• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Eiropas klimata izmaiņu politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2008., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/176107

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par vispārējo nepieciešamību aizliegt urāna ieročus

Vēl šajā numurā

30.05.2008., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Eiropas klimata izmaiņu politiku

 

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis savā uzrunā EP plenārsēdē 21.maijā uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut mēģinājumus ES klimata izmaiņu politiku balstīt tikai uz jauno un arī atsevišķu veco dalībvalstu sasniegto, uzliekot tām papildu slogu, vienlaikus dodot atlaides lielākajiem piesārņotājiem. Lai gan Eiropas Savienības (ES) apņemšanās līdz 2020.gadam samazināt emisiju apjomu par 20% ir apsveicama, tomēr svarīgi, lai lielāko šā samazinājuma daļu nodrošinātu lielākie piesārņotāji.

Neatkarīgi no emisiju samazinājuma sadalījuma starp Eiropas Savienības dalībvalstīm ES daudz nesasniegs, ja nepanāks globālu vienošanos un problēmas risināšanā neiesaistīs tādas valstis kā ASV, Ķīnu, Indiju, Krieviju u.c. Šim jautājumam ir jābūt prioritāram Eiropas Savienības ārpolitikā un klimata izmaiņu politikā, akcentēja V.Dombrovskis.

V.Dombrovskis arī norādīja, ka ar šo ziņojumu ES parāda, ka ir pasaules līderis cīņā ar globālo sasilšanu. Tomēr, lai noturētu globālo sasilšanu 2°C robežās, pēc pašreizējiem novērtējumiem, CO2 emisiju apjoms līdz 2050.gadam ir jāsamazina vismaz uz pusi. Šajā kontekstā nepamatoti optimistisks ir ziņojumā ietvertais apgalvojums, ka gandrīz visas ES dalībvalstis esot sasniegušas labu progresu Kioto mērķu izpildē, lai gan no 1990. līdz 2005.gadam 15 vecās ES dalībvalstis ir samazinājušas savu emisiju apjomu tikai par 2% un maz ticams, ka atlikušajos piecos gados tās samazinās savu emisiju vēl par 6%, lai sasniegtu kolektīvo Kioto mērķi. V.Dombrovskis uzsvēra, ka vienīgi fakts, ka ES jaunās dalībvalstis ir ievērojami straujāk samazinājušas emisijas un 2010.gadā šo valstu prognozētais emisiju samazinājums ir 21%, ļauj ES kopumā pretendēt uz globālā līdera statusu šajā jomā.

21.maijā Eiropas Parlaments apstiprināja EP Klimatu izmaiņu pagaidu komitejas starpziņojumu “Zinātniskie pētījumi par klimata izmaiņām: rezultāti un rekomendācijas rīcībai”. Ziņojumā uzsvērts, ka zinātnisko pētījumu rezultāti pierāda, ka globālā sasilšana tiešām notiek un tā ir cilvēku izraisīta. Ziņojums noraida kā zinātniski nepamatotus apgalvojumus, ka globālā sasilšana it kā nenotiekot un tās esot tikai dabīgas temperatūras svārstības.

 

Jānis Kutraitis, EP deputāta V.Dombrovska preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!