• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Ministru kabineta 2007.gada finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175541

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests: Par trauksmes sirēnu 3 minūšu pārbaudi visā Latvijā, 21.maijā

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Ministru kabineta 2007.gada finanšu revīziju

 

Valsts kontrole (VK) pēc finanšu revīzijas par resora – Ministru kabinets (MK) – 2007.gada finanšu pārskatu ir sniegusi atzinumu ar iebildi, jo revīzijā tika konstatēts, ka MK pakalpojumu izdevumos ir iekļauti darījumi, kas pēc savas būtības ir ilgtermiņa ieguldījumi nomātajos pamatlīdzekļos par kopējo summu 156 423 lati, kā rezultātā finanšu pārskata daļas “Ilgtermiņa ieguldījumi” un “Izdevumi” nesniedz patiesu priekšstatu.

Revīzijā tika konstatēts, ka Valsts kancelejas izveidotā atalgojuma aprēķināšanas sistēma nenodrošina iespēju atklāt nepilnības attiecībā uz atalgojuma aprēķinu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Valsts kancelejas izveidotā darbinieku atalgojuma sistēma – darbiniekiem tiek izmaksātas prēmijas no budžeta apakšprogrammu līdzekļiem, kurās viņiem nav uzticēti darba pienākumi, – nav caurskatāma, kā arī pastāv risks, ka budžeta līdzekļi netiek izmantoti tiem paredzēto mērķu sasniegšanai.

Revīzijas laikā, izlases veidā veicot atalgojumu izdevumu pārbaudi, tika konstatēts, ka Valsts civildienesta pārvalde (VCP) divām personām, ar kurām noslēgti uzņēmuma līgumi, 2007.gada decembrī ir piešķīrusi dāvanu kartes 120 latu apmērā katram.

MK iestāžu vadītāju gada mēnešalga 2007.gadā veidoja no 61% līdz 70% no to kopējā atalgojuma gadā, pārējo atalgojuma daļu veidoja piemaksas un prēmijas.

MK iestādēs 2007.gadā atalgojumu izdevumiem izlietoti 4 614 460 lati, kas ir 64% no kopējiem resora izdevumiem, tai skaitā prēmijām un naudas balvām izlietoti 550 162 lati jeb 12% no atalgojumu izdevumiem.

Valsts kancelejā, slēdzot vadības līgumus, nebija skaidri definēti veicamie uzdevumi, kā arī nav nodrošinātas iekšējās kontroles procedūras pār vadības līgumu slēgšanu un izpildes uzraudzību, tāpat arī netiek nodrošināta pietiekama iekšējā kontrole pār vadības un uzņēmuma līgumu slēgšanu un atlīdzības izmaksāšanu. Piemēram, vienā gadījumā personai, kas nav Valsts kancelejas darbinieks, pamatojoties uz Valsts kancelejas amatpersonas rīkojumu, izmaksāta atlīdzība par padarīto darbu 540 lati bez darba tiesisko attiecību pamatojoša dokumenta un attiecīga darba pieņemšanas un nodošanas akta.

Revīzijas laikā veicot pārbaudi, vai Valsts kancelejas organizētie publiskie iepirkumi veikti atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, tika konstatēts, ka, iegādājoties preces un pakalpojumus par kopējo summu 8576 lati (bez PVN), Valsts kanceleja nav ievērojusi normatīvo aktu prasības, kas nosaka, kā organizējami iepirkumi, kuru paredzamā līgumcena ir lielāka par 1000, bet mazāka par 10 000 latu.

Veicot Valsts kancelejas reprezentācijas izdevumu analīzi atsevišķos pārskata gada mēnešos, tika konstatēts, ka tajos uzrādīti izdevumi Jaunā gada pasākumam (muzikālie priekšnesumi, ēdināšana) par kopējo summu 8371 lats un sporta spēļu dalībnieku izmitināšanai par summu 2625 lati.

Tā kā VK neguva pārliecību, ka visos gadījumos uz reprezentācijas izdevumiem attiecinātie izdevumi ir veikti atbilstoši ar iestādes darbības nodrošināšanu saistīto pakalpojumu mērķim un jēgai, pastāv risks, ka nav ievērotas likuma “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” prasības un valsts budžeta līdzekļi izlietoti neefektīvi un neekonomiski.

Revīzijā tika konstatēts, ka MK iestāžu mobilo telefonu sakaru pakalpojumu izmantošanas kontrole ir nepilnīga, kā arī tas, ka vairāku MK iestāžu darbiniekiem 2007.gadā apmaksāti paaugstinātas maksas sakaru pakalpojumi, kas liecina par risku, ka nav ievēroti iekšējo normatīvo aktu nosacījumi un iestādes līdzekļi netiek tērēti paredzētajiem mērķiem. MK iestāžu vadītāju mobilo telefonu limiti svārstās robežās no 35 līdz 160 latiem mēnesī.

Pēc Ministru kabineta 2007.gada finanšu pārskata revīzijas Valsts kontrole ir izstrādājusi 26 ieteikumus, kurus MK apņēmies ieviest līdz 31.decembrim.

Valsts kontroles informācija

 

 

No Valsts kancelejas

Valsts kanceleja ir ņēmusi vērā Valsts kontroles 2008.gada 30.aprīļa “Revīzijas ziņojumu par resora “Ministru kabinets” 2007.gada finanšu pārskata sagatavošanas pareizību” un ir novērsusi Valsts kontroles iebildi par to, ka Ministru kabineta pakalpojumu izdevumos ir iekļauti darījumi, kas pēc būtības ir ilgtermiņa ieguldījumi nomātajos pamatlīdzekļos. Valsts kanceleja iebildumu ir novērsusi paātrināti jau kopš 2008.gada 1.janvāra, izdodot rīkojumu “Par ilgtermiņa ieguldījumu nomātajos pamatlīdzekļos lietderīgās lietošanas laiku Valsts kancelejā”, kurā noteikts, ka turpmāk Valsts kancelejā ilgtermiņa ieguldījumu nomātajos pamatlīdzekļos lietderīgās lietošanas laiks ir pieci gadi, un ņemot grāmatvedības uzskaitē minētos pamatlīdzekļus kā ilgtermiņa ieguldījumu nomātajos pamatlīdzekļos.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!