• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paveikto Starpparlamentu savienības 118.asamblejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2008., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rindām vairākās pasu izsniegšanas vietās

Vēl šajā numurā

22.04.2008., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paveikto Starpparlamentu savienības 118.asamblejā

 

Latvijas delegāti Starpparlamentu savienības (SPS) 118.asamblejas pastāvīgajās komitejās izstrādāja rezolūciju projektus, kurus apstiprināja asamblejas sesijas noslēgumā.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece strādāja Miera un starptautiskās drošības komitejā, kura sagatavoja rezolūcijas projektu par parlamentu nozīmi valsts drošības, cilvēku drošības un individuālo brīvību līdzsvarošanā, kā arī demokrātijas apdraudējumu novēršanā.

Parlamentārieši diskutēja par tādiem mūsdienās aktuāliem demokrātijas apdraudējumiem kā nabadzība, bezdarbs, epidēmijas, cilvēku tirdzniecība, tomēr par vislielāko draudu demokrātijai tika atzīts terorisms. “Tādēļ parlamentiem ir rūpīgi jāseko, lai, veicot drošības pasākumus, netiktu pārmērīgi ierobežotas cilvēktiesības,” norādīja komitejas pārstāve V.Muižniece.

Deputāte skaidroja, ka galvenais izaicinājums parlamentiem ir rast līdzsvaru, lai tiktu ievērotas cilvēku tiesības un brīvības, vienlaikus neradot apdraudējumu valstu demokrātijai kopumā.

Deputāts Juris Dobelis piedalījās Demokrātijas un cilvēktiesību komitejas darbā, kurā tika runāts par darbaspēka migrācijas, cilvēku tirdzniecības, ksenofobijas un cilvēktiesību jautājumiem.

Galvenās diskusijas izvērsās par migrācijas jautājumiem, jo tā kļuvusi par globālu problēmu, kas skar visas pasaules valstis un kontinentus. Komitejas pārstāvji vienojās, ka aizvien vairāk jāanalizē ne tikai migrācijas cēloņi, bet arī radītās sekas, jo migrācija pēdējos gados radījusi virkni politisku un ekonomisku problēmu gan uzņēmējvalstīm, gan migrantu mītnes valstīm.

J.Dobelis uzsvēra, ka komitejā pirmo reizi nopietni diskutēts par migrācijas sociālajiem aspektiem, īpašu uzmanību pievēršot tās ietekmei uz ģimeni. Komitejas pārstāvji secināja, ka ģimene kā sociāla struktūra nav gatava stāties pretim tādiem migrācijas radītajiem izaicinājumiem kā ilgā prombūtne, ekonomiskās problēmas un emocionālās saskarsmes trūkums ar ģimenes locekļiem. Tādēļ tika nolemts, ka jārisina jautājums par palīdzības sistēmas veidošanu šādām ģimenēm.

Savukārt deputāts Juris Sokolovskis strādāja Ilgtspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komitejā, kurā tika apspriesta parlamentārā uzraudzība pār valsts politiku ārvalstu palīdzības jautājumos. Komitejas pārstāvji vienojās, ka donorvalstīm un saņēmējvalstīm kopīgi jāmeklē risinājumi, kā veicināt abpusēju sadarbību, lai tās rezultātā tiktu nodrošināta valstu ilgtspējīga attīstība.  

“Tradicionālā pieeja – iedot makšķeri, ne zivi, ir jāmaina, jo pēdējos gados, nomainot makšķeres pret tīkliem, zivis jau ir izķertas, bet rezultāts ne vienmēr ir efektīvs,” norādīja deputāts J.Sokolovskis. Viņš skaidroja, ka svarīgi ir panākt, lai donorvalstu piešķirtie līdzekļi tiktu ieguldīti efektīvi un nodrošinātu ilglaicīgus uzlabojumus, nevis tiktu iztērēti neapdomīgi.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!