• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 5.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2008., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par attīstības sadarbības projektu Afganistānā

Vēl šajā numurā

11.06.2008., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 5.jūnijā

 

TM: Par tiesas administratīvā procesa uzlabošanu un efektivizēšanu

Lai uzlabotu un efektivizētu administratīvo procesu tiesā, 5.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja grozījumus Informācijas atklātības likumā un likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Tos izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts likumprojektu anotācijā, saskaņā ar Administratīvā procesa likumu pašlaik visas administratīvās lietas par iestādes faktisko rīcību skatāmas visās trijās administratīvo tiesu instancēs. Taču lietas par iestādes izdoto administratīvo aktu par atteikumu sniegt informāciju vai par iestādes faktisko rīcību, kas izpaudusies atteikumā sniegt informāciju, raksturo salīdzinoši vienkārši faktiskie un tiesiskie apstākļi. Turklāt šīs lietas nav saistītas ar būtiska kaitējuma vai apdraudējuma radīšanu personas vai sabiedrības interesēm. Līdz ar to šo lietu izskatīšana visās trijās tiesu instancēs nav lietderīga un ir pretrunā ar procesa efektivitātes principu.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā Informācijas atklātības likumā būs noteikts, ka lietās par iestādes izdoto administratīvo aktu par atteikumu sniegt informāciju vai par iestādes faktisko rīcību, kas izpaudusies kā informācijas nesniegšana vai nepienācīga sniegšana, Administratīvās rajona tiesas spriedums nebūs pārsūdzams, tas ir – šādas lietas tiks izskatītas tikai vienā instancē.

Savukārt likums “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” tiks papildināts, nosakot, ka lietās par pašvaldības atteikumu vai ierobežojumu sapulces, gājiena vai piketa rīkošanā pirmās instances tiesas spriedumu varēs pārsūdzēt tikai kasācijas kārtībā.

Šādu grozījumu mērķis ir samazināt tiesu instanču skaitu lietās par pašvaldības atteikumu vai ierobežojumu sapulces, gājiena vai piketa rīkošanā, tādējādi veicinot administratīvā procesa efektivizēšanu.

Grozījumu projekti nodoti saskaņošanai Finanšu, Ārlietu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Vides un Veselības ministrijai, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam, Latvijas Pašvaldību savienībai un Valsts kancelejai.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to akceptēšanas valdībā un pieņemšanas Saeimā.

 

TM: Par Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

5.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi noteikumos par Valsts zemes dienesta (VZD) sniegto maksas pakalpojumu cenrādi. Grozījumu projektu izstrādājuši Tieslietu ministrijas un VZD speciālisti.

Ar grozījumiem noteikumos vēlas noteikt cenas par Valsts zemes dienesta maksas pakalpojumiem un precizēt pakalpojumu nosaukumus atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Kā teikts grozījumu projekta anotācijā, kopš VZD reorganizācijas ir pieņemti vairāki jauni VZD darbību reglamentējoši normatīvie akti, kas būtiski ietekmē maksas pakalpojumus, piemēram, noteikumi par apbūvēta zemesgabala vērtības noteikšanu privatizācijas vajadzībām, noteikumi par valsts nodevu par kadastra izziņu, samaksas kārtība par VZD sniegtajiem maksas pakalpojumiem u.c. Līdz ar to jāprecizē pakalpojumu nosaukumi, saskaņojot tos ar normatīvajos aktos lietoto terminoloģiju, kā arī jāievieš jauni un jāsvītro esošie pakalpojumi.

Izstrādājot izcenojumus 2006.gada 14.februārī pieņemtajam VZD maksas pakalpojumu cenrādim, par pamatu tika ņemtas 2005.gada cenas un situācija valstī. Kopš 2005.gada ir pagājuši trīs gadi, kuru laikā izmaksas ietekmējis resursu sadārdzinājums, arī darbinieku darba samaksa būtiski ir palielinājusies.

Tas viss kopumā radījis nepieciešamību pārskatīt cenrādi, palielinot VZD sniegto pakalpojumu cenas par izdevumu pieauguma daļu, proti, cenas tiks palielinātas vidēji par 10–25% atkarībā no pakalpojuma izcenojuma struktūras.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā, piemēram, par ēkas kadastrālās uzmērīšanas un reģistrācijas dokumentu sagatavošanu un apstrādi būs jāmaksā Ls 23,10 līdzšinējo Ls 19,50 vietā.

Tā kā informācijas izsniegšanas joma ir tā, kas šobrīd attīstās visdinamiskāk, radusies nepieciešamība pārkārtot arī informācijas izsniegšanas pakalpojumu sadaļu, vadoties no nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas pieprasīšanas un izsniegšanas kārtības.

Grozījumu projekts nodots saskaņošanai dažādām valsts institūcijām.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par atkritumu apsaimniekošanas atļauju izsniegšanas, pagarināšanas, pārskatīšanas un anulēšanas kārtību

5.jūnijā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Atkritumu apsaimniekošanas atļauju izsniegšanas, pagarināšanas, pārskatīšanas un anulēšanas kārtība”.

Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka atkritumu apsaimniekošanas atļaujās izvirzāmās prasības, kā arī atkritumu savākšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas atļaujas veidlapas paraugu un atkritumu pārvadāšanas atļaujas veidlapas paraugu.

Atkritumu savākšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas atļauja personai nav jāsaņem, ja tai ir A vai B kategorijas piesārņojošas darbības atļauja, kurā noteikti atkritumu savākšanas, pārkraušanas, šķirošanas vai uzglabāšanas nosacījumi.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par labturības prasībām mājas dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai izstādēs

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumu projektu Ministru kabineta (MK) noteikumos “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”, ko 5.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu grozījumu projekts izstrādāts, lai savstarpēji saskaņotu pašreiz spēkā esošās mājdzīvnieku labturības prasības. Grozījumi paredz sadalīt noteikumu kompetencē esošās sfēras starp vietējām pašvaldībām un Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kā arī precizēt atsevišķas mājdzīvnieku labturības normas.

Kopumā noteikumu ievērošanu tāpat kā iepriekš uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests, taču atsevišķu pozīciju, kas saistītas ar sabiedrisko kārtību, uzraudzīs un kontrolēs vietējās pašvaldības. Piemēram, lai suņu īpašnieki ievēro prasību, ka apdzīvoto vietu teritorijā tiem ir jāsavāc savu suņu ekskrementi.

Grozot noteikumus, no tiem izslēgtas prasības mājas (istabas) dzīvnieku transportēšanai, jo ar 2007.gada 5.janvāri spēkā stājas Eiropas Padomes 2004.gada 22.decembra Regula Nr.1/2005 par dzīvnieku aizsardzību pārvadāšanas un saistīto darbību laikā.

Tāpat redakcionāli precizētas suņu un kaķu vakcinācijas prasības un prasības suņa pieķēdēšanai (suni pastāvīgi piesietu var turēt no 10 mēnešu vecuma). Precizēts veterinārās apliecības nosaukums – tā tagad sauksies “Vakcinācijas apliecība”, kā arī precizētas prasības dzīvnieku turēšanas vietām, piemēram, putnu būri ir jātīra vismaz vienreiz nedēļā, no 2013.gada 1.janvāra izstādēs nevarēs piedalīties suņi, kuri ir apzīmēti ar tetovējumu, u.c.

 

ZM: Par piena cisternu iegādi piena ražotāju kooperatīvajām sabiedrībām

Lai atbalstītu ieguldījumus lauksaimniecībā efektīvāku ražošanas procesu ieviešanai un veicinātu ražotāju kooperācijas attīstību, Zemkopības ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2008.gadā un tā piešķiršanas kārtību”, ko 5.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Ņemot vērā šobrīd esošo ekonomiski nelabvēlīgo situāciju piena ražošanas nozarē, kā viens no problēmu risinājuma veidiem ir papildu atbalsts piena ražotāju kooperatīvajām sabiedrībām.

Grozījumu projektā noteikts, ka atbalsts 300 000 latu apmērā, bet ne vairāk kā 60 000 latu (bez PVN) vienam pretendentam, būs paredzēts specializētā transportlīdzekļa – piena cisternu un ar piena cisternām aprīkota transporta iegādei piena savākšanai un pārvadāšanai.

Atbalstu varēs saņemt atzīta lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība.

 

ZM: Par viena veida traktortehnikas vadītāja apliecību no 2009.gada

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi grozījumu projektu Ministru kabineta (MK) noteikumos “Ceļu satiksmes noteikumi”, ko 5.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Grozījumu projekts izstrādāts, lai precizētu noteikumus atbilstoši Saeimas 2008.gada 15.maijā pieņemtajam likumam “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, kas nosaka, ka turpmāk Latvijā būs viena veida traktortehnikas vadītāja apliecība.

Grozījumu projekts noteikumos nosaka, ka no 2009.gada 1.janvāra tiks izsniegta viena veida traktortehnikas vadītāja apliecība ar traktortehnikas veidu sadalījumu astoņās kategorijās. Tie ir šādi: A – traktori, komunālā pašgājēja traktortehnika un universālās pašgājējmašīnas ar pilnu masu līdz 7500 kilogramiem; B – visi traktori, komunālā pašgājēja traktortehnika, buldozeri un universālās pašgājējmašīnas; C – ekskavatori un pašgājēji iekrāvēji; D – lauksaimniecības pašgājējmašīnas; E – autogreideri; F – meža izstrādes un kopšanas mašīnas; G – ceļu būves mašīnas; H – cita speciālā pašgājējtehnika.

 

ZM: Par melioratīvās hidrometrijas darbu veikšanas kārtību

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Melioratīvās hidrometrijas darbu veikšanas kārtība”, ko 5.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē. Noteikumu projekts izstrādāts, pamatojoties uz spēkā esošā Meliorācijas likuma 12.pantu, kas nosaka, ka melioratīvās hidrometrijas darbu veikšanu nosaka Ministru kabinets.

Hidrometrija ir datu (ūdens līmeņa svārstību, ledus parādības, gultnes aizaugumu noteikšana un straumes ātruma, gultnes profila, caurplūduma, drenu noteces un augsnes mitruma) iegūšana speciāli aprīkotā vietā.

Normatīvā akta mērķis ir noteikt melioratīvās hidrometrijas datu iegūšanas, apkopošanas un uzglabāšanas kārtību.

Melioratīvās hidrometrijas ilglaicīgu un nepārtrauktu novērojumu un mērījumu rindas dati nepieciešami, lai varētu veikt hidroloģiskos aprēķinus ūdenssaimniecības, meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju būvniecībai un to ekspluatācijai, kā arī vides saimniecības, hidroenerģētikas, inženierceltniecības un citu tautsaimniecības nozaru vajadzībām.

Sistemātiskus mazo upju, ezeru, ūdenskrātuvju un meliorācijas sistēmu ūdens līmeņa novērojumus un caurplūduma mērījumus veic stacionāri ierīkotos upju, ezeru un drenu hidrometriskajos posteņos. Sistemātiskus meliorācijas sistēmu gruntsūdens līmeņa, drenu noteces un augsnes mitruma mērījumus veic stacionāri ierīkotos eksperimentālās drenāžas hidrometriskajos posteņos.

Hidrometriskie posteņi atrodas Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienesta valdījumā.

 

ZM: Par atbalstu zivsaimniecībai jaunu noieta tirgu sekmēšanai un reklāmas rīkošanai

Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi MK noteikumu projektu “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Jaunu noieta tirgu sekmēšana un reklāmas kampaņas””, ko 5.jūnijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā piešķirs valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.–2013.gadam pasākumam “Jaunu noieta tirgu sekmēšana un reklāmas kampaņas”.

Šī pasākuma mērķis ir veicināt Latvijā saražoto zivsaimniecības produktu patēriņa pieaugumu un produkcijas noieta tirgu paplašināšanos. Pasākuma ietvaros tiks atbalstīta reklāmas kampaņu rīkošana un tirgus izpētes veikšana.

Normatīvais akts paredz: lai saņemtu atbalstu, pretendentam jābūt Biedrību un nodibinājumu reģistrā ierakstītai biedrībai, kurā vairāk nekā pieci biedri nodarbojas ar zvejniecības komercdarbību. Tāpat atbalsta pretendents varēs būt pašvaldība vai valsts pārvaldes iestāde.

Lai pieteiktos atbalsta saņemšanai, atbalsta pretendentam Lauku atbalsta dienestā (LAD) personīgi būs jāiesniedz projekta iesniegums divos eksemplāros, tajā skaitā vienkāršots biznesa plāns. Pretendentam būs jāiesniedz arī Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par nodokļu samaksu un iepirkuma procedūru apliecinoši dokumenti.

Ja uz atbalstu pretendēs biedrība, tad papildus tai būs jāiesniedz arī biedrības statūtu apliecināta kopija, biedrības reģistrācijas apliecības apliecināta kopija un biedrības biedru saraksts. Tāpat biedrībai Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz biedrības valdes apstiprināts lēmums par projekta īstenošanu un visām ar to saistītajām saistībām, norādot projekta kopējās izmaksas un finansēšanas avotus. Jāiesniedz arī gada pārskats un izziņa no kredītiestādes, līzinga sabiedrības vai krājaizdevu sabiedrības par gatavību izskatīt kredīta piešķiršanu, ja projekta īstenošanai paredzēts ņemt kredītu.

Ja uz atbalstu pretendēs pašvaldība, tad tai papildus būs jāiesniedz pašvaldības domes lēmums par piedalīšanos projektā un visām ar projekta īstenošanu saistītajām saistībām, norādot projekta kopējās izmaksas un finansēšanas avotus, aizņēmuma gadījumā norādot aizņēmuma izņemšanas laika grafiku.

Ja uz atbalstu pretendēs valsts pārvaldes iestāde, tad tai Lauku atbalsta dienestā papildus būs jāiesniedz attiecīgās institūcijas lēmumus par piedalīšanos projektā un visām ar projekta īstenošanu saistītajām saistībām, norādot projekta kopējās izmaksas un finansēšanas avotus, gada pārskats un izziņa no kredītiestādes, līzinga sabiedrības vai krājaizdevu sabiedrības par gatavību izskatīt kredīta piešķiršanu, ja projekta īstenošanai paredzēts ņemt kredītu.

Publiskā finansējuma apmērs būs 90% no projekta kopīgajām izmaksām. 2007.–2013.gada programmēšanas periodā vienam atbalsta pretendentam kopējā izmaksu summa pasākuma ietvaros varēs būt līdz piecsimt tūkstošiem latu.

Noteikumu projekts paredz, ka pēc reklāmas kampaņas rīkošanas atbalsta pretendentam reklāmas bukletus vai citus reklāmas uzskates materiālus, kas saistīti ar attiecīgā projekta īstenošanu, būs jāiesniedz LAD. Savukārt pēc tirgus izpētes veikšanas atbalsta pretendentam pētījums būs jāiesniedz LAD un jānodrošina tā publiska pieejamība.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!