komisija ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Sēdes vadītājs.

Vai kāds iebilst pret atbildīgās komisijas maiņu? Neviens neiebilst. Tātad par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Centrālo vēlēšanu komisiju”” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Oskaram Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu noteikt, ka arī par šo likumprojektu atbildīgā ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Oskaram Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu noteikt, ka arī par šo likumprojektu atbildīgā ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tiesas piesēdētāju vēlēšanām”” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūgums kā atbildīgo arī par šo likumprojektu noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Prokuratūras likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu kā atbildīgo par likumprojekta virzību Saeimā noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Spurdziņam!

O.Spurdziņš.

Lūdzu kā atbildīgo par likumprojekta virzību noteikt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret deputāta Spurdziņa priekšlikumu? Deputāti neiebilst. Līdz ar to par atbildīgo komisiju tiek noteikta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Dzīvnieku barības aprites likums” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. (No zāles dep. J.Dobelis: “Šo arī Spurdziņam vajag. Kāpēc tu negribi?”)

Deputātam Dobelim ir iebildumi? (No zāles dep. J.Dobelis: “Nē, nav nekādu iebildumu!”)

 

Stenogrammas nobeigums – Saeimas materiālu nākamajā, 42.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!