• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.2008., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padomē: Par Eiropas Savienības Vides ministru padomes sēdi

Vēl šajā numurā

10.06.2008., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumiem

6.jūnijā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nolēma, ka tautas nobalsošana par likumu “Grozījumi LR Satversmē” notiks sestdien, 2008.gada 2.augustā.

CVK tautas nobalsošanu izsludināja tādēļ, ka Saeima 5.jūnijā noraidīja vēlētāju rosināto Satversmes grozījumu projektu, un tagad tas ir nododams tautas nobalsošanai. Likums “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” nosaka, ka tautas nobalsošanai šādā gadījumā jānotiek ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Satversmes grozījumu projekta noraidīšanas Saeimā.

CVK tautas nobalsošanas sarīkošanai izvēlējās vēlāko iespējamo datumu, jo tādējādi būs iespējams labāk sagatavoties tautas nobalsošanai, ievērot valsts iepirkuma procedūras, noteiktajos termiņos nokomplektēt vēlēšanu iecirkņu komisijas, kas vasaras atvaļinājuma laikā varētu sagādāt problēmas, kā arī šajā gadījumā vēlētājiem ārvalstīs būs lielāka iespēja pieteikties balsošanai pa pastu.

Tautas nobalsošana 2.augustā notiks no pulksten 7 rītā līdz 10 vakarā, balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī gan Latvijā, gan ārvalstīs. Vēlētāji, kas veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī, varēs pieteikties balsošanai savā atrašanās vietā.

Tautas nobalsošanā vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu “Vai jūs esat par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” pieņemšanu?”. Iespējamie atbilžu varianti būs “Par” un “Pret”.

Lai vēlētāju rosinātais Satversmes grozījumu projekts iegūtu likuma spēku, tautas nobalsošanā tas jāatbalsta vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars pēc sēdes atgādināja, ka ne CVK, ne vietējās vēlēšanu komisijas aģitāciju tautas nobalsošanas sagatavošanas laikā neveiks. Demokrātiskā valstī vēlētāju aicināšana uz referendumu ir likumprojekta ierosinātāju un atbalstītāju atbildība. Vēlēšanu administratoru uzdevums būs nodrošināt informācijas pieejamību par tautas nobalsošanas kārtību, tautas nobalsošanas sagatavošanu un rezultātiem, kā arī nodrošināt, lai ikvienam vēlētājam, kurš to vēlas, likumā noteiktajā kārtībā ir iespēja piedalīties tautas nobalsošanā.

Ar parakstu vākšanu Satversmes grozījumu projekta ierosināšanas procedūru uzsāka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, un tautas nobalsošanai nododamais Satversmes grozījumu projekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Gatavojoties 2.augusta tautas nobalsošanai par likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, Centrālā vēlēšanu komisija aicina pašvaldības laikus pārliecināties par telpu, kurās atradīsies vēlēšanu iecirkņi, piemērotību balsošanai. Ja pašvaldības vēlēšanu iecirkņu sarakstā nepieciešamas izmaiņas, tad motivēti priekšlikumi par vēlēšanu iecirkņa vietas maiņu iesniedzami CVK līdz 17.jūnijam.

Vēstulē, ko CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars 9.jūnijā nosūtījis pilsētu, novadu domēm un pagastu padomēm, uzsvērts, ka vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietu maiņa ir pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, ja tautas nobalsošanas dienā vēlēšanu iecirknis nebūs pieejams balsošanai remonta dēļ. Savukārt, ja tautas nobalsošanas dienā ēkā, kurā izvietots vēlēšanu iecirknis, plānots cits pasākums, pašvaldības tiek aicinātas izvērtēt, vai nav iespējams pārcelt attiecīgo pasākumu vai ierīkot vēlēšanu iecirkni tās pašas ēkas citās telpās.

Tāpat, mainot vēlēšanu iecirkņa atrašanās vietu vai lemjot par papildu vēlēšanu iecirkņu izveidi, pašvaldībām vajadzētu ņemt vērā, ka vēlēšanu iecirkņi pēc iespējas izvietojami ēkās, kas ērti pieejamas vēlētājiem – ir sasniedzamas ar sabiedrisko transportu un pieejamas vēlētājiem ar īpašām vajadzībām. Vēlams arī, lai ēkā, kurā atradīsies vēlēšanu iecirknis, būtu internets.

Saskaņā ar likumu “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” vēlēšanu iecirkņu skaita un atrašanās vietu maiņa ir CVK kompetence. Pašlaik Latvijas teritorijā spēkā ir vēlēšanu iecirkņu saraksts, kurā ir 954 vēlēšanu iecirkņi.

 

CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!