• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Klimata pārmaiņu pagaidu komitejas ziņojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2008., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175767

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kriminālsodu par nopietnu kaitējumu videi

Vēl šajā numurā

23.05.2008., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Klimata pārmaiņu pagaidu komitejas ziņojumu

 

Atzīstot, ka “zinātnes progresu vienmēr ir raksturojušas šaubas”, Eiropas Parlamenta deputāti nepiekrīt tiem, kas bez zinātniska pamatojuma pētījumus par klimata pārmaiņu cēloņiem un sekām cenšas atspoguļot kā “apšaubāmus, neskaidrus vai apstrīdamus”. 21.maijā pieņemtajā ziņojumā deputāti arī mudina klimata pārmaiņu iegrožošanai veikt vērienīgākus pasākumus, norādot, ka ar pašreizējo politiku ilgtermiņā nepietiks.

Eiropas Parlaments 21.maijā ar 566 balsīm par, 61 pret un 24 atturoties atbalstīja Klimata pārmaiņu pagaidu komitejas ziņojumu par zinātniskiem faktiem klimata pārmaiņu jomā. Priekšlikumus par konkrētu rīcību un nostāju starptautiskās sarunās paredzēts pieņemt pēc gada, kad beigsies pagaidu komitejas pilnvaru laiks.

Atbalstot ziņojumā pausto viedokli, ka globālā sasilšana tiešām notiek un tā ir cilvēku izraisīta, deputāts Valdis Dombrovskis (Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupa) debatēs atzina: “Ar šo ziņojumu ES atkal parāda, ka ir pasaules līderis cīņā ar globālo sasilšanu.” Vienlaikus deputāts norādīja, ka nepamatoti optimistisks ir ziņojumā ietvertais apgalvojums, ka gandrīz visas ES dalībvalstis esot sasniegušas labu progresu Kioto mērķu izpildē. “Tikai fakts, ka ES jaunās dalībvalstis ir ievērojami straujāk samazinājušas emisijas, ļauj ES kopumā pretendēt uz globālā līdera statusu šajā jomā,” norādīja deputāts. Tāpēc ir svarīgi lai lielāko emisiju samazinājuma daļu nodrošinātu lielākie piesārņotāji.

“Pētījumi, kas veikti, pamatojoties uz novērojumiem un modelēšanu, liecina par nopietnu apdraudējumu mūsu planētai,”  atzīts ziņojumā, tādēļ “ar pašreizējo politiku klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanai [..] tomēr nepietiks”. Tam nepieciešami gan efektīvāki emisiju samazināšanas centieni dalībvalstīs, gan tālāki pētījumi. Deputāti uzskata: lai novērstu nopietnus draudus, pašreizējo mērķi – globālo emisiju līmeni samazināt par 50% – jāpaaugstina līdz 85%, salīdzinot ar 2000.gadu. Turklāt, lai gan vairums dalībvalstu uzrāda labus vai pat teicamus rezultātus savu noteikto mērķu sasniegšanā, pamatojoties uz Kioto protokolu, lai sasniegtu ilgtermiņa mērķus, tām būs jāsamazina emisijas vēl vērienīgāk.

Nepieciešami tālāki pētījumi

Viens no pētījumu priekšmetiem – biodegviela. Deputāti aicina pētīt gan tās popularizēšanas ietekmi, gan to, kā “biodegvielas ražošana veicina mežu izciršanu, kultivēto zemes platību pieaugumu un pasaules nodrošinājumu ar pārtiku”.

Deputāti arī prasa, lai zinātnieki un politiķi kopīgiem spēkiem veidotu izpratni par “sīkumiem, kas varētu būt nozīmīgi”, piemēram, pašlaik trūkst plašākas informācijas, kas vajadzīga izglītojošiem pasākumiem par dzīvesveidu, kurš neveicina oglekļa emisiju pieaugumu. Joprojām uz patēriņa precēm nav norādes par siltumnīcefekta gāzu ietekmi.

Lēmumu izveidot Pagaidu komiteju klimata pārmaiņu jautājumos Eiropas Parlaments pieņēma 2007.gada 25.aprīlī. Komitejas sākotnējo pilnvaru laiku (viens gads) Parlaments ir nolēmis pagarināt līdz 2009.gada februārim, kad Parlaments pieņems komitejas sagatavoto galīgo ziņojumu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!