• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Īrijā notikušo referendumu par Lisabonas līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2008., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Piedaloties starptautiskā konferencē Afganistānas atbalstam

Vēl šajā numurā

17.06.2008., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Īrijā notikušo referendumu par Lisabonas līgumu

 

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings:

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings pauž nožēlu par to, ka Īrijas iedzīvotāji balsojot noraidījuši Lisabonas līgumu, un aicina valstu un valdību galvas šonedēļ Briselē notiekošajā sanāksmē apspriest iespējamos risinājumus.  

“Protams, visi tie, kuri Eiropas Savienībā vēlas īstenot vairāk demokrātijas, rīcībspējas, skaidrības un pārredzamības, ir ļoti vīlušies par to, ka par šo reformu nepieciešamību nebija iespējams pārliecināt vairumu īru,” teica H.G.Pēterings. “Mēs tomēr nedrīkstam aizmirst, ka Eiropas Savienība vairākkārt piedzīvojusi krīzes un grūtus laikus. Arī šodien mums jāsaglabā vēss prāts.

Tas, ka līguma tekstu noraidījusi viena Eiropas Savienības dalībvalsts, nevar nozīmēt to, ka 18 valstīs jau notikušās ratifikācijas zaudē spēku. Ratifikācijas pārējās ES dalībvalstīs ir jārespektē tāpat kā īru balsojums. Tādēļ jāturpina ratifikācijas process tajās valstīs, kurās vēl tas nav noticis.

Īrijas valdībai savukārt kopā ar Eiropas partneriem būs jāizsaka priekšlikumi par tālāko rīcību šajā situācijā. Nākamnedēļ Briselē notiekošajā sanāksmē valstu un valdību galvām būs jāpievēršas situācijai pēc Īrijas referenduma un jādod Īrijas valdībai iespēja izdarīt secinājumus un izteikt priekšlikumus.

Tagad mums ar mierīgu prātu jāpārdomā, kā rīkoties tālāk. Eiropas Savienības reforma ir svarīga tās pilsoņiem, tās demokrātijai un pārredzamībai. Tādēļ es ceru, ka izdosies rast risinājumu, lai reformas varētu stāties spēkā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2009.gada jūnijā.”

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu:

“Viss liecina, ka Īrija ir pateikusi “nē” Lisabonas līgumam. Eiropas Komisija (EK) kā līguma atbalstītāja cerēja uz citu rezultātu. Tomēr mēs respektējam referenduma iznākumu.

Es nupat runāju ar premjerministru Džonu Koenu, un viņš skaidri pavēstīja, ka šo balsojumu nevajag uzskatīt par balsojumu pret ES. Kampaņā abas puses uzsvēra ieguvumus no Īrijas dalības Eiropas Savienībā, un es uzskatu, ka Īrija joprojām saglabā apņemšanos celt spēcīgu Eiropu un pilnībā un aktīvi piedalīties ES.

Īrijas valdībai un pārējo dalībvalstu valdībām tagad būs jānovērtē, ko šis rezultāts nozīmē visam procesam kopumā. Līgumu bija parakstījušas visas 27 dalībvalstis, tādēļ situācija jārisina kopīgi. Nākamnedēļ ir Eiropadomes sanāksme, un tajā jāpieņem kopīgi lēmumi jautājumos, kas attiecas uz mums visiem. “Nē” balsojums Īrijā nav atrisinājis problēmas, kuras bija jāatrisina Lisabonas līgumam. Ratifikācijas process sastāv no 27 valstu procesiem, 18 dalībvalstis jau ir apstiprinājušas līgumu, un Eiropas Komisija uzskata, ka ir jāturpina ar ratifikāciju pārējās valstīs.

Eiropadomē mēs apspriedīsimies, uzklausīsim premjerministra Dž.Koena analīzi un viņa domas par to, kā atrisināt to cilvēku bažas, kuri balsoja “pret”.

Vienlaikus ES iestādēm un dalībvalstīm jāturpina strādāt Eiropas iedzīvotāju labā tādos jautājumos kā izaugsme un darba vietas, sociālā kohēzija, energoapgādes drošība, klimata pārmaiņas un cīņa pret inflāciju. Kopīgs darbs Eiropas Savienībā joprojām ir labākais veids, kā risināt problēmas, ar kurām šobrīd saskaras eiropieši.”

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

 

Latvijas Republikas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš:

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzskata, ka ir jārespektē Īrijas Republikas pilsoņu demokrātiskā izvēle.

Šobrīd vairāk nekā puse dalībvalstu parlamentu (tās ir 18 valstis: Ungārija, Slovēnija, Malta, Rumānija, Francija, Bulgārija, Polija, Slovākija, Portugāle, Dānija, Austrija, Latvija, Lietuva, Vācija, Luksemburga, Igaunija, Somija un Grieķija) ir ratificējušas līgumu.

Lai sekmētu Lisabonas līgumā izvirzīto mērķu īstenošanu, nodrošinot efektīvu lēmumu pieņemšanu ES, ir jāatturas no pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas, jāmeklē tālākie risinājumi, kā arī jāturpina Lisabonas līguma ratifikācijas process pārējās dalībvalstīs.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!