• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kirgizstānas premjerministra vizīti Rīgā 22.maijā un abu valstu turpmāko divpusējo sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2008., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175776

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apmeklējot Rīgas Ukraiņu vidusskolu

Vēl šajā numurā

23.05.2008., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kirgizstānas premjerministra vizīti Rīgā 22.maijā un abu valstu turpmāko divpusējo sadarbību

 

Vakar, 22.maijā, Rīgā darba vizītē uzturējās Kirgizstānas premjerministrs Igors Čudinovs. Tās laikā viņš tikās ar Latvijas Ministru prezidentu Ivaru Godmani (attēlā), Valsts prezidentu Valdi Zatleru, ārlietu ministru Māri Riekstiņu, parakstīja divpusējos sadarbības līgumus, kā arī viesnīcā “Reval Hotel Latvija” atklāja Latvijas-Kirgizstānas biznesa forumu
Foto: Ansis Starks, A.F.I.

 

Pie Valsts prezidenta

Valsts prezidents Valdis Zatlers 22.maijā Rīgas pilī tikās ar Kirgizstānas Ministru prezidentu Igoru Čudinovu.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja Latvijas un Kirgizstānas divpusējo sadarbību, īpašu uzmanību pievēršot ekonomiskajiem jautājumiem, kā arī apsprieda abām pusēm nozīmīgas starptautiskās aktualitātes.

Sarunas gaitā Valsts prezidents uzsvēra, ka šodien parakstītais starpvaldību līgums par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību ir būtisks solis turpmākā abu valstu ekonomiskās sadarbības veicināšanā un pilnveidošanā. Apspriežot turpmākās sadarbības iespējas, amatpersonas bija vienisprātis, ka nepieciešama intensīvāka sadarbība tādās jomās kā tūrisms, augstākā izglītība, kā arī kravu tranzīts.

Tiekoties apspriesta arī kultūras sakaru stiprināšana valstu starpā, kā arī sadarbība starptautisko organizāciju, piemēram, ANO, ietvaros.

Valsts prezidenta preses dienests

Vakar, 22.maijā: Kirgizstānas premjerministrs Igors Čudinovs vizītes laikā Rīgā, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru (attēlā pa kreisi) un ārlietu ministru Māri Riekstiņu (attēlā pa labi)

 

Pie Ministru prezidenta

22.maijā Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Kirgizstānas Republikas premjerministru Igoru Čudinovu. Tikšanās laikā valdību vadītāji parakstīja starpvaldību līgumus, kas nostiprina Latvijas un Kirgizstānas ekonomisko sadarbību. I.Godmanis un I.Čudinovs pārrunāja arī ekonomiskās sadarbības virzienus nākotnē.

Ministru prezidents I.Godmanis un Kirgizstānas premjerministrs I.Čudinovs tikšanās laikā parakstīja ieguldījumu veicināšanas aizsardzības līgumu, kā arī parafēja starpvaldību līgumu par gaisa satiksmi. Darbu pie šā līguma vēl turpinās starpvaldību komisija. I.Godmanis arī informēja, ka, sākot ar 2009.gada 1.janvāri, abpusēji tiks piemērots līgums par dubultu neaplikšanu ar ienākuma nodokli. Sagatavošanas procesā šobrīd ir arī līgums par abu valstu sadarbību cīņā ar terorismu un narkotisko vielu apkarošanu.

Ministru prezidents I.Godmanis atzina, ka “Latvijas un Kirgizstānas praktiskā ekonomiskā sadarbība šobrīd ir neliela, taču tai ir augsts attīstības potenciāls”. Kā būtiskākās jomas I.Godmanis atzīmēja savstarpējo tirdzniecību, tūrismu, kā arī sadarbību ūdenssaimniecības attīstības jomā.

Abas puses uzsvēra, ka būtisks priekšnoteikums ciešākai sadarbībai ir tiešo lidojumu izveidošana no Rīgas uz Biškeku, nodrošinot iespēju Kirgizstānas iedzīvotājiem caur Rīgas lidostu doties uz citām Eiropas valstīm.

Kirgizstānas premjerministrs uzsvēra, ka abu valstu attiecībās valda savstarpējā uzticība un skatījums uz nākotnes sadarbības iespējām ir līdzīgs.

Igors Čudinovs arī pauda gandarījumu par ievērojamo tirdzniecības pieaugumu ar Latviju, kā arī aicināja Latvijas uzņēmējus iesaistīties Kirgizstānas tūrisma jomas attīstībā.

Kirgizstānas premjerministrs kā nozīmīgu sadarbības ietvaru atzīmēja arī Eiropas Savienības programmas sadarbībai ar Centrālāzijas un Austrumāzijas valstīm.

Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Kirgizstānas biznesa foruma darbu un bija vienisprātis, ka šī tikšanās būtiski veicinās sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Kirgizstānas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Akilbeks Žaparovs, premjerministrs Igors Čudinovs, Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis un ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards vakar, 22.maijā, atklājot Latvijas-Kirgizstānas biznesa forumu (attēlā pa kreisi); abu valstu valdību vadītāji, apmainoties ar parakstītajiem līgumiem (attēlā pa labi)
 Foto: Ansis Starks, A.F.I.

 

Pie ārlietu ministra

22.maijā Kirgizstānas Republikas premjerministra Igora Čudinova oficiālās vizītes ietvaros notika tikšanās ar ārlietu ministru Māri Riekstiņu, kuras laikā tika pārrunāta līdzšinējā divpusējā sadarbība un iespējas attīstīt politisko un ekonomisko dialogu.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš Kirgizstānas premjerministram pauda interesi padziļināt gan Latvijas un Kirgizstānas divpusējo sadarbību, gan dialogu ar Centrālāzijas valstīm kopumā.

“Pieņemtā Eiropas Savienības stratēģija Centrālāzijai ir svarīgs solis, lai pastiprinātu Eiropas Savienības politiku reģionā,” norādīja Māris Riekstiņš. Abas puses bija vienisprātis, ka tādi būtiski jautājumi kā, piemēram, enerģētika vai ūdensapgāde ir skatāmi reģionālā kontekstā.

Sarunas laikā tika apspriesti līdzšinējie veiksmīgi īstenotie sadarbības projekti, piemēram, veterināro dienestu pieredzes apmaiņa, sadarbība banku sektorā un pausta vēlme veicināt sadarbību arī citās jomās nākotnē. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš norādīja, ka Latvijas un Kirgizstānas Starpvaldību komisijas darbs un biznesa forums apliecina abpusēju interesi attiecību stiprināšanai un investīciju piesaistei.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Par Latvijas ekonomisko sadarbību ar Kirgizstānu

22.maijā Rīgā notika Latvijas–Kirgizstānas starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos pirmā sēde un tika parakstīta vienošanās par Latvijas Republikas un Kirgizstānas Republikas divpusējo sadarbību ekonomikas, transporta, finanšu, kā arī izglītības, veselības aprūpes, intelektuālā īpašuma aizsardzības, sporta, informācijas tehnoloģiju un nodarbinātības jautājumos.

LR ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka līdzšinējā Latvijas un Kirgizstānas sadarbība ir bijusi vāja un noslēgtā vienošanās ir nozīmīgs solis abu valstu sadarbības uzsākšanai un iezīmē galvenās turpmākās sadarbības virzienus. Vienlaikus K.Gerhards norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta sadarbībai visos līmeņos un uzņēmējdarbības jomās.

Savukārt Kirgizstānas Republikas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Akilbeks Žaparovs uzsvēra Latvijas centrālo lomu sadarbībai starp Āziju un Eiropu un aicināja abu valstu uzņēmējus veidot ciešāku sadarbību. A.Žaparovs arī izteica cerību, ka noslēgtā vienošanās un sadarbība starpvaldību komisijas ietvaros palīdzēs veidot līdzvērtīgus nosacījumus abu valstu uzņēmējiem, kā arī veicinās ciešāku un intensīvāku sadarbību. A.Žaparovs pauda atzinību par Latvijas valsts saglabāto nacionālo identitāti pēc iestāšanās starpvalstu organizācijās.

Starpvaldību komisijas pirmā sēde notika vienlaikus ar Kirgizstānas premjerministra I.Čudinova un uzņēmēju pavadošās delegācijas vizīti Latvijā. Tās ietvaros vakar viesnīcā “Reval Hotel Latvija” notika Latvijas–Kirgizstānas uzņēmēju biznesa forums un divpusējās uzņēmēju tikšanās. Biznesa forumu atklāja LR ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.

Vizītes ietvaros notika LR Ministru prezidenta I.Godmaņa, Kirgizstānas Republikas premjerministra I.Čudinova, Latvijas Republikas ekonomikas ministra K.Gerharda, kā arī Kirgizstānas Republikas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministra A.Žaparova u.c. Latvijas un Kirgizstānas amatpersonu divpusējās tikšanās.

Kirgizstānas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs A.Žaparovs apmeklēja arī AS “Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu Analītiskās mērogošanas laboratoriju un gatavo zāļu ražotni.

Kirgizstānas sastāvā uz Latvijas–Kirgizstānas starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos pirmo sēdi ieradās pārstāvji no Kirgizstānas Finanšu ministrijas, Ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrijas, Veselības aizsardzības ministrijas, Lauksaimniecības, Ūdenssaimniecības un pārstrādes rūpniecības ministrijas, Rūpniecības, enerģētikas un degvielas resursu ministrijas u.c. No Latvijas puses starpvaldību komisijas darbā piedalījās pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Ārlietu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Īpašo uzdevumu e-pārvaldes lietās sekretariāta u.c.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!