• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Savienības iestāžu dokumentu pieejamību sabiedrībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2008., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174868

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par konferenci "Risinājumi jaunām sociālajām parādībām"

Vēl šajā numurā

07.05.2008., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija:
Par Eiropas Savienības iestāžu dokumentu pieejamību sabiedrībai

 

Eiropas Komisija 30.aprīlī pieņēma grozījumus noteikumos par Eiropas Savienības iestāžu dokumentu pieejamību sabiedrībai. Grozījumi vēlreiz apliecina Komisijas apņemšanos ievērot pārredzamības principu, atjaunina noteikumus atbilstoši jaunākajai tiesu praksei, un to mērķis ir ļaut iestādēm efektīvāk atsaukties uz pilsoņu vajadzībām.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Jau šīs Komisijas darbības sākumā uzsvēru nepieciešamību uzlabot mūsu darba pārredzamību. Noteikumi par dokumentu pieejamību darbojas labi. Šie grozījumi ir mēģinājums reaģēt uz tiesas prakses attīstības tendencēm un uzlabot dokumentu pieejamību Eiropas pilsoņiem.

Priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kura ir atbildīga par iestāžu attiecībām un saziņas stratēģiju, teica: “Mūsu mērķis ir sekmēt pārredzamību, uzlabot pieejamību un sasniegt pēc iespējas plašāku sabiedrību, kā arī veicināt izpratni. Pilsoņu tiesības visu zināt ir katras demokrātiskas sistēmas būtisks nosacījums. Dokumentu pieejamība ir svarīgs demokrātijas instruments, kuru mēs tagad vēlamies uzlabot.”

Komisijas priekšlikums ar jaunu konsolidētu tekstu vairāk uzsver aktīvu informācijas izplatīšanu, un tas saskaņo regulu ar Orhūsas konvencijas noteikumiem par vides informācijas pieejamību.Priekšlikumā ir arī precizēta “dokumenta” definīcija, piemēram, ietverot elektronisko datubāzu saturu, ja to var izdrukāt vai ja tas ir elektronisks dokuments.

Priekšlikuma tekstā arī precīzāk noteikta tādu dokumentu aizsardzība, kuri ir saistīti ar notiekošām izmeklēšanām. Tādējādi tiks uzlabota juridiskā skaidrība un netiks ierobežots pilsoņiem pieejamo dokumentu apjoms.

Komisija arī ierosina uzlabot šādas informācijas pieejamību: amatpersonu vārdi un amati, dalībvalstu dokumenti un iestāžu rakstiski iesniegumi tiesām. Šie grozījumi atbilst jaunākajai Eiropas tiesu praksei.

Saskaņā ar Līgumu Eiropas Savienības pilsoņiem un iedzīvotājiem ir tiesības piekļūt Eiropas Parlamenta, Padomes un Komisijas dokumentiem. Principi, kas reglamentē šīs tiesības piekļūt dokumentiem, ir noteikti Regulā (EK) Nr.1049/2001, ko piemēro kopš 2001.gada 3.decembra.

Kad Komisija 2005.gada novembrī sāka Eiropas pārredzamības iniciatīvu, kuras mērķis ir uzlabot pārredzamību, tā pieņēma arī lēmumu pārskatīt šo regulu.

Vispirms Komisija publicēja Zaļo grāmatu un 2007.gada pavasarī rīkoja plašu sabiedrisko apspriešanu.

Uzlabojumi, ko Komisija tagad ierosina, ir balstīti uz šīs apspriešanas rezultātiem un Eiropas Parlamenta ieteikumiem, kā arī uz Eiropas tiesu praksi.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!