• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs: Par kodoldegvielas izvešanu no Salaspils kodolreaktora. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs: Par kodoldegvielas izvešanu no Salaspils kodolreaktora

 

16.maijā Vides ministrijā notika preses īssaiets par lietotās kodoldegvielas no Salaspils kodolreaktora sekmīgu izvešanu uz Krievijas Federāciju. Vides ministrs Raimonds Vējonis informēja, ka šonedēļ no Salaspils kodolreaktora uz Krievijas Federāciju tika izvesti vairāk nekā 14 kilogrami augsti bagāta urāna lietotās kodoldegvielas veidā. Pašlaik šī krava sekmīgi ir nonākusi Krievijas Federācijas kodoldegvielas pārstrādes rūpnīcā Čeļabinskas apgabalā.

R.Vējonis uzsvēra šā notikuma nozīmību, norādot, ka pašlaik Latvija ir no lietotās kodoldegvielas brīva valsts. Tāpat viņš norādīja, ka tas ir Latvijas valdības un Vides ministrijas panākums, ka ir izvestas lietotās augsti radioaktīvās kodoldegvielas 77 kasetes, kuru pārstrādes rezultātā radušies radioaktīvie atkritumi satur ilgi dzīvojošus radionuklīdus, kuri tiek atstāti Krievijas Federācijā. Atbilstoši līguma nosacījumiem Krievijas Federācija šo kodoldegvielu var izmantot tikai un vienīgi miera vajadzībām.

Pēc radioaktivitātes apjoma izvestā kodoldegviela ir līdzvērtīga aptuveni piecu radioaktīvo atkritumu glabātavām “Radons”.

Lietotās kodoldegvielas izvešana veikta, sadarbojoties Latvijas, ASV Enerģijas departamenta, Krievijas Federācijas, Starptautiskās atomenerģijas aģentūras un EURATOM speciālistiem.

ASV Enerģijas departaments lietotās kodoldegvielas izvešanas projekta ietvaros sniedza finansiālo palīdzību 6 000 000 ASV dolāru apmērā, kas novirzīts sagatavošanas darbu veikšanai Latvijā un Krievijas Federācijā, kā arī lietotās kodoldegvielas transportēšanai un ievešanai, tās uzglabāšanai un pārstrādei Krievijas Federācijā. Savukārt Latvijas valdība piešķīra 750 000 ASV dolāru lietotās kodoldegvielas pārstrādes rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu atstāšanai Krievijas Federācijā.

Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras direktors Andris Abramenkovs atkārtoti uzsvēra, ka lietotās kodoldegvielas transportēšana laikā piemērotos paaugstinātas drošības un slepenības apstākļus noteica Latvijas, Krievijas Federācijas un starptautisko normatīvo aktu prasības, lietotās kodoldegvielas izvešanas līguma nosacījumi, kā arī nepieciešamība samazināt iespējamo apdraudējumu riskus.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!