• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta patstāvīgām tiesībām atlaist Saeimu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2008., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Ārvalstu investoru padomes pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

06.06.2008., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta patstāvīgām tiesībām atlaist Saeimu

 

Saistībā ar arodbiedrību ierosināto likumprojektu par grozījumiem Satversmē Valsts prezidents Valdis Zatlers rosina Saeimai ņemt vērā arī Valsts prezidenta iesniegto likumdošanas iniciatīvu, kas dotu Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot šīs tiesības ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu.

Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva paredz papildināt Satversmes 3.nodaļu “Valsts Prezidents”, dodot Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot to ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu. Tādējādi tiktu nodrošināts, ka Valsts prezidents pilda Satversmē paredzēto patstāvīgā arbitra funkciju arī Saeimas priekšlaicīgas atlaišanas un jaunu vēlēšanu sarīkošanas gadījumā.

Valsts prezidents savā vēstulē Saeimai uzsver, ka “parlamenta priekšlaicīgas atlaišanas regulējums ir parlamentārajā demokrātijā nepieciešams un atzīts konstitucionāls mehānisms. Tas uzskatāms par piemērotu risināšanas palīglīdzekli ne vien valstu krīžu, bet arī nopietnu parlamentāra rakstura krīžu gadījumā”.

2008.gada 30.aprīlī Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija (KTK) ir nākusi klajā ar savu viedokli par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu, uz kuru Valsts prezidents atsaucas savā vēstulē Saeimai. KTK savā atzinumā skaidro parlamenta priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma būtību, vērtējot Satversmē pašreiz noteikto procedūru. Komisija ir analizējusi vēlētāju iniciatīvas ceļā virzīto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, kā arī devusi norādes par piemērotāko risinājumu, kas nodrošinātu ne vien līdzsvarotu un modernai tiesiskai iekārtai atbilstošu Saeimas atlaišanas mehānismu, bet arī tās reglamentētu priekšlaicīgu vēlēšanu norisi.

“Prezidenta konstitucionālā funkcija šajā gadījumā ir pildīt politiski neitrāla arbitra lomu. Valsts prezidents vispirms vadās pēc valsts interesēm kopumā, neraugoties uz atsevišķu politisko spēku prasībām,” norādījusi komisija.

Konstitucionālo tiesību komisija ir norādījusi arī uz nepieciešamību izvairīties no situācijas, kad valstī nav ne leģitīmas Saeimas, ne Valsts prezidenta varas, un ierosinājusi paredzēt nosacījumu, ka Valsts prezidents nevar atlaist Saeimu, ja līdz Valsts prezidenta amata pilnvaru beigām atlikuši mazāk nekā seši mēneši. Tāpat komisija iesaka paredzēt, ka Valsts prezidents nav tiesīgs atlaist Saeimu agrāk par sešiem mēnešiem pēc Saeimas sanākšanas, kā arī tad, ja līdz Saeimas pilnvaru termiņa beigām palikuši mazāk nekā seši mēneši.

Konstitucionālās tiesību komisijas izvērstais pamatojums Satversmes grozījumiem šā gada 28.aprīlī ir nosūtīts Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem. Papildus Valsts prezidents saskaņā ar likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” 25.pantu Saeimai nodeva vēlētāju iniciatīvas ceļā virzīto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, kuru parakstījuši 217 567 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi. Sagatavotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. Savukārt savu likumdošanas iniciatīvas vēstuli attiecībā uz grozījumiem Satversmes 3.nodaļā “Valsts Prezidents”, kas dotu Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot to ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu, Valsts prezidents Saeimas priekšsēdētājam ir nosūtījis šā gada 4.jūnijā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!