• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Azerbaidžānas un Latvijas ciešu politisko dialogu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2008., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par ASV bezvīzu programmu

Vēl šajā numurā

25.04.2008., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Azerbaidžānas un Latvijas ciešu politisko dialogu

 

01.JPG (10936 bytes)
Trešdien un ceturtdien, 23., 24.aprīlī, Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Azerbaidžānas Republikas ārlietu ministrs Elmars Mamadjarovs. Vizītes pirmajā dienā Azerbaidžānas amatpersona tikās ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi, Ministru prezidentu Ivaru Godmani, bet vakar, 24.aprīlī, Ārlietu ministrijā — ar savu kolēģi Latvijas Republikas ārlietu ministru Māri Riekstiņu (attēlā)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru

24.aprīlī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, tiekoties ar Azerbaidžānas ārlietu ministru Elmaru Mamadjarovu, pārrunāja abu valstu politiskā dialoga veicināšanu, līgumtiesiskās bāzes un ekonomiskās sadarbības stiprināšanu. M.Riekstiņš atzīmēja, ka pēdējos gados attīstījies aktīvs Latvijas un Azerbaidžānas politiskais dialogs visos līmeņos. Ministrs informēja, ka šogad uz Azerbaidžānu vizītē plāno doties Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un aizsardzības ministrs Vinets Veldre.

Abas puses apmainījās viedokļiem par starpvalstu līgumtiesiskās bāzes stiprināšanu. Ministri bija vienisprātis, ka Latvija un Azerbaidžāna attīstījusi veiksmīgu līgumtiesisko bāzi. M.Riekstiņš norādīja, ka ir sagatavošanā vairāki Latvijas un Azerbaidžānas līgumi saistībā ar ekonomisko un tiesisko sadarbību Latvijas un Azerbaidžānas ministrijām un citām valsts institūcijām. Kā piemēru ministrs minēja vienošanos starp Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un Azerbaidžānas Nacionālo banku.

Ministri pārrunāja iespējamo starpvalstu sadarbību enerģētikā, raugoties uz nepieciešamību domāt par enerģijas resursu piegāžu diversifikāciju, kas ir svarīgs temats daudzām valstīm Eiropā, tostarp Latvijai. M.Riekstiņš pieļāva, ka abas valstis varētu attīstīt sadarbību, piemēram, Latvijas ostu sniegtos pakalpojumus Azerbaidžānas uzņēmumi izmantotu dažādu dabas produktu eksportam uz citu valstu tirgiem.

Azerbaidžānas ārlietu ministrs nodeva Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alījeva ielūgumu Latvijas prezidentam Valdim Zatleram, kā arī personīgi izteica ielūgumu M.Riekstiņam apmeklēt Azerbaidžānu oficiālā atbildes vizītē.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Par Latvijas un Azerbaidžānas ekonomisko sadarbību Azerbaidžānas ārlietu ministrs, tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

02.JPG (8362 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 23.aprīlī tikās ar Azerbaidžānas Republikas ārlietu ministru Elmaru Mamadjarovu, kurš bija ieradies oficiālā vizītē Latvijas Republikā.

Puses vienojās, ka abu valstu savstarpējās attiecības šobrīd raksturojamas kā konstruktīvas un abpusēji izdevīgas, ar lielu attīstības potenciālu. 

“Latvija ir ieinteresēta turpināt aktīvu sadarbību parlamentu līmenī, lai veicinātu abpusēji izdevīgas attiecības tādās nozīmīgās jomās kā, piemēram, investīciju piesaiste, tranzīta plūsmas piesaistīšana Latvijas ostām un energoresursu piegāde,” apliecināja G.Daudze.

E.Mamadjarovs norādīja, ka Azerbaidžānai attiecības ar Baltijas valstīm ir ļoti svarīgas, ņemot vērā to vēsturisko pieredzi un veiksmīgo integrāciju Eiropas Savienībā (ES), īpaši uzsverot starpparlamentāro attiecību nozīmīgumu. Latvijas pieredze varētu būt noderīga Azerbaidžānas reformu procesā.

Pārrunājot jautājumus, kas saistīti ar konfliktu noregulējumu Dienvidkaukāzā, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzvēra, ka visas problēmas ir jārisina pārrunu ceļā, meklējot kompromisus, lai maksimāli izvairītos no iespējamiem konfliktiem. Azerbaidžānas ārlietu ministrs arī atzinīgi novērtēja Latvijas un citu ES dalībvalstu nostāju šajā jautājumā.

Tikšanās laikā E.Mamadjarovs atkārtoti nodeva Saeimas priekšsēdētājam Azerbaidžānas parlamenta priekšsēdētāja Oktaja Asadova ielūgumu uz Azerbaidžānas parlamenta 90 gadu svinībām šā gada jūnijā.

Puses pārrunāja arī iespējamo parlamentāro sadarbību starptautiskajos un reģionālajos forumos un vienojās, ka sadarbība varētu tikt stiprināta arī Baltijas asamblejas ietvaros.

Ar Azerbaidžānas ārlietu ministru tikās arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un Deputātu grupas sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu priekšsēdētājs Oļegs Deņisovs.

Saeimas preses dienests

Azerbaidžānas ārlietu ministrs, tiekoties ar Ministru prezidentu

23.aprīlī Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Azerbaidžānas ārlietu ministru Elmaru Mamadjarovu.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Latvijas un Azerbaidžānas divpusējo attiecību aktuālos jautājumus, ekonomisko sadarbību un starptautiskās politikas aktualitātes. Sarunu gaitā amatpersonas īpašu uzmanību veltīja enerģētikas jautājumiem, tai skaitā enerģētikas jautājumiem pasaules un reģionālā kontekstā, pārrunāti enerģētikas resursu alternatīvie risinājumi, iespējas veicināt drošu un stabilu enerģētisko partnerību un enerģētikas jautājumu ietekme uz pasaules ekonomiskajiem un politiskajiem procesiem. Starptautisko ekonomisko procesu un enerģētikas risinājumu kontekstā apspriesta un salīdzināta abu valstu sadarbības pieredze ar Krieviju.

Ministru prezidents apstiprināja Latvijas vēlmi vecināt divpusējo ekonomisko sadarbību Latvijai prioritārās tautsaimniecības nozarēs, kā arī pārrunāta situācija banku un finanšu sektorā Latvijā un iespējas sadarboties ar Azerbaidžānu finanšu jomā.

Azerbaidžānas ārlietu ministrs pauda Azerbaidžānas ieinteresētību izmantot Latvijas ostu infrastruktūru Azerbaidžānas kravu un konteineru pārvadājumiem, kā arī sadarbību izglītības jomā. Sarunas noslēgumā Azerbaidžānas ārlietu ministrs ielūdza Ministru prezidentu apmeklēt Azerbaidžānu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!