• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par priekšlikumiem izglītības iestāžu tīkla attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174056

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts: Par nevalstisko organizāciju skaitu un ietekmi valstī un sabiedrībā

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par priekšlikumiem izglītības iestāžu tīkla attīstībai

 

Lai veicinātu Latvijas izglītības sistēmas attīstību – kvalitāti, pieejamību un efektivitāti –, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kopā ar sadarbības partneriem un saskaņā ar valdības doto uzdevumu izstrādājusi starpziņojumu par izglītības attīstību, tajā skaitā – administratīvi teritoriālās reformas (ATR) kontekstā.

IZM un kopējais valsts mērķis ir sekmēt izglītības iestāžu tīkla attīstību, veicināt kvalitatīvas izglītības pieejamību un efektīvu resursu izmantošanu. Šā iemesla dēļ veikti aprēķini par atbilstošāko skolēnu skaitu skolās novados un republikas pilsētās katrā izglītības pakāpē; piedāvāti četri izglītības pārvaldības modeļi; iezīmēta iespējamā finansējuma efektivizācija; kā arī iezīmēta pakāpeniska pedagogu visu pienākumu apmaksa, lai ar 2010.gada 1.septembri pedagogu darba samaksu iekļautu vienotajā darba samaksas sistēmā.

Kā uzsver IZM Investīciju departamenta direktore Inga Štāle, īstenojot ATR, mērķis ir nodrošināt ikvienam iedzīvotājam atbilstošāko pakalpojumu kvalitāti un to saņemšanas iespējas, kā arī attīstīt skolu tīklu, bet šobrīd nekādā gadījumā nav pamata bažām par atsevišķu skolu slēgšanu, tas ir pašvaldību kompetences jautājums.

Starpziņojumu izstrādājusi īpaša darba grupa, ņemot vērā šā gada janvārī doto valdības uzdevumu, kā arī pagājušajā gadā veikto Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda misijas ziņojumu. Darba grupā strādā IZM, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, pašvaldību izglītības pārvalžu, pašvaldību un privāto izglītības iestāžu pārstāvji, kā arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvji.

Darba grupa turpinās izstrādāt kritērijus pašvaldību atlasei pilotprojekta veikšanai, strādās pedagogu darba slodzes sakārtošanas atbilstoši 40 darba stundām nedēļā plānu esošo finanšu līdzekļu ietvaros, precizēs “Pedagogu darba samaksas programmu 2006.–2010.gadam”, kā arī risinās citus ar ATR saistītos jautājumus.

Vienlaikus ir būtiski, lai pakāpeniski tiktu ieviests finansējuma modelis “nauda seko bērnam”. Tas paredz, ka valsts piešķirtais finansējums seko bērnam līdzi uz novadu, un saskaņā ar noteiktiem kritērijiem tikai novada kompetencē būs lemt par savā teritorijā esošā skolu tīkla attīstību. Ja novadā ir vairākas skolas ar dažādu skolēnu skaitu, tās ļoti veiksmīgi var darboties un attīstīties uz esošā finansējuma bāzes. Lai izvērtētu, kā varētu darboties finansēšanas modelis “nauda seko skolēnam”, jau 2008./2009.mācību gadā paredzēts veikt pilotprojektu dažādos novados un kādā no pilsētām. IZM ir izveidotas skolu tīkla kartes dažādos rakursos, un darba grupa ir pārrunājusi iespēju veikt šo projektu virtuāli.

Plānots, ka darba grupa galīgā ziņojuma izstrādi beigs vasarā. Plānotais darba rezultāts – izstrādāti priekšlikumi izglītības iestāžu tīkla attīstībai; izstrādāti priekšlikumi pilotprojekta jauna finansēšanas modeļa aprobācijai pedagogu darba samaksas nodrošināšanai no 2008.gada 1.septembra; izstrādāti priekšlikumi izglītības pārvaldības modelim pēc administratīvi teritoriālās reformas; izstrādāts plāns pedagogu darba slodzes sakārtošanai atbilstoši Darba likumam; precizēta Pedagogu darba samaksas programma 2006.–2010.gadam, paredzot finansējumu visu pedagogu pienākumu apmaksai un izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku darba samaksas paaugstināšanai.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!