• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ziemeļu draugi mūs nepieviļ" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.1999., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17610

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais

Vēl šajā numurā

14.09.1999., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ziemeļu draugi mūs nepieviļ"

Turpinājums no 1.lpp.

Bez sadarbības cietumu reformas veikšanā Latvija un Somija ir vienojušās par kopīgiem pūliņiem starptautiskā sadarbībā krimināllietās un civillietās, kas ietver veselu virkni starptautisku konvenciju, dokumentu, kas tiek gatavoti, un, neapšaubāmi, par sadarbību Latvijas sagatavošanā iestājai Eiropas Savienībā tā sauktā trešā pīlāra ietvaros. Tam paredzēta arī īpaša mācību vizīte Somijā, kur Latvijas pārstāvji varēs iepazīties ar tiesu darba organizāciju un citiem interesējošiem jautājumiem.

"Domāju, ka sadarbība tiesu un juridiskajā jomā ir ārkārtīgi svarīga gan Baltijas valstīm, gan Ziemeļvalstīm, jo, runājot Eiropas Savienības paplašināšanās kontekstā, labi organizēta un funkcionējoša tiesu sistēma ir ļoti svarīgas sastāvdaļas," izvērtējot vizīti Latvijā, uzsvēra Somijas tieslietu ministrs J.Koskinens. Viņš piekrita Latvijas tieslietu ministra teiktajam, ka plašāka sadarbība starp Baltiju un Ziemeļvalstīm ir nepieciešama un arī iespējama. Pierādījums tam ir uzaicinājums Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tieslietu ministriem piedalīties Ziemeļvalstu tieslietu ministru tikšanās reizē Reikjavīkā nākamā gada novembrī. Tas būs arī īstais brīdis, kad apspriest procesus, kas notiek Baltijas valstīs, un diskutēt par sadarbības idejām, ir pārliecināts J.Koskinens.

Somijas tieslietu ministrs pauda arī savas pārdomas par tiesu lomu informācijas sabiedrībā. Somija ir viena no pionierēm modernās tehnoloģijas ieviešanā tiesu darba organizācijā, tā Eiropas Padomes valstu ietvaros arī organizējusi īpašu šiem jautājumiem un problēmām veltītu semināru, un Somijas tieslietu ministrs izteica savu prieku par iespējām palīdzēt Latvijai tiesu darba modernizācijā.

Žurnālistus interesēja Latvijas perspektīvas Eiropas Savienības paplašināšanās procesā un abu valstu tieslietu ministriem tika uzdots jautājums par to, vai Latvija ir spējīga izpildīt tās prasības, kas nepieciešamas, lai ar mūsu valsti tiktu uzsāktas iestāšanās sarunas.

Somijas tieslietu ministrs atbildēja, ka ziņojumi par kandidātvalstu uzrādīto progresu vēl tikai top, un, tā kā Somija pašlaik ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, viņš negribētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus. Taču J.Koskinens uzsvēra Latvijas uzrādīto lielo progresu un virzību uz priekšu tieši tieslietās. V.Birkavs pauda savu nepārprotamo viedokli, ka Latvija trešā pīlāra ietvaros ir gatava iestāšanās pārrunām un tiks uzaicināta sākt sarunas. "Kas attiecas uz iestāšanos Eiropas Savienībā, mums vēl ir ļoti liels darbs jāpadara," piebilda Latvijas tieslietu ministrs. Par Somijas labo gribu palīdzēt liecina "aizbildniecības" uzņemšanās pār Kuldīgas tiesu, kas būs savdabīgs poligons Somijas pieredzes informāciju tehnoloģijas izmantošanā tiesu darbā izmēģināšanai Latvijā.

Liena Pilsētniece,

"LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!