• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par informācijas apmaiņu starp Latviju un ASV par nozaudētajām un nozagtajām pasēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2008., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174605

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijā īstenotā totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu

Vēl šajā numurā

29.04.2008., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par informācijas apmaiņu starp Latviju un ASV par nozaudētajām un nozagtajām pasēm

 

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš:

2008.gada 12.martā Rīgā tika parakstīts Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas un Amerikas Savienoto Valstu Tēvzemes drošības departamenta saprašanās memorands par Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmu un ar to saistītiem pastiprinātajiem drošības pasākumiem. Saprašanās memorands, kas apstiprināts ar 2008.gada 11.marta Ministru kabineta noteikumiem Nr.171 “Par Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas un Amerikas Savienoto Valstu Tēvzemes drošības departamenta saprašanās memorandu par Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmu un ar to saistītiem pastiprinātajiem drošības pasākumiem”, ir attiecīgo nozaru ministriju politisks nodoms sadarboties, lai veicinātu ātrāku Latvijas Republikas uzņemšanu Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmā un panāktu vienlīdzīgus ieceļošanas nosacījumus Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu pilsoņiem. Saprašanās memorands paredz pušu nodomu vienoties par tādu pasākumu ieviešanu, ko Amerikas Savienoto Valstu tiesību akti ir izvirzījuši potenciālajām bezvīzu programmas dalībvalstīm, tādējādi paverot iespēju saņemt ātrāku uzaicinājumu pievienoties Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmai. Tajā pašā laikā Saprašanās memorands paredz, ka, vienojoties par ieviešanas nosacījumiem, puses ņems vērā Latvijas Republikas nacionālos normatīvos aktus, kā arī Latvijas saistības pret Eiropas Savienību un attiecīgos Eiropas Kopienas un Eiropas Savienības tiesību aktus.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes Juridiskā dienesta atzinumu jautājums par informācijas apmaiņu par nozaudētām un nozagtām pasēm nav Eiropas Kopienas kompetencē, līdz ar to Eiropas Savienības dalībvalstis ir tiesīgas vienoties par šādu informācijas apmaiņu divpusējā ceļā (Eiropas Savienības Padomes 07.04.2008. dokuments Nr.8088/08 RESTREINT UE).

Saprašanās memoranda B sadaļas “Drošības saistības” 3.punktā ir noteikts, ka Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija kopā ar citām Latvijas Republikas kompetentajām iestādēm, neatkarīgi no informācijas apmaiņas ar Interpola starpniecību, pauž nodomu paziņot datus par nozaudēto un nozagto pasu veidlapām un izdotām pasēm Saprašanās memorandā noteiktā kārtībā. Ņemot vērā, ka Saprašanās memorands ir viens no starptautisko vienošanos veidiem, ar kura palīdzību puses pauž brīvu gribu un apņemšanos sadarboties kādā jomā, tas ir uzskatāms par pietiekamu pamatu, lai Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs būtu tiesīgs sniegt Amerikas Savienoto Valstu kompetentajām iestādēm datus par nozaudētajām un nederīgajām pasēm atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 22.novembra noteikumu Nr.878 “Noteikumi par nederīgo dokumentu reģistru” 30.punktam. Tā kā Saprašanās memorands nerada juridiskas sekas, informāciju nesniedzot, pret Latvijas pusi nevar celt iebildumus par tā izpildi. Vienlaikus Amerikas Savienotās Valstis patur tiesības šādā gadījumā neizpildīt savas apņemšanās.

Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Rīgā savā 2008.gada 4.aprīļa notā Nr.217, atbilstoši Saprašanās memoranda nosacījumiem, ierosināja Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijai nodrošināt Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Latvijas Republikā Konsulārajai nodaļai piekļuvi informācijai nozaudēto un nozagto pasu veidlapām un izdotām pasēm, cik ātri vien iespējams, bet ne vēlāk kā ar 2008.gada 11.aprīli.

2008.gada 8.aprīlī Amerikas Savienoto Valstu vēstniecībai Rīgā tika nosūtīta ar Iekšlietu ministriju saskaņota Ārlietu ministrijas atbildes nota Nr.54/386-2813, kurā tika informēts, ka saskaņā ar Saprašanās memoranda nosacījumiem Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs apņemas nodrošināt Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Konsulārajai nodaļai pieejamību datiem par nozaudētajām un nozagtajām Latvijas Republikas pasu veidlapām un izdotajām pasēm regulāri, katru dienu abpusēji pieņemamā formātā un veidā, cik ātri iespējams, bet ne vēlāk kā ar 2008.gada 11.aprīli.

Tādējādi Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Konsulārā nodaļa ir vienojušās par Saprašanās memoranda B sadaļas “Drošības saistības” 3.punkta piemērošanu.


 

* Ministra informatīvais ziņojums “Par informācijas apmaiņu par nozaudētajām un nozagtajām pasēm starp Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Informācijas centru un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Latvijas Republikā Konsulāro nodaļu” Ministru kabineta 2008.gada 15.aprīļa sēdē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!