• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par atbalstu Latvijas piensaimniecības nozarei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 27.maijā

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par atbalstu Latvijas piensaimniecības nozarei

 

Piena nozares stabilizācijai Zemkopības ministrija (ZM) radusi iespēju:

1) Papildu atbalstam piena nozarei 2,5 miljonu latu apmērā. Valsts atbalsta lauksaimniecībai programmas ietvaros ZM ir radusi iespēju papildus atbalstīt valsts piensaimniecības nozari 2,5 miljonu latu apmērā par piena šķirņu slaucamo govju sagatavošanu ierakstīšanai ciltsgrāmatā un produktivitātes datu izvērtēšanu. Atbalsta mērķis ir attīstīt ciltsdarbu, mērķtiecīgi izmantojot piena šķirņu slaucamās govis, saglabājot un uzlabojot esošo genotipu.

2) Atbalstam kredītprocentu dzēšanai. Savukārt šis papildu finansējums 2,5 miljonu latu apmērā paredzēts tiem lauksaimniekiem, kuriem jāmaksā augsti kredītprocenti par ņemtajiem kredītiem. Tas nozīmē, ka pilnībā tiks segti līdz šā gada 1.aprīlim iesniegtie lūgumi par kredītprocentu dzēšanu, neparedzot proporcionālu samazinājumu.

3) ZM ir vērsusies arī pie Latvijas bankām ar lūgumu rast iespēju lauksaimniekiem turpmāk piešķirt kredītus uz ilgāku laiku, kā arī atvieglot kredītprocentu nosacījumus, atlikt uz gadu kredītu pamatsummas atmaksu. Banku pārstāvji solījuši būt pretimnākoši, tomēr katram zemniekam individuāli jāgriežas savā bankā, lai pārrunātu kredītu atvieglojumu nosacījumus.

4) Tāpat ZM ir atradusi iespēju un grozījusi subsīdiju nolikumu, lai pilnīgi segtu iepriekšējā gadā iesniegto pieprasījumu vaislas materiāla iegādei. Arī šos grozījumus apstiprinājusi valdība.

5) Atbalstam kooperatīviem, rodot līdzekļus piena mašīnu iegādei. Zemkopības ministrija pašreiz strādā pie grozījumiem subsīdiju nolikuma programmā “Atbalsts investīciju veicināšanai lauksaimniecībā”. Atbalsts 300 000 latu apmērā būs paredzēts specializētās transportēšanas tehnikas un iekārtu iegādei: transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar cisternu piena pārvadāšanai; cisternām piena pārvadāšanai. Jau tuvākajā laikā šos grozījumus izskatīs valdībā.

6) ZM iesniegs likumdošanas grozījumus valdībā, lai akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu, kas izmantota lauksaimniecības zemes apstrādē, atmaksu palielinātu no 100 uz 120 litriem par hektāru atbilstoši noteiktajai likmei.

Lai samazinātu ražošanas izmaksas, kā arī palielinātu lauksaimnieku konkurētspēju, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus likumdošanas aktos, lai akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu, kas izmantota lauksaimniecības zemes apstrādē, atmaksu palielinātu no 100 uz 120 litriem par hektāru atbilstoši noteiktajai likmei.

7) ZM turpina sadarboties ar Ekonomikas ministriju, lai tā varētu jau šogad sākt Eksporta kredītu garantiju programmu. Latvijas piensaimniecības nākotne ir atkarīga no eksporta, tālab šī programma dos pozitīvu ieguldījumu tās veicināšanā.

8) Atcelti ierobežojumi vienai saimniecībai gada laikā pa tiešo tirdzniecībā pārdot ne vairāk kā septiņas tonnas svaigpiena.

Kā neliels piena apjoms tiek noteikts tāds piena daudzums, ko piena ražotājs iegūst savā saimniecībā un var pārdot gada laikā, izmantojot tam piešķirtās tiešās tirdzniecības kvotas.

Kopējā valstij piešķirtā tiešās tirdzniecības kvota 2007./2008.gadā ir 11 305 772 kilogrami. Kopējā tiešās tirdzniecības kvota ir sadalīta 1193 piena ražotājiem, no tiem – 780 piena ražotājiem pieder tikai tiešās tirdzniecības kvota un 413 piena ražotājiem pieder gan tiešās tirdzniecības kvota, gan piegādes kvota. Mazākais tiešās tirdzniecības daudzums ir 10 kilogrami un lielākais – 101 383 kilogrami.

9) Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no saviem finanšu līdzekļiem finansē pirmreizējo bakterioloģisko un kvalitātes analīzi.

10) Ministrija nopietni strādā, lai samazinātu kontroļu slogu zemnieku saimniecībās piena nozarē, uzsākot darbu jaunajai piena analīžu datubāzei.

11) PVD veiks laboratoriju atzīšanu pēc vienotas metodes. Tas nozīmē, ka būs vienotas prasības piena kvalitātes noteikšanā visām laboratorijām.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!