• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par patērētāju tiesību aizsardzību un Ķīnas ražojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2008., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas labāko sportistu, kas aizvien ir labākais Eiropā

Vēl šajā numurā

22.04.2008., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par patērētāju tiesību aizsardzību un Ķīnas ražojumiem

 

17.aprīlī publiskotajā Komisijas ikgadējā ziņojumā par ātrās ziņošanas sistēmu RAPEX atklāts, ka 2007.gadā, salīdzinot ar 2006.gadu, bijis par 53% vairāk bīstamo ražojumu, kas izņemti no ES tirgus. Šis palielinājums no 1051 paziņojuma 2006.gadā līdz 1605 paziņojumiem pērn liecina, ka dalībvalstu uzraudzības spējas gadu no gada uzlabojas un Eiropas patērētāji pašlaik ir tik labi aizsargāti kā vēl nekad agrāk. 2007.gadā visvairāk ziņots par rotaļlietām – tas norāda, ka tirgus uzraudzības iestādēm lielākā prioritāte ir bērnu drošība, tomēr RAPEX sistēmā ir arī liela daļa paziņojumu par mehāniskajiem transportlīdzekļiem, elektroprecēm un kosmētikas līdzekļiem. Valsts, no kuras nākusi vairāk nekā puse ražojumu, kas atzīti par potenciāli bīstamiem, atkal ir Ķīna, par kuru iesniegts 700 paziņojumu. Daļēji to var skaidrot ar faktu, ka Eiropas Savienībā no Ķīnas importē ļoti daudz ražojumu un ka pēc pagājušā gada “atsaukumu” vasaras tirgus uzraudzības iestādes Ķīnas precēm pievērsušas sevišķu vērību. Ņemot to vērā, patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuneva paziņoja jaunāko informāciju par darbu izpildes kontroles stiprināšanai, ko plaši izvērsa pēc Komisijas pieņemtajiem ieteikumiem, kas pagājušajā rudenī bija izklāstīti ražojumu drošuma uzskaites ziņojumā. Viņa arī vēstīja par plāniem 2008.gadā nākt klajā ar lielām iniciatīvām, tostarp ieceri 2008.gada novembrī Briselē trīspusējā samitā par ražojumu drošumu atjaunināt pašreizējo ES un Ķīnas saprašanās memorandu.

Komisāre M.Kuneva teica: ““Atsau­kumu” vasara vēra durvis novērtējumu ziemai, un pēc tās klāt ir pārmaiņu pavasaris un vasara. Šodienas RAPEX ziņojums vēstī, ka atklāj un iznīcina aizvien vairāk ražojumu, pirms tie nodara kaitējumu ES patērētājiem. Valsts iestādes nepārprotami uzņemas aizvien vairāk pienākumu, kas saistīti ar patērētāju tiesību aizsardzību. RAPEX un citu drošuma mehānismu galvenais uzdevums ir panākt, lai ES iedzīvotāji varētu mierīgi iepirkties, neraizējoties par to, kā nošķirt drošos ražojumus no bīstamajiem.”

Dažos pēdējos gados strauji palielinājies RAPEX paziņojumu skaits, un kopš 2004.gada, kad stājās spēkā jauni tiesību akti, tas ir vairāk nekā trīskāršojies (2004.gadā 468 paziņojumi, 2007.gadā – 1605). Nepārtraukto RAPEX paziņojumu skaita palielinājumu var skaidrot ar to, ka valsts iestādes arvien lielāku uzmanību pievērš ražojumu drošumam, uzņēmumi aizvien labāk apzinās savus pienākumus, pastiprinās sadarbība ar ārpuskopienas valstīm un top sadarbības tīkli, kurus koordinē Komisija.

Pagājušajā gadā lielā mērā mazinājušās atšķirības starp valstīm, kas ziņo daudz, un valstīm, kas ziņo maz. Tas liecina, ka RAPEX sistēmā iesaistīto valstu aktivitāte līdzsvarojas.

Fakti apstiprina, ka piecu aktīvāko valstu kopējais ieguldījums 2006.gadā bijis 61%, savukārt 2007.gadā – vairs tikai 44%. Visrosīgākā dalībvalsts RAPEX sistēmā bijusi Vācija (163 paziņojumi, aptuveni 12%), tai seko Grieķija (115 paziņojumi, aptuveni 8%), Slovākija (114 paziņojumi, aptuveni 8%), Ungārija (109 paziņojumi, aptuveni 8%) un Spānija (108 paziņojumi, aptuveni 8%).

Par rotaļlietām (417), mehāniskajiem transportlīdzekļiem (197) un elektroierīcēm (156) 2007.gadā iesniegta vairāk nekā puse no visiem paziņojumiem. Vairāk nekā trešdaļa no trim ražojumu veidiem, par ko ziņots, bija vai nu rotaļlietas, vai bērniem domāti izstrādājumi. Tātad tirgus uzraudzības iestādes ļoti lielu uzmanību veltījušas šīs kategorijas preču pārbaudēm.

Joprojām tieši no Ķīnas Tautas Republikas ieved visvairāk ražojumu, kurus atzīst par tādiem, kas var izraisīt nopietnu kaitējumu. Skaitļi gan jāskata saistībā ar faktu, ka ļoti liela daļa importa Eiropas Savienībā ir no Ķīnas (piemēram, 80% no visām rotaļlietām) un Ķīnas ražojumus uzrauga daudz stingrāk nekā daudzu citu valstu preces. Arī paziņojumu par nezināmas izcelsmes precēm RAPEX sistēmā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem (20% 2005.gadā, 17% 2006.gadā un 13% 2007.gadā), pērn bijis mazāk, un šķiet, ka atsevišķi ražojumi, kuru izcelsme iepriekš uzskatīta par nezināmu, 2007.gadā atzīti par Ķīnā ražotiem.

Pagājušajā gadā Komisija ievērojami intensificējusi sadarbību ar Ķīnu ražojumu drošuma jomā. Konkrēti, kopš komisāre M.Kuneva 2007.gada jūnijā pirmo reizi apmeklēja Ķīnu, tiek izmantota jauna ikceturkšņa ziņošanas sistēma par Ķīnas veiktajiem izpildes pasākumiem, kuru uzdevums ir noskaidrot to bīstamo preču izcelsmi, par kurām ziņots RAPEX sistēmā attiecībā uz Ķīnu. Pirmās pārmaiņas ir vērtējamas atzinīgi. No 2007.gada jūlija līdz septembrim Ķīnas iestādes izmeklējušas 184 lietas, par ko ziņots RAPEX, savukārt iepriekšējos 12 mēnešos izmeklētas tikai 84 lietas. Koriģējoši pasākumi veikti 43% gadījumu. Ceturkšņa ziņojums par laikposmu no 2007.gada septembra līdz novembrim liecina, ka Ķīnas iestādes izvērsušas pēcpārbaudes un izmeklējušas vēl 89 paziņojumus no ES. Turklāt saņemtas ziņas, ka Ķīna daudz darījusi, lai pastiprinātu rotaļlietu kontroli. Relatīvi īsā laikā pārbaudīja 3540 ražotājus, kam ir eksporta licence, un vajadzības gadījumā tika noteikts, ka viņiem jāuzlabo drošuma kontroles sistēmas. Pavisam 701 uzņēmumam atsauca eksporta licenci. M.Kuneva vēlreiz apmeklēs Ķīnu 2008.gada jūnijā, lai izvērtētu, kas sasniegts pēdējos 12 mēnešos un kā veicināt sadarbību.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!