• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par pirmsskolas izglītības sistēmas organizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2008., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175862

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

27.05.2008., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par pirmsskolas izglītības sistēmas organizāciju

 

Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir atbildīga par vienotas valsts politikas un attīstības stratēģijas pirmsskolas izglītībā izstrādi un īstenošanu, tā nav nodrošinājusi pirmsskolas izglītības sistēmas organizāciju un darbību tā, lai noteiktos mērķus sasniegtu plānotajā apjomā un kvalitātē.

Revīzijā konstatēts, ka IZM kā vadošā valsts pārvaldes iestāde izglītības nozarē nenodrošina pirmsskolas izglītības sistēmas darbību atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Pastāv risks, ka netiek realizēti pirmsskolas izglītības uzdevumi – netiek panākta apmācāmā garīgā, fiziskā un sociālā attīstība un individualitātes veidošana, iniciatīvas, zinātkāres, patstāvības un radošās darbības attīstība, psiholoģiskā sagatavošana pamatizglītības ieguves uzsākšanai un valsts valodas lietošanas pamatiemaņu apguve.

Līdz ar Izglītības attīstības pamatnostādnēm 2007.–2013.gadam netika izstrādāts rīcības plāns pirmsskolas izglītībai noteikto uzdevumu izpildei. Plāns apstiprināts tikai 2007.gada 30.novembrī, turklāt tajā nav paredzēti noteikto uzdevumu izpildes termiņi.

Vispārējās izglītības likums nosaka, ka Valsts pirmsskolas izglītības centrs ir Izglītības un zinātnes ministrijai pakļauta iestāde, kas izstrādā pirmsskolas izglītības programmu saturu, pirmsskolas izglītības programmu paraugus, kā arī metodiskus ieteikumus pirmsskolas izglītībā pedagogiem un vecākiem, kuri īsteno piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligāto sagatavošanu skolai.

Valsts kontrole (VK) revīzijā atklāja, ka IZM ne tikai nav izveidojusi Valsts pirmsskolas izglītības centru, bet arī nav noteikusi IZM struktūrvienību vai pakļautības iestādi, kurai jāpilda Valsts pirmsskolas izglītības centram paredzētās funkcijas.

Pretēji normatīvo aktu prasībām Izglītības un zinātnes ministrija nav izstrādājusi vienotas valsts politikas un attīstības stratēģijas īstenošanai pirmsskolas izglītībā nepieciešamos normatīvos aktus, kas nosaka valsts pirmsskolas izglītības standartu, pirmsskolas izglītības saturu, pirmsskolas izglītības programmu paraugus un kārtību, kādā veicama pirmsskolas izglītības programmu un pirmsskolas izglītības iestāžu akreditācija.

IZM pirmsskolas izglītībai nav noteikusi vienotus, uz Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā norādīto mērķu sasniegšanu vērstus rezultatīvos rādītājus, kā arī nav noteikusi to sasniegšanas un uzraudzības mehānismus.

IZM nav noteikusi arī pirmsskolas izglītības politikas plānošanai, īstenošanai un reglamentējošo tiesību aktu izstrādei nepieciešamo informācijas aprites kārtību, kā rezultātā tiek apgrūtināts padotības iestāžu un izglītības pārvalžu plānveidīgs darbs un savlaicīga kvalitatīvas informācijas sagatavošana.

Lai gan normatīvajā aktā ir noteikts, ka IZM organizē pedagogu profesionālās kvalifikācijas vērtēšanu, IZM to neveic, līdz ar to pastāv risks, ka pirmsskolas izglītības iestādēs strādā pedagogi, kam nav atbilstošas profesionālās kvalifikācijas.

Pretēji Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredzētajam pedagogu darba samaksa valsts vai pašvaldību izglītības iestādēs piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācībai tiek nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem (mērķdotācijām), 2006.gada 1.septembrī tādā veidā tika finansēti tikai 75% no piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācībā iesaistīto pedagogu darba samaksas, savukārt 2007.gada 1.septembrī – 76 procenti.

Pretēji Ministru kabineta noteikumiem “Kārtība, kādā veicama obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaite” Izglītības un zinātnes ministrija 2007.gadā nav sniegusi pašvaldību izglītības pārvaldēm informāciju par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri neapmeklē izglītības iestādes. Pastāv risks, ka nav apzināti visi noteikto vecumu sasniegušie bērni, kuri neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādes, un ka viņiem netiek nodrošināta iespēja sagatavoties pamatizglītības apguvei.

Pēc veiktās likumības revīzijas VK ir izstrādājusi 16 ieteikumus, kurus Izglītības un zinātnes ministrija ir apņēmusies ieviest līdz 2009.gada 15.septembrim.

Revīzija veikta par laika posmu no 2006.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 30.septembrim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!