• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2008., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/174007

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par primāro medicīnisko aprūpi laukos

Vēl šajā numurā

17.04.2008., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu

 

9.aprīlī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atbalstīja izskatīšanai 2.lasījumā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš uzsvēra, ka likums palīdzēs veidot finanšu sistēmu, kas ir droša un nepieļaus naudas atmazgāšanu.

Bankām un citām iestādēm un personām, kas veic finanšu darījumus, saskaņā ar likumu būs jānoskaidro klienta identitāte. Tas attieksies uz darījumiem, kuru apjoms ir lielāks par 15 tūkstošiem eiro, kas atbilst neparasta darījuma pazīmēm, vai arī gadījumos, ja radušās aizdomas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma finansēšanu. Tāpat šādos gadījumos būs jānoskaidro patiesais labuma guvējs un jāiegūst informācija par klienta darbību un līdzekļu izcelsmi. Klientu identifikācijas un izpētes dokumenti būs jāuzglabā.

Tāpat paredzēts ieviest “uz risku balstītu pieeju”. Tas nozīmē, ka darījumu veicējiem būs jānovērtē noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risks. Pastāvot lielākai riska iespējai, būs arī jāpievērš lielāka uzmanība klientam. Turklāt, pastāvot pamatotām aizdomām par nelikumībām, būs jāatturas no darījuma veikšanas. Par neparastiem un aizdomīgiem darījumiem nekavējoties jāziņo atbildīgajai valsts institūcijai – Kontroles dienestam, kas darbojas prokuratūras pārraudzībā.

Likumprojekta prasības attieksies arī uz lombardiem un personām, kas sniedz inkasācijas pakalpojumus.

Kopumā darbu pie likuma projekta sagatavošanas 2.lasījumam J.Dalbiņš vērtēja kā konstruktīvu. Uz 3.lasījumu konceptuāli jāvienojas par tām institūcijām, kas, pārbaudot savu klientu uzticamību un drošību, būs tiesīgas saņemt informāciju no valsts datubāzēm un soda reģistriem. Šeit saskaras gan cilvēktiesības, gan nevainības prezumpcija, kā arī personas tiesības aizsargāt savus datus, norādīja J.Dalbiņš. Komisija lūdza likumprojekta iesniedzēju – Finanšu un kapitāla tirgus komisiju – veikt nepieciešamo saskaņošanu, lai kvalitatīvi sagatavotu likumprojektu, kas skar daudzu cilvēku intereses, bankas sistēmu un finanšu darījumus.

Stājoties spēkā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumam, likums “Par noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu” zaudēs spēku.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!