• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrijas 2008. gada 25. aprīļa informācija Nr. 41/450-3470 "Par Antidopinga konvencijas pielikuma labojumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2008., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174857

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.302

Par Trešo papildinājumu IV Saprašanās memorandam starp Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju, Beļģijas Karalistes nacionālās aizsardzības ministru, Kanādas Nacionālās aizsardzības ministriju, Dānijas Aizsardzības ministriju, Francijas Republikas aizsardzības ministru, Vācijas...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

07.05.2008., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ārlietu ministrija

Veids: informācija

Numurs: 41/450-3470

Pieņemts: 25.04.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.41/450-3470

Rīgā 2008.gada 25.aprīlī

Par Antidopinga konvencijas pielikuma labojumiem

 

Ārlietu ministrija nosūta publicēšanai 1989.gada 16.novembra Antidopinga konvencijas pielikuma 2007.gada 12.novembra labojumus.

Minētie labojumi stājās spēkā 2008.gada 1.janvārī.

Konvencijas teksts angļu valodā un tā tulkojums latviešu valodā publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” 1997.gada 3.janvārī, Nr.1/2 (716/717).

Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore I.Mangule

 

01.JPG (130176 bytes)

02.JPG (328452 bytes)

03.JPG (263842 bytes)

04.JPG (154351 bytes)

 

PASAULES ANTIDOPINGA KODEKSS

2008.GADA DOPINGA SARAKSTS

STARPTAUTISKAIS STANDARTS

 

Tulkojumu pretrunu gadījumā noteicošais ir teksts angļu valodā

Spēkā no 2008.gada 1.janvāra

Jebkuras zāļu vielas lietošana atļauta tikai pēc medicīniski apstiprinātām indikācijām

 

VIELAS UN METODES,  KAS AIZLIEGTAS VIENMĒR
(SACENSĪBĀS UN ĀRPUS TĀM)

AIZLIEGTĀS VIELAS

S1. ANABOLISKIE LĪDZEKĻI

Anaboliskie līdzekļi ir aizliegti.

 

1. Anaboliskie androgēnie steroīdi (AAS)

a. Eksogēnie* AAS, tajā skaitā:

1-androstendiol (5α-androst-1-ene-3β,17β-diol ); 1-androstendione (5α-androst-1-ene-3,17-dione); bolandiol (19-norandrostenediol); bolasterone; boldenone; boldione (androsta-1,4-diene-3,17-dione); calusterone; clostebol; danazol (17α-ethynyl-17β-hydroxyandrost-4-eno[2,3-d]isoxazole); dehydrochlormethyltestosterone (4-chloro-17β-hydroxy-17α-methylandrosta-1,4-dien-3-one); desoxymethyltestosterone (17α-methyl-5α-androst-2-en-17β-ol); drostanolone; ethylestrenol (19-nor-17α-pregn-4-en-17-ol); fluoxymesterone; formebolone; furazabol (17β-hydroxy-17α-methyl-5α-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinone; 4-hydroxytestosterone (4,17β-dihydroxyandrost-4-en-3-one); mestanolone; mesterolone; metenolone; methandienone (17β-hydroxy-17α-methyl­androsta-1,4-dien-3-one); methandriol; methasterone (2α, 17α-dimethyl-5α-androstane-3-one-17β-ol); methyldienolone (17β-hydroxy-17α-methylestra-4,9-dien-3-one); methyl-1-testosterone (17β-hydroxy-17α-methyl-5α-androst-1-en-3-one); methylnortestosterone (17β-hydroxy-17α-methylestr-4-en-3-one); methyltrienolone (17β-hydroxy-17α-methylestra-4,9,11-trien-3-one); methyltestosterone; mibolerone; nandrolone; 19-norandrostenedione (estr-4-ene-3,17-dione); norboletone; norclostebol; norethandrolone; oxabolone; oxandrolone; oxymesterone; oxymetholone; prostanozol ([3,2-c]pyrazole-5α-etioallocholane-17β-tetrahydropyranol); quinbolone; stanozolol; stenbolone; 1-testosterone (17β-hydroxy-5α-androst-1-en-3-one); tetrahydrogestrinone (18a-homo-pregna-4,9,11-trien-17β-ol-3-one); trenbolone un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību.

b. Endogēnie** AAS, tajā skaitā:

androstenediol (androst-5-ene-3β,17β-diol); androstenedione (androst-4-ene-3,17-dione); dihydrotestosterone (17β-hydroxy-5α-androstan-3-one); prasterone (dehydroepiandrosterone, DHEA); testosterone un šādi metabolīti un izomēri:

5α-androstane-3α,17α-diol; 5α-androstane-3α,17β-diol; 5α-androstane-3β,17α-diol; 5α-androstane-3β,17β-diol; androst-4-ene-3α,17α-diol; androst-4-ene-3α,17β-diol; androst-4-ene-3β,17α-diol; androst-5-ene-3α,17α-diol; androst-5-ene-3α,17β-diol; androst-5-ene-3β,17α-diol; 4-androstenediol (androst-4-ene-3β,17β-diol); 5-androstenedione (androst-5-ene-3,17-dione); epi-dihydrotestosterone; 3α-hydroxy-5α-androstan-17-one; 3β-hydroxy-5α-androstan-17-one; 19-norandrosterone; 19-noretiocholanolone.

Par dopinga vielas atrašanos paraugā un par nelabvēlīgu analītisko atradni uzskata gadījumus, ja anabolisko androgēno steroīdu organisms var izstrādāt dabiskā veidā un šīs dopinga vielas vai tās metabolīta, vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs sportista paraugā atšķiras no koncentrācijas, kādu normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu. Ja sportists pierāda, ka dopinga vielas vai tās metabolītu, vai marķieru koncentrācija vai citi rādītāji paraugā ir fizioloģiska parādība vai patoloģijas sekas, uzskata, ka paraugā dopinga vielas nav atrastas.

Ja, pamatojoties uz ticamu analītisko metožu (piemēram, IRMS) rezultātiem, laboratorija var pierādīt, ka dopinga viela ir eksogēnas izcelsmes, tad par dopinga vielas atrašanos paraugā uzskata visas atradnes jebkurā koncentrācijā un laboratorija ziņo par dopinga vielas atrašanu paraugā. Šādā gadījumā nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja koncentrācija neatšķiras no koncentrācijas, kādu normāli konstatē cilvēka organismā, un izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, bet ir nopietni norādījumi, piemēram, endogeno steroīdu profila salīdzināšana, par iespējamu dopinga vielas lietošanu, vai ja laboratorija ziņo, ka testosterona (T) un epitestosterona (E) attiecība sportista urīnā ir lielāka nekā četri pret viens (4:1), un jebkuras izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, atbildīgajai antidopinga organizācijai jāveic papildu izmeklēšana, izvērtējot iepriekšējo pārbaužu rezultātus vai izdarot turpmākas pārbaudes.

Ja šāda papildu izmeklēšana ir nepieciešama, laboratorija ziņos, ka analīzes rezultāts ir netipisks, nevis nelabvēlīgs.

Ja laboratorija ziņo, ka izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti norāda vielas eksogēnu izcelsmi, papildu izmeklējumi nav nepieciešami un uzskata, ka paraugā ir dopinga vielas.

Ja ticama papildu analītiskā metode (piemēram, IRMS) nav izmantota un nav pieejami vismaz triju iepriekšējo pārbaužu rezultāti, atbildīgā antidopinga organizācija izveido sportista longitudinālo profilu, veicot trīs pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma triju mēnešu laikā. Laboratorijas analīzes rezultātu, kas izraisījis šāda longitudinālā profila izveidošanas nepieciešamību, apzīmē kā netipisku. Ja sportista longitudinālais profils minētajās pārbaudēs neatbilst fizioloģiskajai normai, paziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni.

Īpaši retos gadījumos endogēnas izcelsmes boldenone var tikt regulāri atrasts urīnā ļoti nelielā koncentrācijā (nanogrami mililitrā (ng/ml)). Ja laboratorija ziņo par boldenone šādā zemā koncentrācijā un jebkuras izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, var veikt papildu izmeklēšanu, veicot turpmākas pārbaudes.

19-norandrostenona gadījumā, laboratorijas ziņojums par nelabvēlīgu analītisko atradni uzskatāms par zinātnisku un pamatotu pierādījumu dopinga vielas eksogēnai izcelsmei. Šādos gadījumos nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja sportists atsakās piedalīties izmeklējumos, tad uzskata, ka paraugā atrodas dopinga viela.

 

2. Citi anaboliski līdzekļi, tajā skaitā:

Clenbuterol, selektīvie androgēnu receptoru modulatori (SARMs), tibolone, zeranol, zilpaterol.

Šajā punktā lietoto terminu skaidrojums:

* eksogēns – viela, kuru organisms nevar izstrādāt dabiskā veidā.

** endogēns – viela, kuru organisms var izstrādāt dabiskā veidā.

 

S.2 HORMONI UN LĪDZĪGAS VIELAS

Šādas vielas un to atbrīvotājfaktori, ir aizliegti:

1. Eritropoetīns (EPO);

2. Augšanas hormons (hGH), insulīnam līdzīgais augšanas faktors (piem., IGF-1), mehāniskie augšanas faktori (MGFs);

3. Gonadotropīni (piemēram, LH; hCG), aizliegti tikai vīriešiem;

4. Insulīni;

5. Kortikotropīni.

Un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai bioloģisko iedarbību.

Ja aizliegtās vielas vai tās metabolīta vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs sportista paraugā atšķiras no koncentrācijas, kuru normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu un sportists nevar pierādīt, ka šī koncentrācija ir fizioloģiska parādība vai patoloģijas sekas, tiek uzskatīts, ka paraugā atrastas aizliegtas vielas.

Ja laboratorija, izmantojot ticamu analītisku metodi, ziņo, ka aizliegtā viela ir eksogēnas izcelsmes, tiek uzskatīts, ka paraugs satur aizliegtu vielu un tiek ziņots par nelabvēlīgu analītisko atradni.

 

S3. BETA-2 AGONISTI

Visi beta-2 agonisti, tajā skaitā to D- un L- izomēri, ir aizliegti.

Izņēmums ir formoterola, salbutamola, salmeterola un terbutalīna lietošana inhalācijās, un tam ir nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja saīsinātā formā.

Gadījumā, ja par sportista paraugu, kuram izsniegta terapeitiskās lietošanas atļauja, laboratorija ziņo par salbutamola (brīvais un glikuronizētais) koncen­trāciju urīnā virs 1000 ng/ml (nanogramiem mililitrā), tas tiks uzskatīts par nelabvēlīgu analītisko atradni, ja vien sportists nespēs pierādīt, ka šāda atradne ir sekas salbutamola lietošanai inhalācijās ārstēšanās nolūkos.

 

S4. HORMONU ANTAGONISTI UN MODULATORI

Šādas grupas ir aizliegtas:

1. Aromatāzes inhibitori, tajā skaitā anastrozole; letrozole; aminogluthetimide; exemestane; formestane; testolactone.

2. Selektīvi estrogēnu receptoru modulatori (SERMs), tajā skaitā raloxifene; tamoxifen; toremifene.

3. Citi antiestrogēni savienojumi, tajā skaitā clomiphene; cyclofenil; fulvestrant.

4. Aģenti, kas modificē miostatīna funkcijas, tajā skaitā miostatīna inhibitori.

 

S5. DIURĒTISKI LĪDZEKĻI UN CITI MASKĒJOŠI LĪDZEKĻI

Maskējošie līdzekļi ir šādi:

Diurētiskie līdzekļi*; epitestosterone; probenecid; alfa-reduktāzes inhibitori (piem., finasteride, dutasteride); plazmas aizvietotāji (piem., albumīns, dekstrāns, hidroksietilciete) un citi līdzekļi ar līdzīgu bioloģisko efektu.

Diurētiskie līdzekļi:

acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlortalidone, etakrīnskābe, furosemide, indapamide, metolazone, spironolactone, tiazīdi (piem., bendroflumethi­azide, chlorothiazide, hydrochlorothiazide), triamterene un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību (izņemot drosperidone, kas nav aizliegts).

* Terapeitiskās lietošanas atļauja zaudē spēku, ja sportista urīns satur diurētisku līdzekli kopā ar citu aizliegtu vielu, kura ir augstākās atļautās koncentrācijas robežās vai nedaudz zem tās.

 

 

AIZLIEGTĀS METODES

M1. SKĀBEKĻA TRANSPORTĒŠANAS FUNKCIJAS UZLABOŠANA

Aizliegts:

1. Asins dopings, tajā skaitā jebkuras izcelsmes autologu, homologu vai heterologu asins vai eritrocītu produktu ievadīšana.

2. Mākslīga skābekļa piesaistes, trans­portēšanas vai piegādāšanas uzlabošana, tajā skaitā perfluora ķīmisko savienojumu, efaproxiral (RSR13), modificētu hemoglobīna produktu (piem., asins aizstājēji uz hemoglobīna bāzes, mikroinkapsulēti hemoglobīna produkti) lietošana.

 

M2. ĶĪMISKAS UN FIZIKĀLAS MANIPULĀCIJAS

1. Aizliegts ir dopinga kontroles laikā iegūtā parauga bojāšana vai bojāšanas mēģinājums, lai izmainītu parauga derīgumu un integritāti. Par šādu rīcību uzskata katetrizāciju, urīna aizvietošanu un/vai izmainīšanu, kā arī citas manipulācijas.

2. Intravenozas infūzijas ir aizliegtas, izņemot medicīniski pamatotu ārstēšanu akūtos gadījumos, kam nepieciešama terapeitiskā lietošanas atļauja ar atpakaļejošu datumu.

 

M3. GĒNU DOPINGS

Aizliegta ir ārstnieciski nepamatota šūnu, gēnu, gēnu elementu lietošana vai gēnu ekspresijas modulēšana, kas spēj uzlabot sportiskos sasniegumus.

 

 

VIELAS UN METODES, KURAS AIZLIEGTS LIETOT SACENSĪBĀS

Papildus iepriekšminētajām S1-S5 vielu grupām un M1-M3 metožu grupām sacensībās aizliegtas šādas grupas:

 

 

AIZLIEGTĀS VIELAS

S6. STIMULATORI

Visi stimulatori (ieskaitot attiecīgi to (D- un L- ) optiskos izomērus) ir aizliegti, izņemot imidazola derivātus lokālai lietošanai un tos stimulatorus, kas iekļauti 2008.gada monitoringa programmā.*

Iekļautie stimulatori:

Adrafinil, adrenaline**, amfepramone, amiphenazole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, benzylpiperazine, bromantan, cathine***, clobenzorex, cocaine, cropropamide, crotetamide, cyclazodone, dimethylamphetamine, ephedrine****, etamivan, etilamphetamine, etilefrine, famprofazone, fenbutrazate, fencamfamin, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, mefenorex, mephentermine, mesocarb, methamphetamine (D-), methylenedioxyamphetamine, methylenedioxymethamphetamine, p-methylamphetamine, methylephedrine****, methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenefrine, norfenfluramine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, parahydroxyamphetamine, pemoline, pentetrazol, phendimetrazine, phenmetrazine, phenpromethamine, phentermine, 4-phenylpiracetam(carphedon), prolintane, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, strychnine, tuaminoheptane un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi un līdzīgu bioloģisko iedarbību.

* vielas, kas iekļautas 2008.gada Monitoringa programmā (bupropion, caffeine, phenylephrine, phenylpropanolamine, pipradol, pseudoephedrine, synephrine), netiek uzskatītas par aizliegtām vielām.

** adrenaline izmantošana ar vietējās anestēzijas līdzekļiem vai vietējai lietošanai (piem., degunā, acīs) nav aizliegta.

***cathine lietošana ir aizliegta, ja tā koncentrācija urīnā pārsniedz 5 mikrogramus mililitrā.

**** ephedrine un methylephedrine lietošana ir aizliegta, ja to koncentrācija urīnā pārsniedz 10 mikrogramu mililitrā.

Stimulators, kas nav minēts kā piemērs šajā nodaļā, uzskatāms par īpašu vielu tikai gadījumos, ja sportists spēj pierādīt, ka šī viela var izraisīt netīšu antidopinga noteikumu pārkāpumu, jo tā ir plaši pieejama medicīnisku produktu sastāvā, vai tā nav uzskatāma par sekmīgi izmantojamu dopinga līdzekli.

 

S7. NARKOTIKAS

Šādas narkotikas ir aizliegtas:

buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (heroin), fentanyl un tā atvasinājumi, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine.

S8. KANABINOĪDI

Kanabinoīdi (piem., hašišs, marihuāna) ir aizliegti.

S9. GLIKOKORTIKOSTEROĪDI

Visu glikokortikosteroīdu lietošana ir aizliegta, ja tos lieto orāli, rektāli, intravenozās vai intramuskulārās injekcijās. Šādai lietošanai nepieciešama terapeitiskās lietošanas izņēmuma atļauja.

Visu citu ievadīšanas veidu izmantošanai (intaarticulāras, periartikulāras, peritendinozas, epidurālas un intradermālas injekcijas, kā arī inhalācijas) nepieciešama terapeitiskās lietošanas izņēmuma atļauja saīsinātā formā.

Vietējas lietošanas medikamenti nav aizliegti un nav nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja, ja tos lieto dermatoloģisku (ieskaitot jonoforēzi un fonoforēzi), ausu, deguna, acu, mutes dobuma gļotādu un smaganu, un perianālu slimību gadījumos.

 

 

VIELAS, KAS AIZLIEGTAS ATSEVIŠĶOS SPORTA VEIDOS

P1. ALKOHOLS

Alkohols (etanols) ir aizliegts tikai sacensībās šādos sporta veidos. Noteikšanai izmanto izelpojamā gaisa un/vai asins analīzi. Katras sporta federācijas noteiktā aizliegtā koncentrācija( koncentrācija asinīs) norādīta iekavās.

Aviosports (FAI)

(0.20 g/L)

Loka šaušana (FITA, IPC)

(0.10 g/L)

Autosports (FIA)

(0.10 g/L)

Boulings (CMSB, IPC boulings)

(0.10 g/L)

Karatē (WKF)

(0.10 g/L)

Modernā pieccīņa (UIPM) disciplīnās, kas saistītas ar šaušanu

(0.10 g/L)

Motosports (FIM)

(0.10 g/L)

Ūdensmotosports (UIM)

(0.30 g/L)

 

P2. BETA-BLOKATORI

Beta-blokatoru lietošana ir aizliegta tikai sacensībās šādos sporta veidos, ja nav pieņemti citi noteikumi.

Aviosports (FAI)

Loka šaušana (FITA, IPC) – aizliegts arī ārpussacensību periodā

Autosports (FIA)

Biljards (WCBS)

Bobslejs (FIBT)

Boulings (CMSB, IPC boulings)

Bridžs (FMB)

Kērlings (WCF)

Vingrošana (FIG)

Motosports (FIM)

Modernā pieccīņa (IUPM) disciplīnās, kas saistītas ar šaušanu

Deviņu ķegļu boulings (FIQ)

Burāšana (ISAF) tikai match race helms

Šaušana (ISSF), IPC – aizliegts arī ārpussacensību periodā

Slēpošana/Snovbords (FIS) lēkšanā ar slēpēm, frīstailā (aerials/halfpipe) un snovbordā (halfpipe/big air)

Cīņa (FILA)

Ūdensmotosports (UIM)

 

Beta-blokatori ir šādi:

acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.

 

 

ĪPAŠĀS VIELAS*

Tālākminētās vielas ir “īpašas vielas”:

• visi beta -2- agonisti, izņemot salbutamolu (brīvo un glikuronizētais) lielāks par 1000ng/ml un klenbuterolu (kas ietverts S1.2.: Citi anaboliskie līdzekļi);

• α-reduktāzes inhibitori, probenecīds;

• cathine, cropropamide, crotetamide, ephedrine, etamivan, famprofazone, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, p-methylamphetamine, methylephedrine, nikethamide, norfenefrine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, phenpromethamine, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, tuaminoheptane, un jebkurš cits stimulators, kas nav minēts S6 nodaļā, bet par kuru sportists pierāda, ka tas atbilst S6 nodaļā noteiktajām prasībām;

• kanabinoīdi;

• visi glikokortikosteroīdi;

• alkohols;

• visi beta blokatori.

* Pasaules Antidopinga kodekss (10.3) nosaka, ka “aizliegtajā sarakstā var tikt iekļautas īpašas vielas, kuras var nejauši izraisīt antidopinga noteikumu pārkāpumu, to vispārējās pieejamības dēļ medicīniskos izstrādājumos vai kuras parasti neuzskata par dopinga līdzekļiem”. Dopinga pārkāpums šādu vielu lietošanas dēļ var tikt sodīts ar samazinātu sankciju, gadījumā, kas minēts kodeksā “...Ja sportists pierāda, ka šādas vielas lietošana nav bijusi ar nolūku uzlabot sportista rādītājus...”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!