• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par ES, Latīņamerikas un Karību valstu sadarbības prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174507

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par orgānu ziedošanu un transplantāciju

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par ES, Latīņamerikas un Karību valstu sadarbības prioritātēm

 

Tuvojoties ES, Latīņamerikas un Karību valstu samitam šā gada 15.–17.maijā Peru galvaspilsētā Limā, Eiropas Parlaments 24.aprīlī pieņēma rezolūciju par prioritātēm, kas Eiropas Savienības pusei jāizvirza šajās augsta līmeņa sarunās. Vienlaikus deputāti dokumentā atkārto pārliecību, ka cīņa pret terorismu jāīsteno, ievērojot cilvēktiesības.

Samita divas galvenās tēmas: nabadzības izskaušana un ilgtspējīga attīstība, kas ietver vides, klimata pārmaiņas un enerģijas jautājumus.

 

Inese Vaidere (Nāciju Eiropas grupa), delegācijas Eiropas un Latīņamerikas Parlamentārajā asamblejā priekšsēdētaja vietniece, debatēs vērsa uzmanību uz sadarbības potenciālu: “Lai gan Eiropas Savienības un Latīņamerikas attiecības raksturojamas kā dinamiskas, mūsu sadarbības potenciāls ne tuvu nav izsmelts. Latīņamerika kopumā ir bagāta ar energoresursiem, tomēr to pieprasījums pieaugs un tam būs nepieciešamas apjomīgas investīcijas. Ir abpusēji izdevīgi, lai dažādās Latīņamerikas valstīs būtu vienlīdzīgas iespējas mūsu investīcijām, arī tajās, kur ir noteikti ierobežojumi. Eiropas Savienībai savukārt jāsniedz palīdzīga roka atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju jomā, jo klimata pārmaiņas ir kopīga problēma.”

Deputāte arī uzsvēra, ka ir būtiski nodot Eiropas demokrātisko pieredzi institūciju stiprināšanā, kā arī atgādināja vienu no sadarbības būtiskākajiem mērķiem – pāreju no donorpolitikas uz līdzvērtīgu partnerību.

 

Nabadzība, nevienlīdzība un atstumtība

Pievēršoties nabadzības jautājumam, deputāti prasa īpašu uzmanību pievērst sociālās nevienlīdzības mazināšanai un to grupu integrācijai, kuras pašlaik ir izstumtas no sabiedrības un kurām trūkst iespēju – tas visvairāk skar pamatiedzīvotājus. Limas darba kārtībā ieteikts iekļaut tādus jautājumus kā sadarbība apmācības, izglītības un tehnoloģiju jomā, nodokļu sistēmas reforma, abu reģionu solidaritātes fonda izveide. Deputāti arī mudina sākt dialogu par migrāciju, lai izstrādātu šajā jomā sadarbības formulas.

 

Ilgtspējīga attītīstība

Parlaments aicina “ES un Latīņamerikas valstu politiskajā darba kārtībā piešķirt prioritāti sadarbībai klimata pārmaiņu jomā un globālās sasilšanas novēršanas politikā”. Tas rosina kopīgi strādāt pie tā, lai Kioto protokolam pievienotos visas valstis, ir ievērojams emisiju līmenis.

 

Cīņa pret terorismu

Eiropas Parlaments atkārto pārliecību: “Cīņa pret terorismu ir jāīsteno, visstingrākajā veidā ievērojot cilvēktiesības, pilsoniskās brīvības un tiesiskumu.” Tas pieprasa “tūlīt un bez nosacījumiem atbrīvot visas nolaupītās personas Kolumbijā un pašus pirmos – saslimušos”. Parlaments uzsver: minētā atbrīvošana jāveic, pieņemot vienpusēju Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku vai jebkuras citas par nolaupīšanu atbildīgas organizācijas lēmumu. Ja tādu nepieņem, atbrīvošana jāveic kā vienošanās par steidzamu humanitāru apmaiņu.

Vienlaikus deputāti rezolūcijā pievēršas tādiem jautājumiem kā reģionālās sadarbības organizācijas, plurālistiskās un pārstāvības demokrātijas principi, vārda un preses brīvība, cilvēktiesību aizsardzība. Parlaments iesaka izveidot trīs jaunas struktūras: Eiropas un Latīņamerikas fondu partneru dialoga veicināšanai (valsts un privātai partnerībai), Konfliktu novēršanas reģionālo centru un Migrācijas observatoriju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!