• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses konferencē par Rīgas pils atjaunošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2008., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173988

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.04.2008., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents: Preses konferencē par Rīgas pils atjaunošanu

 

02.JPG (16281 bytes)
Vakar, 15.aprīlī, pulksten 11, Rīgas pilī uz savu pirmo sēdi sanāca Rīgas pils atjaunošanas padome (apstiprināta ar Valsts prezidenta rīkojumu nr.2 – skat. “LV” nr.52, 03.04.2008.), kuras galvenais uzdevums ir sekmēt un uzraudzīt Rīgas pils restaurāciju un atjaunošanu līdz 2018.gadam – Latvijas valsts 100.gadadienas svinībām.
Savukārt pirms sēdes, pulksten 10, Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājs, bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Valsts prezidents Valdis Zatlers, arhitekte, Eiropas organizācijas “Europa Nostra” Latvijas nodaļas NVO “Latvia Nostra” pārstāve Zaiga Gaile un valsts aģentūras “Rundāles pils muzejs” direktors Imants Lancmanis sabiedrību iepazīstināja ar pašreizējo Rīgas pils stāvokli un ieskicēja darbus, kas veicami profesionāli, augsti kvalitatīvi un paliekoši
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Vakar, 15.aprīlī, uz pirmo sēdi pulcējās Rīgas pils atjaunošanas padome, kuras galvenais uzdevums būs sekmēt un uzraudzīt Rīgas pils restaurāciju un atjaunošanu līdz 2018.gadam – Latvijas valsts 100.gadadienas svinībām.

Pirms padomes sēdes Rīgas pilī notika preses konference, kurā piedalījās Valsts prezidents Valdis Zatlers un padomes priekšsēdētājs, bijušais Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, kā arī padomes locekļi – arhitekte, Eiropas organizācijas “Europa Nostra” Latvijas nodaļas NVO “Latvia Nostra” pārstāve Zaiga Gaile un valsts aģentūras “Rundāles pils muzejs” direktors Imants Lancmanis.

Valsts prezidents Valdis Zatlers:

Ļoti vēlos, lai šī pils kļūtu arī par kultūras centru, par ekskluzīvu kultūras pasākumu norises vietu, par vietu, kur mēs svinam savus nozīmīgākos svētkus. Šogad, kad gatavojamies svinēt savas valsts 90 gadu jubileju, esmu lūdzis mūsu valsts iedzīvotājus: “Uzdāviniet 18.novembrī Latvijai katrs savus pūliņus! Ko tādu, kas stiprinātu mūsu valsti!”

Bet nav vairs tālu arī Latvijas simtgade, un šī Rīgas pils atjaunošanas padome faktiski sāk gatavot dāvanu Latvijai tās 100 gadu jubilejā. Lai mēs savas valsts jubileju varētu sagaidīt atjaunotā, restaurētā, krāšņā Rīgas pilī – mūsu valsts, mūsu kultūras simbolā. Esmu ļoti pateicīgs, ka Ulmaņa kungs atsaucās manam aicinājumam būt par šīs padomes priekšsēdētāju un ka arhitekte Gailes kundze un Rundāles pils direktors Lancmaņa kungs, šie ļoti godprātīgie cilvēki, piekrita darboties padomē, lai atjaunotu šo mūsu tautas vēstures un arhitektūras pieminekli.

Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājs Guntis Ulmanis:  

Esmu ļoti pateicīgs speciālistiem, kuri ar lielu atsaucību piekrituši strādāt Rīgas pils atjaunošanā. Mēs esam apņēmības pilni darīt šo darbu ar skatienu nākotnē, vienlaikus izvērtējot, kas jau ir izdarīts šajā laikā. Tagad ir ļoti konkrēti, ļoti precīzi jāizvērtē, ko un kādā laikā varam izdarīt. Es gribu uzsvērt, ka mēs nesākam šo darbu no nulles. Valsts nekustamā īpašuma aģentūra, tāpat arhitekti ir strādājuši visu šo laiku, un es esmu pārliecinājies, ka jau ir sagatavoti ļoti daudzi jauni dokumenti un jauni argumenti rekonstrukcijai. Padomei būs jāapkopo arī jau padarītais, lai mēs pa atsevišķiem etapiem (ar galamērķi – 2018.gads) varētu pili savest tādā kārtībā, ka tā atkal būtu Latvijas vēstures, kultūras un arhitektūras pērle.

“Latvijas Vēstneša” jautājums Valsts prezidentam Valdim Zatleram:

Kāda bija jūsu motivācija, aicinot eksprezidentu Gunti Ulmani uzņemties šīs padomes priekšsēdētāja pienākumus?

Valdis Zatlers:

Pirmā motivācija bija ļoti vienkārša – tas patīkamais fakts, ka Latvijā ir prezidentu resursi: trīs prezidenti spēka gados, kas ir gatavi ko darīt savas valsts labā. Otrais arguments bija tas, ka Ulmaņa kungs bija Valsts prezidents laikā, kad notika prezidenta ienākšana Rīgas pilī, kad Rīgas pils no Pionieru pils kļuva par Latvijas Valsts prezidenta pili. Un Ulmaņa kungam ir šī pieredze. Mēs paskatījāmies dokumentus un sapratām, ka liela nozīme ir pēctecībai, ka būtu lietderīgi likt kopā spēkus, lai gūtu iespējami labāku rezultātu.

“Latvijas Vēstneša” jautājums Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājam Guntim Ulmanim:

Kā jūs uzņēmāt šo Valsts prezidenta uzaicinājumu, un kādi bija jūsu apsvērumi, piekrītot veikt padomes priekšsēdētāja pienākumus?

Guntis Ulmanis:

Man vienmēr ir likušies pievilcīgi lieli projekti, arī ar lielām problēmām, un dzīve ir parādījusi, ka man ir veicies šādu projektu realizēšanā. Tāpēc arī es atbalstīju Valsts prezidenta iniciatīvu sakārtot šo pili tā, lai tā atkal būtu agrākajā spožumā.

Jānis Ūdris,

pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!