• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV pieredzi vienošanās principa īstenošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2008., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174409

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo telpu īri - no namīpašnieka redzespunkta

Vēl šajā numurā

24.04.2008., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV pieredzi vienošanās principa īstenošanā

 

22.aprīlī Saeimas Juridiskās komisijas un Apakškomisijas darbam ar Kriminālprocesa likumu deputāti tikās ar tieslietu ekspertiem no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), lai uzzinātu par šīs valsts pieredzi, īstenojot kriminālprocesā noteikto vienošanās principu.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka deputātiem šāda pieredze ir ļoti būtiska, jo 22.aprīlī komisija sākusi skatīt apjomīgus grozījumus Kriminālprocesa likumā.

Amerikāņu eksperti informēja, ka vienošanās principa izmantošana ir ļoti plaši izplatīta prakse ASV kriminālprocesā un lielākā daļa no krimināllietām nemaz nenonāk līdz zvērināto tiesai, bet tiek atrisinātas vienošanās ceļā. Vienošanās starp prokuroru un apsūdzēto paredz, ka apsūdzētais uzņemas atbildību un atzīst izdarīto pārkāpumu, rezultātā saņemot mazāk bargu sodu. Šāda prakse ļauj būtiski atslogot juristus un tiesnešus un paātrināt lietu izskatīšanu. Nereti apsūdzētais var saņemt mazāku sodu, ja sadarbojas ar izmeklēšanu un sniedz ziņas par citu personu kriminālām darbībām. Tas ir efektīvs līdzeklis, lai cīnītos ar organizēto noziedzību, norādīja eksperti. Taču katrā valstī ir sava tieslietu sistēma, un ASV prakse ir tikai viens no iespējamajiem risinājumiem.  

“Arī ASV prakse rāda, ka cilvēks, kurš sniedz izmeklēšanai būtisku informāciju par citiem noziedzniekiem, netiek atbrīvots no atbildības. Būtisks priekšnoteikums, lai saņemtu mazāku sodu, ir sava nodarījuma atzīšana,” secināja komisijas priekšsēdētāja V.Muižniece.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!