• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par iespēju pieteikties uz platībmaksājumiem elektroniski. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2008., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 28.aprīlī

Vēl šajā numurā

30.04.2008., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par iespēju pieteikties uz platībmaksājumiem elektroniski

 

Tiešo platības maksājumu pretendentiem šogad ir iespēja platību maksājumu iesniegumus aizpildīt un iesniegt elektroniski. Elektroniskā pieteikšanās uz platību maksājumiem 2008.gadā ir pirmais solis Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumu elektroniskās pieteikšanās sistēmas izveidē, kuru plānots attīstīt arī turpmāk.

Platību maksājumu pieteikumu elektroniskā iesniegšana notiek divos posmos. Pretendentam, noslēdzot līgumu, vispirms jāreģistrējas kā Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskās pieteikšanās sistēmas (EPS) lietotājam, lai saņemtu unikālu lietotāja identifikatoru un paroli. Pēc tam pretendents par apsaimniekotajām lauksaimniecībā izmantotajām zemes platībām aizpilda pieteikuma formu un iezīmē laukus elektroniskā kartē.

Lai pieteikšanās kārtība būtu labāk saprotama, LAD mājaslapā ievietota arī videofilma ar skaidrojumu, kas pēc kārtas darāms, aizpildot pieteikumu. Jāpievērš uzmanība tam, ka ievadītā informācija ir noteikti jāsaglabā, kā arī to ir iespējams labot, taču ieteicams to darīt ne vairāk kā vienu reizi dienā.

Papildu platību maksājuma iesniegšanai elektroniski EPS lietotāji var izmantot arī citas iespējas, ko sniedz šī sistēma, – ir iespēja sekot līdzi iesnieguma administrēšanas procesam un izmaiņām iesnieguma datos, iespēja pārbaudīt savu datu aktualitāti, kā arī redzēt no LAD sūtītās vēstules un izlasīt tās. Tāpat var redzēt konta numuru vai numurus, uz kuru tiks pārskaitīta attiecīgā atbalsta naudas summa, sekot pārskaitītajām naudas summām un datumiem, kad attiecīgā naudas summa ir apstiprināta izmaksai, un redzēt pretendenta uzņemtās saistības katrā no saistošajiem atbalsta veidiem. Tāpat ir iespēja redzēt dzīvnieku aktuālo vienību skaitu mazāk labvēlīgajos apvidos (MLA), ko noteicis un iesūtījis Lauksaimniecības datu centrs (LDC), kā arī izmantot citas sistēmas piedāvātās iespējas.

Pretendenti elektronisko pieteikšanās sistēmu var izmantot bez maksas.

Turpmāk, pilnveidojot EPS, fiziskas personas varēs piekļūt sistēmai ne tikai caur LAD pieslēgšanās formām, kurās lietotājam būs jānorāda lietotājvārds, parole un klienta numurs, bet arī izmantot Hansabankas interneta banku “Hanzanet” kā vienu no visplašāk lietotajām elektronisko banku sistēmām. Lai pieslēgtos EPS, izmantojot “Hanzanet”, lietotāja identifikācijai būs jāievada Hansabankas izsniegtais lietotāja numurs, parole un kods no kodu kalkulatora kartes.

Aizpildot Platību maksājumu iesniegumu elektroniski, pretendents var laikus izvairīties no datu neprecizitātes kļūdām, drukas kļūdām un citām neatbilstībām, jo EPS sistēma lietotāju brīdinās par konstatētajām nesakritībām, lai tās varētu labot. Piemēram, EPS prasīs labot bloka numuru, ja bloka numurs nesastāvēs no 10 cipariem, vai brīdinās pretendentu, ka tāds bloka numurs neeksistē.

Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmas izveide finansēta no valsts pamatbudžeta līdzekļiem. Sistēmas izveidei 2007.gadā tika investēti 70 588 lati. Pilnas funkcionalitātes tiešo platības maksājumu elektroniskās pieteikšanās sistēmas darbojas tikai dažās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Austrijā un Zviedrijā.

Sākot 2008.gada sezonu, LAD centrālā struktūrvienība organizē vairākas apmācības par EPS izmantošanu gan Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) konsultantiem, gan LAD reģionālo lauksaimniecības pārvalžu darbiniekiem, gan lielāko pieteikumu iesniedzējiem. Apmācību mērķis ir prezentēt EPS un tās izmantošanas priekšrocības, tādējādi parādot pretendentiem EPS kā lietotājam draudzīgu sistēmu, kas nodrošina iespēju sekot līdzi iesnieguma administrēšanas gaitai, kā arī samazināt vai izslēgt iesnieguma un kartes vai karšu aizpildīšanas laikā pieļauto kļūdu skaitu. Tādējādi EPS kļūs par efektīvu administratīvu mehānismu, jo citu valstu pieredze rāda, ka, atstājot procesu pašplūsmā, elektroniskās pieteikšanās sistēmu pat pēc vairākiem gadiem izmanto 2–5% no kopējā pretendentu skaita.

Paralēli elektroniskajai pieteikumu pieņemšanai Lauku atbalsta dienests joprojām platībmaksājumu pieteikumus pieņem arī papīra formā.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!