• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu putnkopju sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.1999., Nr. 304 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu putnkopju sadarbību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

16.09.1999., Nr. 304

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu putnkopju sadarbību

Baltijas valstu 7. putnkopības konferencē Rīgā pulcējās vairāk nekā 120 nozares zinātnieku, speciālistu, praktiķu. Tēma: putnkopības attīstības tendences un perspektīvas konkurences un sadarbības apstākļos

Nav noslēpums, ka pēdējos gados strauji samazinās putnu gaļas un olu ražošana ne tikai Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstīs. Raksturojot putnkopības attīstību Latvijā, Zemkopības ministrijas Stratēģijas un kooperācijas departamenta direktore Velta Feodorova atzīmēja, ka Latvijā lauksaimniecības ieņēmumos lielākais devums ir no lopkopības — 62 procenti, taču ieņēmumi no putnu gaļas veido tikai 0,05%, no pārdotām olām — 0,3%. Ir prognozes, ka šogad tiks saražots 7,6 tūkstoši tonnu putnu gaļas, 456 miljoni olu.

Latvijā olu un putnu gaļas ražošanu galvenokārt veic specializētās saimniecības un putnu fabrikas — apmēram 70% no kopējā olu skaita un 75% no kopējā putnu gaļas apjoma. Visvairāk no kopējā valstī saražotā olu daudzuma tiek ražots akciju sabiedrībā "Balticovo" — 281 miljons olu gadā. Pēdējos gados tās ekonomiskie rādītāji ir tuvu Eiropas līmenim. Uzņēmumā uzcelts graudu pieņemšanas punkts, uzstādītas graudu glabāšanas iekārtas, olu šķirošanas un iepakošanas līnija, rekonstruētās putnu kūtis aprīkotas ar datorvadību. Ievērojamu olu skaitu Latvijā saražo paju sabiedrībā "Madonas putni" — 30 miljonus, paju sabiedrībā "Daugavpils putni" — 25 miljonus, SIA "Gunrad" un paju sabiedrībā "Sidgunda" — 10 miljonus olu gadā.

Valdis Grimze, akciju sabiedrības "Balticovo" ģenerāldirektors, atzina, ka šobrīd situācija olu tirgū ir stabilizējusies, vairs nav "olu kara" starp Latviju un Lietuvu, lietuviešiem ir savs tirgus Lietuvā, latviešiem — Latvijā. Uzņēmumā daudz domā par tālāko attīstību. Aizvadītajā gadā "Balticovo" no dējējvistas gadā ieguva 296 olas, bet šogad viena vista dēj vairāk nekā 300 olu. Šie rādītāji atbilst tam, ko iesaka šķirnes putnu audzētāji un vadošās zinātniskās pētniecības firmas. Akciju sabiedrībā iecienītākās ir brūnās "Lohman Brown" šķirnes vistas. V.Grimze sacīja, ka vēl vairāk jāseko olu kvalitātei un to saturam:

— Nav runa tikai par olas lielumu, čaumalas stiprumu, olas krāsu, bet gan par daudz ko svarīgāku — mēs cenšamies piedāvāt pircējiem olas ar zemāku holesterīna saturu, bagātākas ar vitamīniem. Olas ir lētākais no koncentrētiem olbaltumvielu produktiem, tas ir arī ekoloģiski tīrākais produkts.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!