• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties pētījuma prezentācijā par Latvijas tautsaimniecības prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pieņemot jauno tiesnešu zvērestu

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties pētījuma prezentācijā par Latvijas tautsaimniecības prioritātēm

 

Pirmdien, 16.jūnijā, Rīgas pilī notika Latvijas Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas pētījuma “Par Latvijas tautsaimniecības prioritāšu noteikšanu” prezentācija, kurā izvirzīja prioritārās nozares ražošanā. Valsts prezidents pētījumu nodeva ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam un izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, lai rosinātu tālāku diskusiju ekonomiskās politikas veidotāju vidū.

Valsts prezidents pētījuma prezentācijā uzsvēra, ka “prioritārajām ražošanas nozarēm jābūt skaidri definētām un zināmām visiem sabiedrības locekļiem. Ikvienam jaunam cilvēkam, pieņemot lēmumus par profesijas, studiju izvēli, savas karjeras vai uzņēmējdarbības attīstības virzienu, būtu skaidri jāapzinās, kādas ir valsts attīstības prioritātes un kurās jomās nākotnē paredzama mērķtiecīga attīstības veicināšana”.

Veicot pētījumu, tika identificētas nozares, kuru attīstība sniegtu būtisku ieguldījumu Latvijas ražošanas struktūras uzlabošanā un valsts konverģencē uz augstāku ienākumu un labklājības līmeni. Vienlaikus meklētas tādas nozares, kurās jau šobrīd ir zināmas iestrādes un pastāv industriālā bāze.

Pētījumā kā prioritāras izceltas šādas nozares: farmaceitisko preparātu ražošana, organiskās ķīmijas pamatvielu ražošana, medicīnisko un precīzijas instrumentu ražošana, iekārtu ražošana.

Pētījums veidots pēc Valsts prezidenta iniciatīvas 2007.gada oktobrī, lūdzot Stratēģiskajai analīzes komisijai rast iespēju izstrādāt ieteikumus valsts tautsaimniecības attīstībai prioritāro nozaru noteikšanai nākamo 25–30 gadu periodā, ņemot par pamatu komisijas izstrādātās Latvijas attīstības vadlīnijas.

Pētījuma mērķis ir rosināt diskusiju par Latvijas nākotnes attīstības prioritāšu noteikšanu gan sabiedrībā, gan ekonomiskās politikas veidotāju vidū, lai varētu koncentrēt valstī pieejamos resursus tautsaimniecības attīstības un konkurētspējas veicināšanai.

Pētījumu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča vadībā veikusi ekspertu grupa: Konstantīns Beņkovskis, Uldis Rutkaste un Kristīne Vītola.

Pētījuma autori uzskata, ka prioritāru ražošanas nozaru noteikšana un atbalsta sniegšana to attīstībai ir nepieciešama vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, tas ļautu koncentrēt valstī pieejamos resursus tautsaimniecības attīstības veicināšanai un līdz ar to palielinātu to izlietošanas mērķtiecīgumu un efektivitāti, ļaujot maksimizēt sasniegto rezultātu uz vienu ieguldīto resursu vienību. Otrkārt, un jo īpaši svarīgi, Latvija šobrīd specializējas samērā zemas pievienotās vērtības nozarēs, bet tirgus mehānismi paši par sevi negarantē tautsaimniecības pārstrukturēšanos uz ienesīgākām ražošanas nozarēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!