• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Valsts aizsardzības koncepciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas Iesniegumu birojā 2008.gada maijā saņemtajiem iesniegumiem

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Valsts aizsardzības koncepciju

 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 10.jūnijā atbalstīja jauno Valsts aizsardzības koncepciju, kas noteiks valsts militārās aizsardzības stratēģiskos pamatprincipus, prioritātes un pasākumus valsts aizsardzības nodrošināšanai. Koncepcija sagatavota atbilstoši Latvijas ģeopolitiskajai situācijai, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķiem un Latvijas dalībai Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO) un Eiropas Savienībā.

Jaunajā koncepcijā nav būtisku izmaiņu, un valsts aizsardzības stratēģiskais pamatprincips ir nemainīgs – dalība Ziemeļatlantijas līguma organizācijas kolektīvās aizsardzības sistēmā. Tāpat valsts drošības un aizsardzības pamatu veido Latvijas militāro spēju nostiprināšana un militārā sadarbība ar sabiedrotajiem. Turklāt mūsu valsts dalība starptautiskajās operācijās stiprina starptautisko drošību un vienlaikus ir ieguldījums nacionālajā drošībā.

Profesionālā dienesta attīstība, veicamajiem uzdevumiem atbilstoša bruņojuma un ekipējuma iegāde, Nacionālo bruņoto spēku vienību sagatavošana dalībai starptautiskajās operācijās ir valsts aizsardzības sistēmas rīcības prioritātes.

Galvenās prasības Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir profesionālā sagatavotība, mobilitāte un spēja pielāgoties dažādām drošības situācijām, moderns un savietojams ekipējums ar sabiedroto spēkiem, kā arī sociālais nodrošinājums.

Koncepcija nosaka, ka Zemessardze ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa, un tās mērķis iesaistīt valsts pilsoņus valsts teritorijas un sabiedrības aizsardzībā. Zemessardze ir arī bruņoto spēku personāla rezervju sistēmas primārā uzturēšanas bāze.

Lai paaugstinātu drošību un veicinātu stabilitāti, paredzēts arī pilnveidot sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Tāpat koncepcija paredz sniegt atbalstu NATO partnervalstīm aizsardzības reformas ieviešanā.

Koncepcija ir pamatā Valsts aizsardzības attīstības plānam, uz kuru balstoties izstrādā Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānus.

Saskaņā ar Nacionālās drošības likumu koncepciju pārskata un apstiprina ne retāk kā reizi četros gados. Saeima līdzšinējo koncepciju apstiprināja 2003.gadā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!