• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 20. maija noteikumi Nr. 358 "Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2008., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.227

Par atvaļinājuma piešķiršanu G.Bērziņam

Vēl šajā numurā

23.05.2008., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 358

Pieņemts: 20.05.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.358

Rīgā 2008.gada 20.maijā (prot. Nr.32 37.§)

Veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei

Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 25.panta 1. un 12.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka veterinārās, higiēnas un nekaitīguma prasības svaigpiena apritei, kā arī kontroles kārtību saskaņā ar:

1.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.852/2004);

1.2. Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr.853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.853/2004);

1.3. Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulu (EK) Nr.854/2004, ar ko paredz īpašus noteikumus par lietošanai pārtikā paredzētu dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizēšanu (turpmāk – Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.854/2004).

2. Šo noteikumu prasību izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – dienests).

3. Lai nodrošinātu svaigpiena aprites higiēnas prasību uzraudzību un kontroli, valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs” (turpmāk – datu centrs) izveido un uztur vienotu svaigpiena kvalitātes datubāzi (turpmāk – datubāze). Datubāzē iekļauj obligāto svaigpiena nekaitīguma rādītāju testēšanas rezultātus. Datubāze ir datu centra pārziņā esošās Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmas sastāvdaļa.

4. Par svaigpiena atbilstību šo noteikumu prasībām ir atbildīgs:

4.1. svaigpiena ražotājs (turpmāk – ražotājs):

4.1.1. svaigpienu iegūstot, atdzesējot un uzglabājot;

4.1.2. svaigpienu pārvadājot, ja ražotājs pats to piegādā pircējam transportlīdzeklī, kuram ir saņemta dienesta atļauja pārtikas pārvadāšanai;

4.2. svaigpiena pircējs (turpmāk – pircējs), svaigpienu savācot, pārvadājot un pārstrādājot vai nododot to pārstrādei.

5. Ja ražotājs nelielā daudzumā tieši piegādā svaigpienu galapatērētājam vai komersantam, kurš nodarbojas ar mazumtirdzniecību un tieši apgādā galapatērētāju ar svaigpienu, tad ievēro normatīvo aktu prasības par higiēnas un obligātajām nekaitīguma prasībām svaigpiena apritei nelielā apjomā.

II. Svaigpiena realizācijas atļaujas saņemšanas kārtība

6. Atļauju realizēt svaigpienu (turpmāk – atļauja) saņem vai atjauno tie piena ražotāji, kuri:

6.1. līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai nav bijuši iesaistīti svaigpiena apritē;

6.2. vēlas atsākt svaigpiena pārdošanu pēc svaigpiena realizācijas aizlieguma atcelšanas.

7. Lai iesaistītos pārtikas apritē un uzsāktu svaigpiena ražošanu realizācijai, ražotājs:

7.1. reģistrē ganāmpulku un novietni atbilstoši normatīvo aktu prasībām par dzīvnieku, ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas un dzīvnieku apzīmēšanas kārtību;

7.2. iesniedz dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniegumu atļaujas saņemšanai. Iesniegumā norāda:

7.2.1. novietnes īpašnieka vārdu, uzvārdu;

7.2.2. novietnes nosaukumu, adresi un reģistrācijas numuru;

7.2.3. ganāmpulka reģistrācijas numuru;

7.2.4. tā komersanta nosaukumu un juridisko adresi, kuram tiks pārdots svaigpiens.

8. Lai atsāktu svaigpiena ražošanu realizācijai, ražotājs iesniedz dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniegumu atļaujas atjaunošanai. Iesniegumā norāda šo noteikumu 7.2.1., 7.2.2., 7.2.3. un 7.2.4.apakš­punktā minēto informāciju.

9. Dienests izvērtē iesniegumu un piecu darbdienu laikā apseko novietni.

10. Ja dzīvnieku veselība atbilst šo noteikumu III nodaļas prasībām un novietne – šo noteikumu IV nodaļas prasībām, dienests:

10.1. apsekošanas laikā noņem svaigpiena paraugu nekaitīguma rādītāju novērtēšanai (baktēriju kopskaits, somatisko šūnu skaits, inhibitoru vai antibiotiku atliekvielu (turpmāk – atliekvielas) klātbūtne);

10.2. nogādā svaigpiena paraugu testēšanai laboratorijā, kas veic šo noteikumu 28.punktā minēto rādītāju testēšanu, ir akreditēta valsts aģentūrā “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” atbilstoši standartam LVS EN ISO/IEC 17025:2005 “Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības” un par kuru Ekonomikas ministrija publicējusi paziņojumu laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” (turpmāk – akreditēta laboratorija), vai testēšanai citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

11. Ja dzīvnieku veselība atbilst šo noteikumu III nodaļas prasībām, novietne – šo noteikumu IV nodaļas prasībām un svaigpiens – šo noteikumu 29.punktā noteiktajiem kritērijiem, dienests triju darbdienu laikā rakstiski vai elektroniski (ja norādīta elektroniskā pasta adrese) paziņo ražotājam lēmumu par atļauju realizēt svaigpienu, kā arī informē par to datu centru. Datu centrs informāciju par svaigpiena ražotāju iekļauj datubāzē. Atļauju (pielikums) ražotājs var saņemt dienesta teritoriālajā struktūrvienībā pēc lēmuma paziņošanas dienas.

12. Šo noteikumu 9. un 10.punktā minētos pakalpojumus dienests sniedz par maksu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam dienesta maksas pakalpojumu cenrādim.

13. Novietnes, kurās pienu realizē pārstrādei, dienests apseko ne retāk kā reizi trijos gados. Ja apsekošanas laikā tiek konstatēti pārkāpumi (piemēram, dzīvnieku veselība neatbilst šo noteikumu III nodaļas prasībām, novietne – šo noteikumu IV nodaļas prasībām un šo noteikumu 10.1.apakš­punktā minēto paraugu testēšanas rezultāti neatbilst šo noteikumu 29.punktā minētajiem kritērijiem) dienests lemj par atļaujas apturēšanu.

III. Prasības dzīvnieku veselībai

14. Prasības to dzīvnieku veselībai, no kuriem iegūst svaigpienu, noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas I daļā.

15. Svaigpienu iegūst no dzīvniekiem, kuri ir klīniski veseli. Ja dzīvnieki ir ārstēti un to organismā ievadītas lietošanas ierobežojumiem pakļautas zāles, ievēro prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas I daļas 1.punktā, normatīvajos aktos par atliekvielu kontroli un tās finansēšanas kārtību, par ierobežojumiem zāļu lietošanā dzīvniekiem un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apriti.

16. Dzīvnieki, no kuriem iegūst pienu, ir pārbaudīti atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas I daļas 2.punktā un normatīvajos aktos par kārtību, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki.

17. Ja novietnē, kurā ražo svaigpienu, dzīvnieki nav pārbaudīti atbilstoši šo noteikumu 15.punktā minētajām prasībām, pienu realizē atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas I daļas 3.punkta prasībām un ievēro normatīvo aktu prasības par kārtību, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki.

18. Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas I daļas 4.punkta prasībām aizliegts patēriņam cilvēku uzturā lietot tādu svaigpienu, kas iegūts no dzīvniekiem, kuriem profilaktiskajās pārbaudēs, kas veiktas atbilstoši normatīvo aktu prasībām par kārtību, kādā veic to infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, ar kurām slimo gan dzīvnieki, gan cilvēki, individuāli ir konstatēta pozitīva reakcija uz tuberkulozi vai brucelozi.

19. Novietnē dzīvniekus izmeklē govju enzootiskās leikozes noteikšanai saskaņā ar dienesta izstrādāto ikgadējo govju enzootiskās leikozes valsts uzraudzības un apkarošanas programmu atbilstoši normatīvo aktu prasībām par govju enzootiskās leikozes profilakses un apkarošanas kārtību.

IV. Higiēnas prasības novietnēm

20. Svaigpienu iegūst novietnēs, kuras atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.852/2004 I pielikuma un Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas II daļas prasībām.

21. Visās darbībās, kas saistītas ar svaigpiena ieguvi, atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 3.panta 2.punktam izmanto dzeramo ūdeni, kas atbilst normatīvo aktu prasībām par dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām un monitoringa un kontroles kārtību.

22. Iekārtu virsmas un priekšmeti, kas nonāk saskarē ar svaigpienu, atbilst prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas II daļas A sadaļas 3.punktā un normatīvajos aktos par obligātajām nekaitīguma prasībām materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.

23. Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas II daļas B sadaļas 1.punkta “e” apakšpunktu tesmeņa pupu ādas apmazgāšanai un dezinfekcijai ir atļauts izmantot šķīdumus vai aerosolus atbilstoši normatīvo aktu prasībām par darbībām ar biocīdiem.

V. Svaigpiena kritēriji

24. Pircējs, pamatojoties uz rakstisku vienošanos ar ražotāju, nodrošina svaigpiena parauga (turpmāk – obligātais svaigpiena paraugs) izmeklēšanu baktēriju kopskaita, somatisko šūnu skaita un inhibitoru vai atliekvielu klātbūtnes noteikšanai un tā nosūtīšanu uz akreditētu laboratoriju atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 2.punkta prasībām.

25. Obligāto svaigpiena paraugu noņem persona, kura saskaņā ar dienesta apstiprinātu programmu ir apmācīta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā un ir saņēmusi apliecību šā darba veikšanai (turpmāk – apliecība). Apliecība derīga divus gadus.

26. Ja persona saņēmusi apliecību līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, to atjauno divu gadu laikā.

27. Katrā svaigpiena savākšanas reizē ņem paraugus no katra ražotāja koppiena (svaigpiens, ko ražotājs pārdod pircējam vienā reizē) atbilstoši standarta LVS 175:1999 “Nepasterizēta piena paraugu noņemšana” prasībām un marķē stobriņus atbilstoši pircēja paškontroles sistēmā noteiktajai metodikai.

28. Pircējs:

28.1. atlasa obligāto svaigpiena paraugu, marķē to ar šo noteikumu 44.punktā minētajām uzlīmēm un nodrošina tā nogādi akreditētā laboratorijā:

28.1.1. ne retāk kā divas reizes mēnesī – baktēriju kopskaita noteikšanai;

28.1.2. ne retāk kā reizi mēnesī – somatisko šūnu skaita noteikšanai;

28.1.3. ne retāk kā reizi mēnesī – inhibitoru (vielas, kas palēnina vai aptur ķīmiskas reakcijas norisi, mikrofloras attīstību, nomāc fermentu darbību, tajā skaitā mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļi) vai atliekvielu klātbūtnes noteikšanai;

28.2. rakstiski informē ražotāju par obligātajam svaigpiena paraugam veiktās laboratoriskās testēšanas rezultātu (norādot testēšanas pārskata numuru) un aprēķināto ģeometrisko vidējo lielumu noteiktajā laikposmā.

29. Svaigpienu atļauts izmantot pārtikas apritē, ja:

29.1. baktēriju kopskaits un somatisko šūnu skaits svaigpienā atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 3.punktā noteiktajiem kritērijiem;

29.2. svaigpienā atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 4.punktam un atbilstoši normatīvo aktu prasībām par atliekvielu kontroli un tās finansēšanas kārtību, par ierobežojumiem zāļu lietošanā dzīvniekiem un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apriti nav konstatēta atliekvielu un (vai) inhibitoru klātbūtne.

30. Svaigpienu, kas neatbilst Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 3.punkta “a” apakš­punktā noteiktajiem kritērijiem attiecībā uz baktēriju kopskaitu un somatisko šūnu skaita novērtējumu, atļauts izmantot atbilstoši prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 10.panta 8.punkta “b” apakšpunktā, un atbilstoši normatīvajiem aktiem par kvalitātes prasībām svaigpienam, kas paredzēts siera ražošanai ar nogatavināšanas laiku vismaz 60 dienas, un kvalitātes prasību novērtēšanu.

31. Pircējs var noteikt augstākus rādītājus attiecībā uz baktēriju kopskaitu un somatisko šūnu skaitu, kā arī noteikt papildu prasības svaigpienam (piemēram, tauku procents, olbaltumvielu saturs, skābums, blīvums) saskaņā ar pārstrādes uzņēmumā lietoto tehnoloģisko procesu, informējot par to ražotāju.

VI. Darbības neatbilstību gadījumā

32. Ja svaigpienā pārsniegts baktēriju kopskaita vai somatisko šūnu skaita vidējais ģeometriskais lielums, pircējs atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 5.punkta prasībām par attiecīgo ražotāju ziņo dienestam. Konstatēto neatbilstību novēršanas laikā ražotājs nedrīkst mainīt pircēju.

33. Dienests pēc šo noteikumu 32.punktā minētās informācijas saņemšanas:

33.1. rakstiski informē ražotāju par testēšanas rezultātu un nosaka termiņu neatbilstību novēršanai. Minētais termiņš nav ilgāks par trijiem mēnešiem pēc šo noteikumu 32.punktā minētās informācijas saņemšanas dienas;

33.2. apseko novietni un nosaka pasākumus, kas veicami neatbilstību novēršanai.

34. Ja šo noteikumu 33.1.apakšpunktā minētajā termiņā neatbilstība nav likvidēta un aprēķinātais vidējais ģeometriskais lielums baktēriju kopskaitam un somatisko šūnu skaitam joprojām pārsniedz šajos noteikumos minētos kritērijus, dienests atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.854/2004 IV pielikuma II nodaļas 2.punktam aptur svaigpiena piegādi no ražošanas saimniecības, nosakot produkcijas realizācijas aizliegumu. Lai atsāktu svaigpiena realizāciju, ražotājs dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniedz iesniegumu.

35. Piena pārstrādes uzņēmums paš­kontroles ietvaros katru ievesto koppienu testē, lai noteiktu inhibitoru vai atliekvielu klātbūtni, izmantojot ekspresmetodi. Ja pēc testēšanas ar ekspresmetodi ir aizdomas par inhibitoru vai atliekvielu klātbūtni, koppienu testē atkārtoti, izmantojot metodes, kas noteiktas standartā LVS 174:1999 “Piens. Inhibitoru klātbūtnes noteikšanas metodes”. Inhibitoru vai atliekvielu testēšanas laikā svaigpienu glabā atsevišķi un pārējam pārstrādei paredzētajam svaigpienam to pievieno tikai pēc negatīva testēšanas rezultāta saņemšanas.

36. Ja koppienā konstatē inhibitoru vai atliekvielu klātbūtni, piena pārstrādes uzņēmums atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 III pielikuma IX sadaļas I nodaļas III daļas 4.punktam koppienu nepieņem, sastāda par to aktu un nekavējoties informē pircēju. Lai novērstu neatbilstošā koppiena nonākšanu pārtikas apritē, to iekrāso ar bromfenolzilo šķīdumu.

37. Lai identificētu ražotāju, kura svaigpienā ir konstatēti inhibitori vai atliekvielas, pircējs veic visu šo noteikumu 27.punktā minēto piena paraugu laboratorisko testēšanu. Ja noteikts ražotājs, kura svaigpienā konstatēts inhibitors vai atliekvielas, pircējs par to nekavējoties ziņo ražotājam un dienestam.

38. Dienests aptur svaigpiena piegādi no tā ražotāja saimniecības, kura svaigpienā konstatēti inhibitori vai atliekvielas, nosakot produkcijas realizācijas aizliegumu. Lai atsāktu svaigpiena realizāciju, ražotājs veic visas nepieciešamās darbības neatbilstību novēršanai un iesniedz dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniegumu ar lūgumu veikt atkārtotu pārbaudi un atsaukt produkcijas realizācijas aizliegumu.

39. Ražotājs, kura svaigpiens neatbilst šajos noteikumos minētajiem kritērijiem, sedz visas izmaksas, kas saistītas ar:

39.1. neizmantojamā svaigpiena iznīcināšanu vai pārstrādi;

39.2. novietnes apsekošanu;

39.3. papildu paraugu noņemšanu un testēšanu.

40. Ja netiek identificēts ražotājs, kura svaigpienā ir konstatēti inhibitori vai atliekvielas, kuru dēļ svaigpiens nav turpmāk izmantojams, visas izmaksas sedz pircējs.

41. Ar svaigpienu, kurš neatbilst šajos noteikumos minētajiem nekaitīguma kritērijiem, veic darbības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 3.oktobra Regulā (EK) Nr.1774/2002, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem.

42. Ja starp ražotāju un pircēju radies strīds par piena nekaitīguma analīžu rezultātiem, dienesta teritoriālā struktūrvienība pēc ražotāja vai pircēja pieteikuma ņem piena paraugu un nosūta izmeklēšanai akreditētā laboratorijā. Izdevumus, kas saistīti ar piena paraugu ņemšanu, nosūtīšanu, izmeklēšanu un atzinuma sagatavošanu par izmeklējumu rezultātiem, sedz pieteikuma iesniedzējs.

VII. Informācijas aprite

43. Datu centrs piešķir obligāto svaigpiena paraugu numurus, reģistrē datubāzē katra numura saistību ar konkrētu novietni, ganāmpulku un pircēju.

44. Obligātie svaigpiena paraugi tiek marķēti ar uzlīmēm, uz kurām svītru koda un ciparu formā uzdrukāts unikāls piena parauga numurs.

45. Piešķirtā numura unikalitāte tiek nodrošināta trīs kalendāra gadu periodam.

46. Uzlīmju pieprasīšanai un izgatavošanai datu centrs nodrošina:

46.1. saskarni interneta datubāzes autorizētajā sadaļā;

46.2. speciālo uzlīmju papīru.

47. Obligāto svaigpiena paraugu marķē pircējs ar datu centra izsniegtām uzlīmēm brīdī, kad tiek pieņemts lēmums par obligātā svaigpiena parauga nosūtīšanu uz akreditētu laboratoriju. Piena paraugi, kas nav marķēti ar datu centra izsniegtām uzlīmēm, nav izmantojami obligāto svaigpiena paraugu reģistrācijas sistēmā.

48. Obligātā svaigpiena parauga marķējumu pircējs izdrukā no datu centra datubāzes autorizētās sadaļas vai saņem pēc pieprasījuma datu centrā vai datu centra reģionālajā struktūrvienībā.

49. Svaigpiena parauga testēšanas rezultātus akreditētā laboratorija nosūta datu centram vienas darbdienas laikā pēc testēšanas.

50. Dienesta oficiālās kontroles kārtībā noņemto svaigpiena paraugu laboratoriskās testēšanas rezultāti tiek nosūtīti datu centram un iekļauti datubāzē, bet baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita vidējā ģeometriskā lieluma aprēķināšanai tos neizmanto.

51. Ja svaigpiens netiek testēts akreditētā laboratorijā Latvijā, pircējs nodrošina testēšanas rezultātu elektronisku iesūtīšanu datu centrā piecu darbdienu laikā.

52. Ja uz laboratoriju nosūtītais obligātā svaigpiena paraugs ir testēšanai nederīgs, laboratorija testēšanas pārskatā veic atbilstošas atzīmes par parauga nederīguma iemeslu un minētos datus kopā ar testēšanas rezultātu nosūta pircējam. Pēc šādu datu saņemšanas pircējs obligāto svaigpiena paraugu uz akreditēto laboratoriju nosūta atkārtoti.

53. Datu centrs piešķir autorizētu pieeju datubāzei:

53.1. ražotājam (pieejama informācija par savu ganāmpulku);

53.2. pircējam (pieejama informācija par ražotājiem, no kuriem tas pērk svaigpienu);

53.3. dienestam (pieejama informācija par visiem ražotājiem);

53.4. Ciltsdarba valsts inspekcijai (pieejama informācija par visiem ražotājiem).

VIII. Svaigpiena un piena produktu imports

54. Importējot svaigpienu un piena produktus no ārpuskopienas valstīm, veterināro kontroli veic atbilstoši kārtībai, kas noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 6.panta 3.punkta “a” apakšpunktā un normatīvajos aktos par veterinārās kontroles kārtību, ievedot Latvijā dzīvnieku izcelsmes produktus no trešajām valstīm.

55. Importējot svaigpienu un piena produktus no ārpuskopienas valstīm, sūtījumam pievieno veterināro (veselības) sertifikātu atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas Nr.853/2004 6.panta 3.punkta “b” apakš­punktam un normatīvo aktu prasībām par dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu apriti un kārtību, kādā izsniedz veterināros (veselības) sertifikātus.

IX. Noslēguma jautājumi

56. Ražotājs, kurš ir iesaistīts svaigpiena apritē līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, svaigpiena realizāciju turpina un atļauju saņem pēc tam, kad dienests veicis šo noteikumu 13.punktā minēto apsekošanu.

57. Šo noteikumu 27.punkta prasības pircējam jāievieš gada laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Ministru prezidents I.Godmanis

Zemkopības ministrs M.Roze

 

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 24.maiju.


 

Pielikums

Ministru kabineta

2008.gada  20.maija noteikumiem Nr.358

Piena realizācijas atļaujas paraugs

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!