• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
14.jūnijā – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā – visur Latvijā, tostarp galvaspilsētā, Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par mehānisko transportlīdzekļu apdrošināšanu Eiropā

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

14.jūnijā – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā – visur Latvijā, tostarp galvaspilsētā, Rīgā

 

03.JPG (26596 bytes) 00.JPG (25043 bytes)

Sestdien, 14.jūnijā, Latvijā tika atzīmēta Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena. Attēlā pa kreisi: Nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa – sāpēs kopā ar tiem, kas neaizmirst – devās arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Lilita Zatlere, Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Ivars Godmanis, kultūras ministre Helēna Demakova un citi. Attēlā pa labi: Valsts prezidents Valdis Zatlers, noliekot sarkan-baltas rozes pie Brīvības pieminekļa Rīgā
Foto: Krists Sprukts, A.F.I.

Valsts prezidents:

Sestdien, 14.jūnijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās vairākos Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītajos pasākumos, kuros uzsvēra nepieciešamību joprojām turpināt aktīvi informēt sabiedrību visā pasaulē par notikumiem Latvijā šajā vēstures posmā.

Valsts prezidents, piedaloties izstādes “Sibīrijas bērni” konferences atklāšanā, īpaši pievērsa uzmanību tam, cik svarīgi apkopot, publicēt un skolās skaidrot izsūtīto likteņstāstus. “1941.gada 14.jūnijs bija ļoti skaudra diena mūsu tautas vēsturē –15 000 cilvēku brutāli izrāva no viņu ikdienas. Starp izsūtītajiem bija 4000 bērnu, kas jaunāki par 16 gadiem. Jautājums ir: Kāpēc? Par ko? Kāpēc bērnus? Atbildi mēs visi zinām – tas bija nepieciešams, lai īstenotu skaudru, nežēlīgu lielvaru plānu. Lai iznīcinātu Latvijas valsti,” teica V.Zatlers. Viņš atgādināja, ka Baigais gads nesākās 1941.gada 14.jūnijā, bet gan iepriekš – 1940.gada 17.jūnijā ar arestiem un slepkavībām. Valsts prezidents norādīja, ka šie notikumi ir cieši saistīti ar vienošanos starp lielvalstīm, kur Latvija bija tikai daļa no šā vardarbīgā plāna. “Mums ir jāstāsta visiem par to, kas notika pagājušā gadsimta vidū, par to traģēdiju, kuru mēs pārdzīvojām. Jūs – gan tie, kuri palika Sibīrijā, gan tie, kuri izdzīvoja – skaidri pierādījāt, ka Latvijas valsti nevar iznīcināt! Es dziļā cieņā noliecu galvu jūsu priekšā par to, ka ir mūsu valsts,” teica Valsts prezidents.

Pieminot komunistiskā genocīda upurus, V.Zatlers nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un uzrunāja klātesošos, vēlreiz uzsverot tautas pārdzīvoto zem diviem okupācijas režīmiem un traģēdiju, kuru tūkstošiem Latvijas ģimeņu pārdzīvoja 1941.gada 14.jūnijā. Valsts prezidents piedalījās arī uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem veltītā pieminekļa “Bārenīte” atklāšanā Pils laukuma skvērā.

Aizsardzības ministrs:

14.jūnijā aizsardzības ministrs Vinets Veldre Gulbenē un Litenē piedalījās komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltītajos atceres pasākumos. “Ikviena spilgta pagātnes epizode, attālinoties no mūsu tiešās pieredzes, kļūst par simbolu. Litene šajā ziņā nav izņēmums – tā simbolizē padomju režīma zvēriskumu, un to vienmēr vajag atcerēties, kad kāds apmāts prāts atsāk pļāpāt par Padomju Savienības humānismu,” uzrunājot klātesošos Litenes traģēdijas atceres pasākumā, teica aizsardzības ministrs.

Pirms 67 gadiem 14.jūnijā Litenē (Gulbenes rajonā), sarīkojot fiktīvu vasaras treniņu nometni, padomju vara izrēķinājās ar vairākiem simtiem latviešu virsnieku, daļu no viņiem nogalinot, bet daļai piespriežot ilgtermiņa cietumsodus.

Valsts prezidenta preses dienests;
Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

01.JPG (19030 bytes) 02.JPG (24649 bytes)

Sestdien, 14.jūnijā, Latvijā tika atzīmēta Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena. Attēlā pa kreisi: Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās izstādes “Sibīrijas bērni” konferences atklāšanā. Attēlā pa labi: daudzi devās nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, daudzi – savos novados
Foto: Krists Sprukts, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!