• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 14. maija lēmums Nr. 55 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.936/08/05/17 Par SIA "Lattelecom" un "Interface Poland Sp.z o.o." apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2008., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/175482

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.176

Par akciju sabiedrības "Valmieras enerģija" koģenerācijas stacijās saražotās siltumenerģijas tarifiem

Vēl šajā numurā

20.05.2008., Nr. 77

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 55

Pieņemts: 14.05.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.55

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 14.maijā (prot. Nr.23, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.936/08/05/17

Par SIA “Lattelecom” un “Interface Poland Sp.z o.o.” apvienošanos

 

Konkurences padome 04.04.2008. saņēma SIA “Lattelecom” (turpmāk – Lattelecom) ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos saistībā ar aktīvu iegūšanu no “Interface Poland Sp.z o.o.” (turpmāk – Interface).

Ziņojums nebija noformēts atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) prasībām, tādēļ Konkurences padome lūdza Lattelecom iesniegt papildus nepieciešamo informāciju. Lattelecom papildu informāciju iesniedza 16.04.2008. (14.04.2008. vēstule Nr.8131-1-1), tādēļ par Ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences padome noteica 2008.gada 16.aprīli un informēja par to Lattelecom.

Lattelecom ir Komercreģistrā ar vienoto reģ. Nr.40003052786 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese: Dzirnavu iela 105, Rīga.

Interface ir Polijā ar reģ. Nr.277621196 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, juridiskā adrese: ul. Mazurska 12/7 41-503, Chorzow.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Atbilstoši Ziņojumā norādītajam 51% Lattelecom kapitāla daļas pieder Latvijas Republikai, kuru pārstāv VAS “Privatizācijas aģentūra”, un 49% Dānijas komercsabiedrībai “TILTS Communications AS”. Lattelecom realizē izšķirošu ietekmi vairākās Latvijas komercsabiedrībās – SIA “Lattelekom Sakaru sistēmas”, SIA “Lattelecom BPO”, SIA “Citrus Solutions”, SIA “Lattelecom Technology”, SIA “Baltijas datoru akadēmija” un AS “Pirmais slēgtais pensiju fonds”. Lattelecom pieder 23% SIA “Latvijas Mobilais Telefons” kapitāla daļas. Lattelecom galvenie darbības veidi ir balss telefonija un datu pārraide, sistēmu integrācijas un infrastruktūras risinājumi, sistēmu uzturēšana un vadība. Lattelecom pieder lietošanas tiesības uz Latvijā reģistrētiem domēnu vārdiem “apollo.lv” un “1188.lv”, kā arī minēto domēnu interneta portāli.

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto 100% Interface kapitāla daļas pieder divām fiziskām personām. Interface darbības veidi ir programmēšana, datu pārstrāde, datu bāzu un citu informācijas tehnoloģiju produktu izveide, teleinformātika un reklāmas risinājumi. Interface pieder lietošanas tiesības uz Latvijā reģistrētiem domēnu vārdiem: “blogi.lv”, “blogs.lv”, “saimniece.lv”, kā arī minēto domēnu interneta portāli.

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, Lattelecom iegūstot īpašumā Interface aktīvus, kas ietver domēnu vārdus “blogi.lv”, “blogs.lv”, “saimniece.lv” un minēto domēnu interneta portālu programmatūru un datu kopumu. Lattelecom un Interface ir parakstījušas pirkuma līgumu par iepriekš minēto aktīvu pirkšanu – pārdošanu, kurš atbilstoši līgumā noteiktajam stāsies spēkā pēc atļaujas saņemšanas no Konkurences padomes.

Tāds stāvoklis, kad viens tirgus dalībnieks iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka aktīvus, ir vērtējams kā tirgus dalībnieku apvienošanās Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu”.

Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai Lattelecom kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu Nr.897 9.punktu, pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikto kritēriju, līdz ar to Lattelecom un Interface apvienošanās ir paziņojama Konkurences padomei.

4. Konkrētie tirgi

Konkrētais tirgus Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu. Atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 5.punktam konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās rezultātā tiks ietekmēts informatīvo un izklaides interneta portālu sniegto pakalpojumu tirgus, kurā darbojas abi apvienošanās dalībnieki. Atbilstoši interneta portālos norādītajai informācijai Lattelecom portālā http://www.apollo.lv tā lietotājiem ir iespēja reģistrēt e-pastu, veidot foto galerijas, lasīt ziņas, piedalīties dažādos forumos u.c., savukārt portālā http://www.1188.lv iegūt dažādas uzziņas u.c. informāciju. Minētie portāli satur saites uz citiem interneta portāliem. Portālā http://www.blogi.lv un http://www.blogs.lv (abas interneta adreses attiecas uz vienu interneta portālu) tā lietotājiem ir iespēja veidot “blogus”1, savukārt portālā http://www.saimniece.lv pieejami dažādi informatīvi materiāli. Iepriekš minētie portāli pamatā sniedz atšķirīgus pakalpojumus, tomēr tos vieno to informatīvais un izklaides raksturs. Ievērojot minēto un šī lēmuma 5.punktā secināto, Konkurences padome šajā lietā neizdala atsevišķus pakalpojumus kā konkrētās preces tirgus, bet izvērtē informatīvo un izklaides interneta portālu pakalpojumu tirgu kopumā.

Iepriekš minētie interneta portāli sniedz informāciju latviešu valodā, līdz ar to jāsecina, ka to lietotāji pamatā ir Latvijas iedzīvotāji un informatīvo un izklaides portālu pakalpojumu sniedzēji – Latvijas komersanti, tādējādi Konkurences padome secina, ka informatīvo un izklaides portālu pakalpojumu tirgus ģeogrāfiski aptver Latvijas Republikas teritoriju, un par vienu no apvienošanās rezultātā ietekmētajiem tirgiem nosaka – informatīvo un izklaides interneta portālu pakalpojumu tirgu Latvijas Republikā.

Atbilstoši ziņojumā norādītajam gan Lattelecom, gan Interface piedāvā reklāmdevējiem reklāmas izvietošanas pakalpojumus iepriekš minētajos portālos, tādējādi reklāmas izvietošanas pakalpojums izdalāms kā atsevišķs konkrētās preces tirgus. (*) Konkurences padome secina, ka galvenais noteikums šādai saimnieciskai darbībai (informatīvo un izklaides interneta portālu darbībai) ir lietotāju skaita pieaugums, kas nodrošina interesi par portāliem no reklāmdevēju puses, tādējādi informatīvo un izklaides pakalpojumu un reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgi ir savstarpēji saistīti. Ievērojot iepriekš minēto un Konkurences padomes 20.12.2006. lēmuma Nr.1462 1.punktā secināto, Konkurences padome par otru apvienošanās rezultātā ietekmēto konkrēto tirgu nosaka – reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgu interneta portālos Latvijas Republikā.

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

(*)

Kā jau iepriekš lēmumā secināts, informatīvo un izklaides interneta portālu uzturētāju mērķis ir nodrošināt lietotāju skaita pieaugumu, kas savukārt nodrošina interesi par portāliem no reklāmdevēju puses, tādējādi informatīvo un izklaides pakalpojumu un reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgi ir savstarpēji saistīti. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto Lattelecom portālu http://www.apollo.lv un http://www.1188.lv tirgus daļa reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgū 2007.gadā bija zemāka nekā 10% (t.i.(*)), bet Interface tirgus daļa zemāka nekā 1% (t.i.(*)) no kopējā Latvijas interneta reklāmas tirgus. Saskaņā ar Ziņojumam pievienoto informāciju Latvijas informatīvo un izklaides interneta portālu pakalpojumu tirgū darbojas tādi populāri interneta portāli kā http://www.inbox.lv, http://www.delfi.lv, http://www.draugiem.lv, http://www.one.lv, http://www.face.lv u.c., turklāt arī jauniem tirgus dalībniekiem pastāv plašas iespējas uzsākt darbību konkrētajos tirgos, jo nepastāv būtiskas ieiešanas barjeras.

Izvērtējot Lattelecom tirgus daļas iespējamo pieaugumu reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgū, konkurences situāciju un ieiešanas barjeras konkrētajos tirgos, Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā Lattelecom neveidosies dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence informatīvo un izklaides interneta portālu pakalpojumu un reklāmas izvietošanas pakalpojumu tirgū interneta portālos Latvijas Republikā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA “Lattelecom” un “Interface Poland Sp.z o.o.” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Lattelecom” iegūstot “Interface Poland Sp.z o.o.” aktīvus – domēnu vārdus “blogi.lv”, “blogs.lv”, “saimniece.lv” un minēto domēnu interneta portālu programmatūru un datu kopumu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Blogs ir interneta mājaslapa, kuru ir izveidojis tās autors (viens vai vairāki) un tā pievēršas konkrētiem tematiem. Blogs visbiežāk ir ziņu vai rakstu klāsts, kuri tiek rādīti hronoloģiskā sistēmā, sākot ar visjaunāko rakstu un beidzot ar vissenāko. Tām var būt dienasgrāmatas raksturs, tie var būt “domu graudi”, plašas pārdomas par doto tēmu, vai pat bilžu galerija; http://www.blogi.lv

2 Lieta Nr. 970/06/06/8 “Par Konkurences likuma 13. panta ģenerālklauzulas iespējamo pārkāpumu SIA “Izdevniecības LAMA Grupa” darbībās”, http://www.kp.gov.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. S.Ābrama

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!